Τα drones αγχώνουν τις αρκούδες

Τα μηχανικά τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα μικρής κλίμακας που είναι εφοδιασμένα με κάμερες καταγραφής και ονομάζονται drones, έχουν ήδη βρει εφαρμογή σε μία μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων καθημερινά.

Μία από αυτές είναι και η παρατήρηση της άγριας ζωής από απόσταση ασφαλείας. Όσο συναρπαστικό και άκακο κι αν φαίνεται κάτι τέτοιο εκ πρώτης όψεως, μπορεί εν τέλει να αποβεί ιδιαίτερα αγχωτικό για τα υποκείμενα παρακολούθησης, τα ίδια τα ζώα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι οι καρδιακοί παλμοί μιας μαύρης αρκούδας αυξάνονται δραματικά στη θέα και μόνο ενός drone, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν εξωτερικές ενδείξεις ανησυχίας του ζώου.

Συγκεκριμένα ο καρδιακός παλμός μίας αρκούδας τετραπλασιάστηκε από το φυσιολογικό των 41 παλμών το λεπτό στους 162.

Παρά το γεγονός ότι ο καρδιακός παλμός του ζώου επανερχόταν στο φυσιολογικό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αποχώρηση του drone, αυτό συνέβαινε ενδεχομένως επειδή κάποια ζώα είναι εξοικοιωμένα με τις σύγχρονες συσκευές.

Εντούτοις, ενδέχεται αρκούδες που ζουν σε απομονωμένο περιβάλλον να μην αντιδρούν τόσο γαλήνια.

Αυτή η ανακάλυψη συνιστά στο ότι τα drones θα πρέπει να γίνουν λιγότερο θορυβώδη και παρεμβατικά, εφόσον χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση ζώων.

Σημειώνεται ότι ακόμα και τα τελευταία τεχνολογίας drones παράγουν έναν χαρακτηριστικό βόμβο και συνεπώς, μέχρι να γίνουν σχεδόν αθόρυβες, αυτές οι συσκευές θα πρέπει να αρκεστούν στην εναέρια φωτογράφηση και σε άλλες δραστηριότητες που πάντως δεν θα παρενοχλούν την πανίδα.

Πηγή: http://www.skai.gr



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading