Συνεργασία Βραζιλίας – ΗΠΑ για μαζική αναδάσωση και ΑΠΕ

tropiko dasos apopsilosi

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ δεσμεύτηκε να αναδασώσει 30 εκατομμύρια στρέμματα αποψιλωμένης γης και να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα έως το 2030, στα πλαίσια μίας κλιματικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Ντίλμα Ρούσεφ έδωσαν προτεραιότητα στην κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον, με τις δύο χώρες να συμφωνούν να αυξήσουν το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού στο 20 τοις εκατό μέχρι το 2030.

Η Βραζιλία δεσμεύτηκε επίσης να αναδασώσει μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της Αγγλίας, σε μια προσπάθεια για τη μείωση των παγκοσμίων επιπέδων άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στα πλαίσια μίας νέας κλιματικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Βραζιλίας, στο πρότυπο της σημαντικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας τον περασμένο Νοέμβριο, με σκοπό να δοθεί νέα ώθηση για μια παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο Παρίσι το τέλος του έτους.

«Μετά την ενθαρρυντική πρόοδο στις συνομιλίες με την Κίνα και την Ινδία, η νέα συμφωνία δείχνει ότι οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου μπορούν να ξεπεράσουν τις παλιές διαφορές τους και να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την κοινή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις κεντρικές προκλήσεις του 21ου αιώνα», δήλωσε με τη σειρά της η Ρούσεφ. «Έχουμε ένα σημαντικό στόχο, να διασφαλιστεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές θα έχουν ένα σημαντικό μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα των δύο χωρών, ενώ αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη μείωση της αποψίλωσης των δασών», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, καθώς και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Βραζιλία με τη σειρά της θα πρέπει να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή καθαρής ενέργειας ώστε αυτή να αγγίξει το 28 με 33 τοις εκατό του συνολικού ενεργειακού μείγματός της. Σε αυτά τα ποσοστά δεν περιλαμβάνεται η υδροηλεκτρική ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να δείξουν με έμφαση ότι έχουν ξεπεραστεί οι εντάσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη πριν από δύο χρόνια ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Ρούσεφ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ



ΚατηγορίεςΑ.Π.Ε., Περιβάλλον

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading