Από το… 1995 σχεδιάζουμε τους δασικούς χάρτες της χώρας

dasikos xartis

Στους δασικούς χάρτες αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», που υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος. Στη πρώτη ενότητα δίνονται στατιστικά στοιχεία ως προς την μέχρι τώρα πορεία κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών ενώ στη συνέχεια παρατίθενται οι βασικοί λόγοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για την στασιμότητα που παρατηρείται μετά την ανάθεση του εγχειρήματος της κατάρτισης στη ΕΚΧΑ ΑΕ. Αξίζει να το διαβάσετε προσεχτικά, για να διαπιστώσετε ότι τα κυρίαρχα ΜΜΕ, που διαμορφώνουν την άποψη του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, πιστεύουν ή αποδέχονται ότι «ορισμένα δασαρχεία» καθυστερούν αδικαιολόγητα την ανάρτηση και κύρωση δασικών χαρτών προκειμένου «…να διατηρήσουν το «φέουδο» των χαρακτηρισμών δασικών εκτάσεων».  

Το dasarxeio.com αναδημοσιεύει το σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Το ίδιο πράττει κάθε φορά που κάποιος από τους συνδιαχειριστές του κρίνει ότι δημοσίευμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο καλό θα είναι να περιέλθει εις γνώση των αναγνωστών του ιστολογίου. Οι αναδημοσιεύσεις αυτές γίνονται ώστε να υπάρξει διάλογος και να εκφρασθούν οι απόψεις όλων, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι οι αναρτήσεις απηχούν τις προσωπικές απόψεις των διαχειριστών της σελίδας.

Από το… 1995 σχεδιάζουμε τους δασικούς χάρτες της χώρας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακόμα και σήμερα, μόλις το 0,56% των δασικών χαρτών της χώρας έχει κυρωθεί. Ενα κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό εργαλείο παραμένει «στα χαρτιά», εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης, αλλά κυρίως της απροθυμίας της Πολιτείας να αντιμετωπίσει μια και διά παντός όλα αυτά που τις τελευταίες δεκαετίες «κρύβονται κάτω από το χαλί». Η απουσία δασικών χαρτών υπονομεύει και το εθνικό κτηματολόγιο, με τον κοινό στόχο της ολοκλήρωσης το 2020 να απομακρύνεται.

Οι δασικοί χάρτες έχουν διπλό ρόλο: μας δείχνουν τα όρια δασών και δασικών εκτάσεων, επομένως διευκολύνουν τόσο την επενδυτική δραστηριότητα όσο και την προστασία του περιβάλλοντος. Και ξεκαθαρίζουν την περιουσία του Δημοσίου, στο οποίο κατά κανόνα ανήκουν τα δάση στη χώρα μας. Πού βρίσκεται σήμερα η υπόθεση;

• Οι πρώτοι δασικοί χάρτες, όπως τους εννοούμε σήμερα, εκπονήθηκαν το 1995-1999, στο πλαίσιο των πρώτων πιλοτικών προγραμμάτων κτηματογράφησης (7,7 εκατ. στρέμματα, κόστος 12,3 εκατ. ευρώ). Από αυτούς έχουν κυρωθεί οι 43, ενώ σε διαδικασία ανάρτησης (προς υποβολή ενστάσεων) βρίσκονται ακόμα 60.

• Στο πλαίσιο του προγράμματος κτηματογράφησης του 2008 καταρτίστηκαν δασικοί χάρτες σε 113 περιοχές (έκταση 3,6 εκατ. στρέμματα, κόστος 4 εκατ. ευρώ). Από αυτούς έχει κυρωθεί μόλις ένας, ενώ ακόμα 12 βρίσκονται σε διαδικασία ανάρτησης.

• Μετά τις πυρκαγιές του 2009 κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση οι εναπομείνασες 46 περιοχές της Αττικής (έκταση 1,6 εκατ. στρέμματα, κόστος 1,5 εκατ. ευρώ). Οι 10 χάρτες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ δεν έχει κυρωθεί κανένας.

• Το 2011 στο πλαίσιο νέου προγράμματος κτηματογράφησης προκηρύχθηκαν με κοινοτική χρηματοδότηση οι δασικοί χάρτες για το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής (εκτός Αγίου Ορους), Πιερίας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Μαγνησίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας και Ηλείας (34,8 εκατ. στρέμματα, 28,3 εκατ. ευρώ). Οι 1.058 βρίσκονται ακόμα υπό κατάρτιση, οι 783 έχουν καταρτιστεί, όμως κανένας δεν έχει κυρωθεί.

• Παράλληλα, με κοινοτική χρηματοδότηση ανατέθηκε η κατάρτιση ακόμα 9 δασικών χαρτών σε επιλεγμένες περιοχές (141.000 στρέμματα, 111.600 ευρώ). Ενας έχει ολοκληρωθεί, οι 8 είναι υπό κατάρτιση.

• Τέλος, στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος κτηματογράφησης ανατέθηκαν οι δασικοί χάρτες για τις περιφερειακές ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Κοζάνης, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων (24,3 εκατ. στρέμματα, 16,7 εκατ. ευρώ). Βρίσκονται όλοι υπό κατάρτιση.

Συνολικά, οι δασικοί χάρτες που έχουν καταρτιστεί αντιστοιχούν στο 22,5%, υπό κατάρτιση βρίσκεται το 32,1%, αναρτημένοι μόλις το 1,1% ενώ έχει κυρωθεί το… 0,56% (το υπόλοιπο 45,2% δεν έχει ανατεθεί).

Τα «φέουδα»

Η υπόθεση των δασικών χαρτών ουσιαστικά «επανεκκινήθηκε» το 2010, όταν ανατέθηκε η κατάρτιση των χαρτών στην (τότε) Κτηματολόγιο Α.Ε. (σήμερα Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση – ΕΚΧΑ). Ωστόσο η συνέχεια ήταν ασθενική. Κατ’ αρχήν, ορισμένες δασικές υπηρεσίες (συνήθως σε περιοχές κομβικού ενδιαφέροντος) δήλωσαν αδυναμία να προχωρήσουν στην ανάρτηση και την κύρωση των χαρτών ελλείψει προσωπικού, μια δικαιολογία που άλλοτε είχε πραγματική βάση και άλλοτε απλά υπέκρυπτε την επιθυμία ορισμένων δασαρχείων να διατηρήσουν το «φέουδο» των χαρακτηρισμών δασικών εκτάσεων. Παράλληλα, οι Επιτροπές Ενστάσεων δεν συστάθηκαν ποτέ, με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών (παρότι είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, μέσω ενός τέλους επί των ενστάσεων). Τέλος, η έλλειψη πόρων και πολιτικής βούλησης οδήγησαν στην εγκατάλειψη του έργου. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος Δασικών Χαρτών της ΕΚΧΑ Νίκο Νίκου, για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών απαιτούνται 74,8 εκατ. ευρώ: 13,8 εκατ. ευρώ για την ανάρτηση των δασικών χαρτών των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη (η ευθύνη για την ανάρτηση μεταβιβάστηκε στην ΕΚΧΑ το 2013), και ακόμα 51 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση των δασικών χαρτών στο υπόλοιπο 45% της χώρας. «Αν προκηρυχθούν οι εναπομείναντες διαγωνισμοί, οι δασικοί χάρτες μπορούν να ολοκληρωθούν σε 4 χρόνια», λέει ο κ. Νίκου.

Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , ,

5 replies

 1. Κατα την δική μου άποψη , (από την μικρή εμπειρία μου που όμως αφορά συνολικές εργασίες οριοθέτησης ανάρτησης κτλ με την έκδοση ευρύτερων πράξεων χαρακτηρισμού) οι δασικές υπηρεσίες πρέπει να παράγουν δασικούς χάρτες, να τους αναρτούν και να τους επικυρώνουν. Το ευκολοτερο είναι να περάσεις τις γραμμούλες από τους ορθοφωτοχάρτες! Και μετά ποιός θα τις διορθώσει και πώς?
  Σε περίπτωση μέτριων ή κακών χαρτών ή δουλειά θα γίνει από την αρχή και θα είναι δύσκολη και τότε οι ιδιώτες θα ζητάνε και άλλα λεφτά ..και άλλα ..και άλλα, ξέρω πολύ καλά ότι διορθώσεις θα γίνονται για πολλά χρόνια …αλλάγές …βελτιώσεις κτλ θα χρειαστούν …και με δεδομένο ότι η δουλειά των ιδιωτών δεν θα είναι καλή, οι ανάγκες για διορθώσεις θα είνια περισσότερες, και τότε ποιοί θα τα διορθώσουν ? οι ιδιώτες. Με την ίδια συνταγή που αποτύχαμε δεν μπορούμε τώρα να πετύχουμε .

 2. Το τραγελαφικό είναι ότι οι δασικοί χάρτες καταρτίζονται αυτή τη στιγμή και αφορούν ολόκληρες περιφερειακές ενότητες χωρίς να έχει εκδοθεί το Π.Δ. που θα ορίζει τι είναι δάσος, δασική, δημόσια χορτολιβαδική και μη δημόσια χορτολιβαδική έαν τελικά ορισθούν αυτά με σαφήνεια και δεν περιμένουμε νομολογίες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ποιοι θα αναλάβουν πρωτοβουλία για να παγώσουν αυτές οι διαδικασίες;

 3. Έχω βαρεθεί να απαντάω σε τέτοια δημοσιεύματα, αλλά θα το ξανακάνω αφού δεν βλέπω να απαντούν τα συνδικαλιστικά όργανα των δασολόγων.
  Πως εξηγούν οι φορείς των γνωστών αντιδασικών απόψεων, το ότι ενώ έχουν χτυπηθεί όλα τα κεκτημένα δικαιώματα, οι δασικοί καταφέρνουν να μπλοκάρουν τους δασικούς χάρτες με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην έχει ακόμα δασικούς χάρτες;;;;
  Πόσο δυνατός κλάδος είναι τέλος πάντων, που μπορεί και τα βάζει με όλους και κρατά την χώρα στην υπανάπτυξη;;;;
  Βρε δημοσιογράφοι ανοίξτε τα μάτια σας!!

 4. Αν και δεν έχω καμιά αρμοδιότητα για χάρτες πρόσφατα ολοκλήρωσα μια μεγάλη πράξη χαρακτηρισμού (2500 στρεμματων) και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποια συμπεράσματα χρήσιμα για τους δασικούς χάρτες, όπως :
  1.Αξιοπιστία υπάρχει όταν όλη η έκταση καλυφτεί με αυτοψία(την περπατάμε όλη βήμα –βήμα)από το pc μόνο δεν γίνεται δουλειά
  2. Απαραίτητη η χρήση τοπογραφικού gps ακριβείας (εγώ χρειάστηκε να πάρω χιλιάδες σημεία μάλιστα , η χρήση των GPS περιορίζεται (έως αδύνατη) από το φύλλωμα, γιαυτό καλύτερη λήψη τον χειμώνα για τα φυλλοβόλα πλατύφυλλα)
  3. όσο καλύτερη η ποιότητα της δουλειάς τόσες λιγότερες ενστάσεις και τόσο ποιο γρήγορα το τελικό στάδιο
  Δείτε εδώ
  https://docs.google.com/document/d/13RHcaBYQUpyUwI7P3GDDjWV–MV6xKaieSqNegMMQzk/mobilebasic

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: