ΦΠΑ και «capital control» «φρέναραν» την αγορά καυσόξυλων

kausoxula

Ακολουθώντας πιστά την παροιμία, που θέλει «των φρονίμων τα παιδιά… πριν πεινάσουν να μαγειρεύουν», αρκετοί συμπολίτες μας μεριμνούν για τη θέρμανσή τους κατά τους χειμωνιάτικους μήνες ήδη από το καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια, που τα καυσόξυλα υποκατέστησαν σε ένα μεγάλο βαθμό το πετρέλαιο θέρμανσης, οι επιχειρήσεις εμπορίας καυσόξυλων άρχισαν να δέχονται παραγγελίες από τον μήνα Ιούλιο. Η σύμπτωση ιδιαίτερων συνθηκών και γεγονότων στην «καρδιά» του φετινού καλοκαιριού «φρέναρε» σε έναν βαθμό την κίνηση στην αγορά των καυσόξυλων, αλλά εκτιμάται ότι θα αναθερμανθεί εκ νέου όσο πλησιάζουμε προς τους φθινοπωρινούς μήνες. Από τη μια τα «capital controls», τα οποία έπληξαν τη ρευστότητα, και από την άλλη η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23%, προκάλεσαν στους καταναλωτές ένα προσωρινό «μούδιασμα», «παγώνοντας» τις παραγγελίες σε επίπεδα χαμηλότερα των προσδοκώμενων. Επιπλέον, η συζήτηση που άνοιξε γύρω από τη διαφοροποίηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, προκάλεσε μια σύγχυση σε μερίδα του καταναλωτικού κοινού, που αναμένει επίσημες ανακοινώσεις για να επιλέξει το μέσο θέρμανσης, που θα χρησιμοποιήσει φέτος το χειμώνα. Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης θέλουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να σχεδιάζει συρρίκνωση της δαπάνης για το σχετικό επίδομα, εξέλιξη που θα στερήσει από πολλά νοικοκυριά τη μείωση του κόστους του.

Νικόλαος Φωτιάδης

«Το ξύλο σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσει τη θέση του, γιατί κακά τα ψέματα η διαφορά είναι μεγάλη σε σύγκριση με το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης»

Σε κάθε περίπτωση, τα καυσόξυλα ήρθαν για να μείνουν ως δημοφιλές πλέον μέσο θέρμανσης των ελληνικών νοικοκυριών. Σε αυτό συνηγόρησε και ο κ. Νικόλαος Φωτιάδης από την επιχείρηση εμπορίας καυσόξυλων «Μουστακίδης Δ.-Φωτιάδης Ν.». «Με το πετρέλαιο θέρμανσης ό,τι και να γίνει, πιο κάτω από την τιμή που πουλιόταν πέρυσι δεν πρόκειται να κατέβει», παρατήρησε, «ενώ ένα άλλο δεδομένο είναι ότι πολλοί έχουν αλλάξει υποδομές, έχουν εγκαταστήσει ξυλολέβητες, ενεργειακά τζάκια, τζακόσομπες κ.α., οπότε τώρα είναι δύσκολο να επιστρέψουν ξανά στο πετρέλαιο θέρμανσης». «Μόνο αν είναι πολύ φθηνό και επομένως ανταγωνιστικό», προσέθεσε, «ώστε συμφέρει πάρα πολύ». «Οπότε το ξύλο σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσει τη θέση του», εκτίμησε, «γιατί κακά τα ψέματα η διαφορά είναι μεγάλη σε σύγκριση με το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης».

Στην επιχείρηση του κ. Φωτιάδη τα καυσόξυλα πωλούνται έναντι 65 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, τιμή που αυξήθηκε σε σύγκριση με πέρυσι λόγω της μετάβασης του ΦΠΑ στο 23%. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, οδηγεί τους καταναλωτές να κάνουν παραγγελίες μικρότερων ποσοτήτων, με προοπτική να προμηθευτούν εκ νέου καυσόξυλα σε απώτερο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα είναι προτιμότερο να κάνουν αυτήν την περίοδο ή μέχρι και τον επόμενο μήνα τις προμήθειές τους σε καυσόξυλα, ώστε να τα αποθηκεύσουν έγκαιρα σε ασφαλή χώρο και να διατηρηθούν μακριά από υγρασία, που ως γνωστόν επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή τους σε θερμότητα κατά την καύση.

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια σε ξυλεία, ο κ. Φωτιάδης εκτίμησε ότι δεν αναμένεται να εμφανιστούν προβλήματα φέτος, με την επιφύλαξη βέβαια των καιρικών συνθηκών και της διάρκειας που θα έχει ο φετινός χειμώνας. Σημείωσε όμως ότι οι ποσότητες καυσόξυλων, που εισάγονται από τη Βουλγαρία, είναι περιορισμένες λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν ως προς την υλοτόμηση. Ο ίδιος πάντως προμηθεύεται καυσόξυλα από την περιοχή μας, των οποίων την ποιότητα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει πιο άμεσα.

Νεζάν Χασάν

«Δεν έχει δρόμους για να προσεγγίζουμε τα δάση και λόγω αυτού μένουν αναξιοποίητα»

Επισκεφτήκαμε την επιχείρηση του κ. Φωτιάδη την ώρα που συμπτωματικά βρισκόταν εκεί ο κ. Νεζάν Χασάν από τον Αγροτικό Δασικό Συνεταιρισμό Κερασιάς (Ροδόπης), από τον οποίο προμηθεύεται καυσόξυλα. Κατά τη συνομιλία μας, ο κ. Χασάν μας περιέγραψε τις δυσκολίες που εντοπίζονται στο κομμάτι της δικής του δουλειάς, δυσκολίες που επηρεάζουν άμεσα το εισόδημα των μελών 15 δασικών συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στη Ροδόπη, την ανάπτυξη των δασών της περιοχής, αλλά και την τιμή στην οποία φτάνει στον καταναλωτή το τελικό προϊόν, το καυσόξυλο. Την ώρα, που το κράτος έχει συρρικνώσει τις δαπάνες του για την φροντίδα και τη διαχείριση του δασικού πλούτου, στην ορεινή Ροδόπη υπάρχει έντονο πρόβλημα ως προς την πρόσβαση των υλοτόμων λόγω των ανύπαρκτων ή κακοσυντηρημένων δρόμων. «Δύσκολα βγαίνει πλέον το μεροκάματο», μας τόνισε ο κ. Χασάν. «Παλιά ήταν καλύτερα», παραδέχτηκε, «αλλά τώρα όχι. «Δεν έχει δρόμους για να προσεγγίζουμε τα δάση», συνέχισε, «και αυτό σημαίνει ότι βγάζουμε λιγότερες ποσότητες καυσόξυλων. Υπάρχουν πολλά δάση αναξιοποίητα λόγω αυτού». «Αυτά τα δάση θέλουν αραίωση και καθάρισμα για να αναζωογονηθούν και να μεγαλώσουν τα δέντρα», επισήμανε, «τώρα όμως σαπίζουν» παρατήρησε με απογοήτευση. «Αν είχαμε μεγαλύτερες ποσότητες», σημείωσε κλείνοντας, «οι τιμές θα ήταν καλύτερες για τον καταναλωτή».

Θωμάς Σταμούλης

http://www.paratiritis-news.gr



ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading