Χρόνος και πολύ χρήμα για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών

apokatastasi kamenon perioxon

Τεράστιες ήταν οι πληγές που άφησαν πίσω τους, οι φωτιές του 2007 στην Ηλεία καθώς όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία -τα οποία παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της διημερίδας που διοργάνωσε η Πυροσβεστική στην Αρχαία Ολυμπία- πρόκειται για το μεγαλύτερο καταστροφικό γεγονός της νεότερης ιστορίας της Χώρας μας. Για πρώτη φορά από την δασική πυρκαγιά υπήρξε επέκταση των καταστροφών πολύ πέρα από τα φυσικά οικοσυστήματα και τις γεωργικές καλλιέργειες καθώς επλήγησαν σοβαρά οικισμοί, κατοικίες, εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι και έργα υποδομής, ενώ υπήρξαν και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις καθώς δεκάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της πύρινης λαίλαπας.

Σοβαρά πλήγματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο Δασάρχης Πύργου MSc Δασολόγος Παναγιώτης Λάττας από την συνολική έκταση των 2.617.800,00 στρεμμάτων του Νομού Ηλείας κάηκαν 700.944,41 στρέμματα (ποσοστό 26,78 %). Για την αποκατάσταση και επούλωση των πληγών που δημιουργήθηκαν από το καταστροφικό αυτό γεγονός χρειάστηκαν όχι μόνο πολλές επενδύσεις, έργα υποδομής, αλλά κυρίως επιστημονική επάρκεια, αρκετός χρόνος αλλά και πολύ χρήμα. Περισσότερα από 17 εκατομμύρια ευρώ, δαπανήθηκαν για καθαρισμούς, αποκαταστάσεις, δενδροφυτεύσεις και προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει φυσική αναγέννηση της περιοχής.

Άμεσα τα δασαρχεία και οι συναρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην κήρυξη των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέες, στην απαγόρευση της βοσκής από τα πρόβατα και τις αίγες, στην απαγόρευση του κυνηγιού, στην σύνταξη πινάκων υλοτομίας καθώς και στην σύνταξη μελετών αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.

Παράλληλα τα δασαρχεία –Πύργου, Ολυμπίας και Αμαλιάδας- προέβησαν σε ενθάρρυνση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, προκειμένου να υλοποιηθούν επιπλέον δράσεις με τη μορφή προγραμματικών συμβάσεων, όπως δημιουργία χώρων αναψυχής, καθαρισμοί δασών, διάνοιξη αντιπυρικών δρόμων, κατασκευή μονοπατιών, πυροφυλακείων και υδατοδεξαμενών, κ.α., ώστε να χρηματοδοτηθούν και από άλλες πηγές χρηματοδότησης, καθώς και σε τεχνητές αναδασώσεις και δενδροφυτεύσεις με τη βοήθεια εθελοντών, συλλόγων, σχολείων και φορέων προκειμένου να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί ένα «φιλοδασικό πνεύμα», απαραίτητο για τη διαιώνιση του φυσικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση την επιβίωση του ανθρώπου.

«Οι υπηρεσίες μας έδρασαν άμεσα παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και υλοποιώντας όλα τα απαραίτητα έργα προκειμένου να διασφαλίσουν αρχικά την προστασία των αναδασωτέων δασών και δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές και να εξασφαλίσουν τη φυσική αναγέννησή τους όσο και να συγκρατήσουν τα εδάφη αποτρέποντας έντονα διαβρωτικά, παρασυρτικά και πλημμυρικά φαινόμενα» επεσήμανε ο Π. Λάττας.

Παρά τις όποιες προσπάθειες που έγιναν υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα φαινόμενα διάβρωσης των εδαφών τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία οφείλονται στις καταστροφικές φωτιές του 2007.

«Ευελπιστούμε ότι με το νέο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (Ε.Σ.Π.Α.) 2014-2020 να χρηματοδοτηθούν και νέες δράσεις κυρίως αναβάθμισης του αντιπυρικού οδικού δασικού δικτύου ώστε μελλοντικά να δημιουργηθεί στην ελληνική ύπαιθρο ένα δίκτυο δασικών δρόμων – λωρίδων προσβάσιμο με ασφάλεια για όλα τα οχήματα, ολόκληρο το έτος χωρίς να χρειάζεται να προβαίνουμε σε συνεχείς δαπανηρές ετήσιες συντηρήσεις και βελτιώσεις» επεσήμανε κατά την διάρκεια της παρουσίασής του ο Π. Λάττας.

Τα έργα

Χρόνος αλλά και πολύ χρήμα χρειάστηκε να δαπανηθεί προκειμένου να αποκατασταθούν οι πυρόπληκτες περιοχές. Τα έργα τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές είναι τα εξής:

 • Αποκατάσταση του αρχαιολογικού και ευρύτερου τοπίου της Αρχαίας Ολυμπίας με την προστασία Εδάφους – Αντιδιαβρωτικά και Αντιπλημμυρικά έργα με συνολική δαπάνη 2.761.395,00 ευρώ, όπου κατασκευάστηκαν κορμοδέματα 115.000 τρέχων μέτρων και 25 ξύλινα κορμοφράγματα διαφόρων τύπων. Η χρηματοδότηση έγινε από το Ταμείο Αλληλεγγύης (Ειδικό Ταμείο Εκτάκτων Αναγκών) του Υπουργείου Οικονομίας – Οικονομικών. Παράλληλα έγινε εγκατάσταση βλάστησης – φυτοκομικές εργασίες με συνολική δαπάνη 2.762.500,00 ευρώ. Υλοποιήθηκαν, ειδικές φυτεύσεις 6.257 δέντρων, γενικές φυτεύσεις 33.532 δενδρυλλίων, τεχνητή υδραυλική υδροσπορά σε 273 στρέμματα, τοποθέτηση πλέγματος γιούτας σε 35 στρέμματα και εγκατάσταση χλοοτάπητα σε 6,5 στρέμματα. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννης Λάτσης και της EurobankEFG.
 • Κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, Δασαρχείων Πύργου, Ολυμπίας και Αμαλιάδας συνολικής δαπάνης 6.323.905 ευρώ, όπου κατασκευάστηκαν ξυλοφράγματα 9.986,76 μ2, κορμοδέματα 483.138,40 τρέχων μέτρων και κλαδοδέματα 387.038,80 τρέχων μέτρα, με τη χρηματοδότηση του ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων και Ειδικού Φορέα Δασών «Πράσινο Ταμείο».
 • Πρόσληψη εποχιακού προσωπικού στα Δασαρχεία Πύργου, Ολυμπίας και Αμαλιάδας που στελεχώθηκαν με 38 Δασολόγους – Δασοπόνους και 150 εργάτες που απασχολήθηκαν σε εργασίες καθαρισμού ρεμάτων και αντιπυρικών δρόμων και απομάκρυνση καμένων επικίνδυνων δέντρων κατά μήκος αγροτοδασικών δρόμων και οικισμών. Η συνολική δαπάνη ανήλθε στα 2.000.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό των δασαρχείων.
 • Αναδασώσεις βόρειας εισόδου Δ. Ε. Αρχαίας Ολυμπίας, Δασαρχείο Πύργου, με δαπάνη 63.000 ευρώ, όπου φυτεύτηκαν 28.750 δενδρύλλια. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τον Ειδικό Φορέα Δασών «Πράσινο Ταμείο».
 • Συντήρηση – βελτίωση αντιπυρικού οδικού δικτύου Δασαρχείων Πύργου, Ολυμπίας και Αμαλιάδας, με δαπάνη 191.000 ευρώ (2012) και χρηματοδοτήσεις από τις Δημόσιες Επενδύσεις και τον Ειδικό Φορέα Δασών «Πράσινο Ταμείο».
 • Αναδασώσεις διπλοκαμένων εκτάσεων Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας από το Δασαρχείο Πύργου όπου φυτεύτηκαν 203.000 δενδρύλλια, με δαπάνη 1.760.000 ευρώ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
 • Αναδασώσεις Βάλμης-Αγραπιδοχωρίου Δήμου Αμαλιάδας από το Δασαρχείο Αμαλιάδας όπου φυτεύτηκαν 67.410 δενδρύλλια με δαπάνη 427.550 ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
  Βελτίωση δασικού δρόμου Γ΄ κατηγορίας Κλαδέο – Κρυονέρι Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας από το Δασαρχείο Πύργου μήκους 5.400 μέτρα και κόστους 176.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
 • Βελτίωση δασικού δρόμου Γ΄ κατηγορίας – αντιπυρικής ζώνης στο δάσος θινών Βαρθολομιού από το Δασαρχείο Αμαλιάδας, σε μήκος 2.101 μέτρα και δαπάνη 234.273 ευρώ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
 • Καθαρισμός Θινών Αμαλιάδας από το Δασαρχείο Αμαλιάδας σε έκταση 1.053 στρέμματα με δαπάνη 470.000 ευρώ που καλύφθηκε από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
 • Διάνοιξη τριών αντιπυρικών λωρίδων – δρόμων στο δασικό σύμπλεγμα Λαπίθα από το δασαρχείο Ολυμπίας, μήκους 5.870 μέτρα, με δαπάνη 135.000 ευρώ η οποία καλύφθηκε από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
 • Αποκατάσταση βατότητας του δασικού δρόμου Βρίνας – Σμέρνας από το δασαρχείο Ολυμπίας σε μήκος 380 μέτρα με δαπάνη 410.000 ευρώ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Άννα Αγγελίδου anagelidou@yahoo.gr

Πηγή: Πρώτηnews

Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: