Διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας στη λίμνη της Καστοριάς από την ύπαρξη και αναπαραγωγή ελεύθερων μινκ

mink

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διαμαντόπουλος Βαγγέλης, σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα διατάραξης της οικολογικής ισορροπίας στη Λίμνη Ορεστιάδας (Καστοριά) λόγω της ύπαρξης και αναπαραγωγής ελεύθερων μινκ.

Αναλυτικά, το κείμενο:

Αθήνα, 19 Μαΐου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας της Λίμνης Ορεστιάδας (Καστοριά) από την ύπαρξη και αναπαραγωγή ελεύθερων μινκ.

Έχοντας καταθέσει την υπ’ αριθμόν 959/09-07-2014 ερώτηση σχετικά με την διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας στη λίμνη Ορεστιάδας (Καστοριά) λόγω της απελευθέρωσης και της διαφυγής γουνοφόρων ζώων μινκ -είδος ξενιστή στο οικοσύστημα της περιοχής-, επανερχόμαστε λόγω της συνέχισης του προβλήματος καθώς δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο αντιμετώπισής του από τους αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που είχαμε λάβει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν τρόποι ελέγχου του πληθυσμού του ξενικού εισβολέα.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες από το επιστημονικό προσωπικό του ενυδρείου Καστοριάς, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Εταιρεία προστασίας του περιβάλλοντος οι οποίες σημειώνουν ότι υπάρχει ραγδαία μείωση του πληθυσμού των παρυδάτιων πουλιών και έχει ως συνέπεια τη διατάραξη του οικοσυστήματος.

Με δεδομένο ότι αναγνωρίζεται το πρόβλημα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας καθώς προτείνονται και τρόποι αντιμετώπισης του φοτνομένου.

Με δεδομένο ότι η προστασία της οικολογικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας καθώς και η διατήρηση του οικοσυστήματος είναι προτεραιότητα για μια περιοχή του δικτύου Natura αφού αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής της Καστοριάς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Σκοπεύει να προχωρήσει σε δράσεις εμπλέκοντας όλους τους αρμόδιους φορείς καθώς και την τοπική κοινωνία ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να επαναφέρει την ισορροπία στο οικοσύστημα της λίμνης, πότε προβλέπεται η ανάληψη σχετικής δράσης;

Ο ερωτών βουλευτής

Διαμαντόπουλος Βαγγέλης

Διαβάστε επίσης:

xenika eidiΟι απρόσκλητοι επισκέπτες της φύσης

Όταν εισάγονται μη γηγενή είδη πανίδας και χλωρίδας σε ένα τοπικό οικοσύστημα, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Τα είδη αυτά, που ταξινομούνται ως επεκτατικά αλλόχθονα είδη…

.

.

eaeΕίδη-εισβολείς απειλούν και τα αστικά περιβάλλοντα της Ευρώπης

Όπως προδίδει το όνομά τους, τα αλλόχθονα είδη ή είδη-εισβολείς είναι ζώα και φυτά προερχόμενα από άλλα οικοσυστήματα και τα οποία δεν θα έπρεπε κανονικά να απαντώνται σε κάποιες περιοχές. 

.

.

xenika eidiΝέα δράση της ΕΕ για την προστασία της βιοποικιλότητας από τα ζημιογόνα χωροκατακτητικά είδη

Καθώς αυξάνεται ο όγκος και η έκταση των εμπορικών συναλλαγών και των ταξιδιών, περισσότερα είδη μετακινούνται ανά την υφήλιο και περισσότερα ξένα είδη αναμένεται να εισβάλουν στην Ευρώπη.



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading