ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΝΥΚΤΟΣ

alsos

Την ιστορία των τόπων μας δεν τη γνωρίζουμε. Μάλλον γιατί είμαστε αποστασιοποιημένοι από αυτούς ή γιατί μάθαμε να βλέπουμε τη ζωή μηχανικά και δεν επιζητούμε το βαθύτερό της. Η παρακάτω ιστορία, για ένα πάρκο στην Αθήνα, έχει τη σημασία της. Διότι δείχνει ότι φορές η θέληση, η επιμονή και το θάρρος (ή θράσος, αν θέλετε…) για το σκοπό, φέρνει όμορφα αποτέλεσμα −έστω κι αν στην περίπτωσή μας τούτο το έπραξε ένα όργανο δικτατορικού καθεστώτος, που χρησιμοποίησε για την ενέργειά του τη δύναμη της «άνωθεν» επιβολής (μαζί με τη θέληση για τη δημιουργία του πρασίνου)!

Αναφερόμαστε στο “Άλσος της Ευαγγελικής Σχολής”, μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας, της Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Βασίλη Ζαχάρωφ στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα. Από το αρχικό Άλσος των 7 στρεμμάτων που συγκροτήθηκε εκεί, σήμερα απέμεινε μια μυχή πρασίνου, που την προσπερνούμε απαρατήρητη, πολύτιμη όμως για τη λειτουργία της πρωτεύουσας. Και τούτο λόγω των διαπλατύνσεων των λεωφόρων, που περιόρισαν σημαντικά το άλσος. Το εκεί Άλσος ονομαζόταν αρχικά “Άλσος της μιας νυκτός” (πήρε τη νεότερη ονομασία του επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ). Γιατί είχε αυτή την περίεργη ονομασία; Ας δούμε γιατί.

parko2

Η οδός Ζαχάρωφ ήταν ρέμα που μπαζώθηκε και έγινε δρόμος και δίπλα της, στον εκεί ανοικτό χώρο, που από το σχέδιο της πόλεως των Αθηνών προοριζόταν να δημιουργηθεί άλσος, ο Οργανισμός Διοικήσεως και Διαχειρίσεως της Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΔΕΠ), στον οποίο ανήκε η έκταση, είχε επιτρέψει την εγκατάσταση (επί καταβολή μισθώματος) τριών παραγκών-καταστημάτων (ένα ραφτάδικο, ένα κουρείο και ένα καπελάδικο). Ο ΟΔΔΕΠ αρνούνταν να εκχωρήσει την έκταση για άλσος και συνεχώς μπλόκαρε πολιτικά τη δημιουργία του, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την έκταση (μάλιστα, δημοσίευματα της εποχής μιλούν για συμφωνία με εργολάβο για τη δόμησή της).

Τότε, τη νύχτα της 2ας προς 3η Δεκεμβρίου του 1939, ο υπουργός Διοικήσεως Πρωτεύουσης Κώστας Κοτζιάς, βλέποντας το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τον ΟΔΔΕΠ και προκειμένου να μη δημιουργηθούν αναπότρεπτες καταστάσεις με την οικοδομική αξιοποίηση της έκτασης, προχώρησε σε μια αιφνίδια καταδρομική επιχείρηση. Χρησιμοποιώντας κρατικά και δημοτικά συνεργεία, με δυνατούς προβολείς, με φορτηγά να μεταφέρουν συνεχώς καρότσες χώμα (λέγεται ότι χρησμοποίησε 20 φορτηγά!), προχώρησε στο μπάζωμα του ρέματος και στην κάλυψη όλου του χώρου με χώμα (οι παράγκες γκρεμίστηκαν, και το εμπόρευμα που υπήρχε σε αυτές φυλάχτηκε σε κρατικές αποθήκες, για να το παραλάβουν οι κάτοχοί τους). Κατόπιν, βάσει του σχεδίου του άλσους, που είχαν πριν εκπονήσει μηχανικοί του υπουργείου του, χάραξε διαδρόμους, διαμόρφωσε μια μικρή κεντρική πλατεία, στην οποία μάλιστα τοποθέτησε και παγκάκια, και την υπόλοιπη έκταση τη φύτεψε με πεύκα, πικροδάφνες, λιγούστρα και λουλούδια. Όλα έγιναν μέσα σε κείνο το βράδυ, της 2ας προς 3η Δεκεμβρίου του 1939, σε μια νύκτα −εξ ου και η ονομασία του άλσους, ως “Άλσος της μιας νυκτός”!

parko

Το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου του 1939 οι Αθηναίοι αντίκρυσαν άξαφνα, κατάπληκτοι, ένα νέο άλσος στην πόλη τους! Ο ΟΔΔΕΠ διαμαρτυρήθηκε εντονότατα και προσέφυγε στον δικτάτορα, τον Μεταξά, για να δικαιωθεί, αλλά αυτός, που ήταν ενήμερος για το σχέδιο του Κοτζιά και το ενέκρινε, τον συνέστησε να “περάσει από το ταμείο” και να λάβει την αποζημείωση που του αναλογούσε από την απαλλοτρίωση της έκτασης, και να μη συνεχίσει την υπόθεση διότι θα ήταν άσκοπο.

Έτσι, με κόπο, με προσπάθεια, με αγωνία και πίεση, όπως συμβαίνει πάντα με το πράσινο των πόλεών μας (!), δημιουργήθηκε ένα πάρκο στην πρωτεύουσα −από τα λιγοστά της!.. Του οποίου την ονομασία οι σύγχρονοι σπεύσαμε ν’ αλλάξουμε για να μη μας θυμίζει τον επίπονο, τον τραγικό και σε κάποιες περιπτώσεις ανορθόξο τρόπο που δημιουργούμε πράσινο στη χώρα μας −δέστε τελευταία τη δημιουργία του πάρκου στη συμβολή των οδών Κύπρου & Πατησίων στα Πατήσια στην Αθήνα, από κατοίκους της περιοχής που κατέλαβαν την έκταση το Γενάρη του 2009 και τη φύτεψαν, όταν ο Δήμος Αθηναίων έκοψε το πράσινό του για να κατασκευάσει ιδιώτης επιχειρηματίας εκεί υπόγειο parking.!

Tου Αντώνιου Β. Καπετάνιου

.

.

.

.

.

.

.

.

Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Επιλογές - Προτάσεις

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: