Εθνικοποιούν παρθένα δάση για να τα σώσουν

Προς εξέταση από τους βουλευτές της Βραζιλίας σχετικό νομοσχέδιο

amazonios_tropiko_dasos

TO BHMA

H Βραζιλία σχεδιάζει να «εθνικοποιήσει» παρθένα δάση σε ένα πρωτοποριακό σχέδιο για την προστασία του Αμαζονίου. Η πρόταση να τεθούν όλοι οι φυσικοί πόροι στο δάσος υπό τον έλεγχο του κράτους αντιμετωπίζει νομικές έριδες – αλλά αν εγκριθεί θα μπορούσε να κατοχυρώσει την προστασία του περιβάλλοντος.

Το τροπικό δάσος της Βραζιλίας θα μπορούσε να εθνικοποιηθεί αποτελεσματικά με ένα νομοσχέδιο που εξετάζεται από τους βουλευτές της χώρας.

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα αναγνωρίζει την κυριαρχία της Βραζιλίας επί των φυσικών πόρων του Αμαζονίου και θα δημιουργήσει ένα εθνικό συμβούλιο για την πολιτική του Αμαζονίου, με στόχο την κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος και την ρύθμιση των οικονομικών δραστηριοτήτων στο τροπικό δάσος.

Αν ψηφιστεί τέτοιος νόμος, οι εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή θα πρέπει να λαμβάνουν έγκριση από τη νέα κρατική επιτροπή με αντάλλαγμα μερίδιο από τα κέρδη. Κάτι παρόμοιο ισχύει με τις παραχωρήσεις για την εξερεύνηση πετρελαίου που χορηγούνται μέσω της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας Petrobras.

Το νομοσχέδιο για τον Αμαζόνιο προτάθηκε από Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές στο Ρίο ντε Τζανέιρο, και θα εξεταστεί από μια ειδική επιτροπή που δημιουργήθηκε στα τέλη του Μαρτίου.

Είχε συνταχθεί αρχικά το 2013 και τέθηκε στο αρχείο στο τέλος του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, μετά το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου του 2014.

Το νομοσχέδιο αναφέρει λακωνικά: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέχει το σύνολο των φυσικών πόρων του Αμαζονίου».

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου είχε συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος, η οποία έχει οδηγήσει σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η ξηρασία στο Σάο Πάολο.

Σύμφωνα με το νομοθετικό σύστημα της Βραζιλίας, το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί μετά από διάφορες αναγνώσεις για αναθεωρήσεις από την επιτροπή προτού ψηφιστεί, σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες.

http://www.tovima.gr



ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading