Μικροί ΔασοΝόμοι

mikroi dasonomoi

Μικροί ΔασοΝόμοι

Πριν από κάποιο καιρό, στο δοκίμιό μου “Ο σχολικός κήπος” (στήλη “Γαίας ανάγνωσμα”, www.greekarchitects.gr, δημοσίευση 25-2-2013), κάμοντας έναν -τροποντινά- απολογισμό της προσφοράς του ελληνικού παιδικού βιβλίου στην παίδευση του παιδιού στα θέματα της φύσης, και ιδία του δάσους, αναφέρθηκα σε τρία βιβλία που έκρινα ότι υπηρέτησαν ορθά, σεμνά και με άποψη αυτή την αποστολή, σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας. Αυτά ήταν, τα “Ψηλά βουνά” του Ζαχαρία Παπαντωνίου το 1918 (οπωσδήποτε, σαφώς πρωτοπόρο στο ρόλο του), το “Δάσος” των Κ. Θ. Γιαννακόπουλου – Κ. Α. Σακελλαρίου το 1938, και το “Εμένα με νοιάζει” της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη το 1977. Ε, σήμερα εντάσσω στη χορεία των βιβλίων κείνων και το βιβλίο της νομικού Σοφίας Παυλάκη “Μικροί ΔασοΝόμοι” (πρόσφατη έκδοση, από τη Νομική Βιβλιοθήκη).

Η Σόφη η Παυλάκη είχε την καλοσύνη να με συναντήσει και να μου προσφέρει το έργο της, λόγω της κοινής μας έγνοιας στα θέματα της φύσης -“πολεμώντας” βεβαίως από διαφορετικό μετερίζι ο καθένας, αλλά με ίδιο σκοπό, συμπλεκόμενες για την επίτευξή του οι προσπάθειές μας. Παρουσία ευγενική κι ευαίσθητη η Σόφη, που μόλις γνώριζα, μου άφηνε την εντύπωση πως το έργο της δε θ’ απείχε σε πλούτο συναισθημάτων, ψυχικής ευφορίας κι ευγένειας του χαρακτήρα της. Και δε διαψεύτηκα. Στα προηγούμενα όμως έρχεται να προστεθεί και η γνώση του αντικειμένου, που με τη μοναδική του παρουσίαση το “απογείωσε”. Και τούτο διότι καταπιάστηκε με κάτι δύσκολο: να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών για το συγκεκριμένο αντικείμενο, πολύ δε περισσότερο ν’ αφομοιωθεί ως δέον από αυτά (το μέγα ζητούμενο!..) Αυτό (το αντικείμενο) είναι οι δασικοί νόμοι και η εφαρμογή τους στην πρακτική μας. Σκεφτείτε ότι τούτο στην ελληνική πραγματικότητα φαντάζει ως εξαιρετικά δύσκολο για τον Έλληνα που έχει μετέλθει του σταδίου της παιδικής ηλικίας, πόσο μάλλον όταν απευθυνόμαστε στα παιδιά για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους και να προσαρμόσουν ανάλογα την πρακτική τους, γενόμενοι περιβαλλοντικά παιδευμένοι πολίτες!

Κι όμως η συγγραφέας το κατάφερε, προσεγγίζοντας τα παιδιά ως “Μικρούς ΔασοΝόμους”, με πρωταγωνιστές τ’ αδέλφια Θέμη και Θέτιδα (προερχόμενα τα ονόματά τους από την αρχαία μας παράδοση, περί δικαιοσύνης), και τον δασοφύλακα, τον Δασένιο Βουναλάκη, να τους μαθαίνει τη φύση, τη λειτουργία της και τις υποχρεώσεις μας ως προς αυτήν. Η οικειοποίηση της φύσης που επέρχεται μέσα από την οικειότητα των εννοιών, συνδυάζοντας τα πρόσωπα με τις έννοιες, και η σπουδή αυτής που ακολουθεί, αποτελεί τη μεγάλη επιτυχία του βιβλίου. Πετυχαίνεται το δύσκολο εγχείρημα, τα παιδιά να εξοικειώνονται με τις έννοιες της φύσης, κι έτσι ρόλοι και κανόνες ν’ αφομοιώνονται φυσιολογικά. Κι όλα τούτα συμβαίνουν στην “τάξη” της φύσης, του δάσους, που επιλέχτηκε ως τόπος παροχής της γνώσης επιτοπίως. Μου θυμίζει ως προς τούτο το αντίστοιχο εύρημα του Παπαντωνίου στα “Ψηλά βουνά”, που μάθαινε ο δασάρχης στα παιδιά τη φύση στο δάσος, ενώ αντίστοιχα στο τέλος του βιβλίου, το τσομπανόπουλο που τα παιδιά αντάμωσαν στο δάσος, ως δάσκαλος πια δίδασκε στα παιδιά τη φύση κάνοντας μάθημα έξω από την τάξη, κάτω από το μεγάλο δένδρο της αυλής του σχολείου.

Υπέροχη η εισαγωγή του βιβλίου από την εξαιρετική Μαρία Καραμανώφ -πάντα ξεχωριστός ο λόγος της-, ενώ η όμορφη εικονογράφηση από την Αλεξία Λουγιάκη πετυχαίνει να συγχρονίσει το λόγο με την εικόνα, και ν’ αποδώσει με πιστότητα και προσιτότητα το νόημα της συγγραφέως.

Βιβλίο διδακτικό από κάθε άποψη, που αξίζει (πρέπει) να διαβαστεί και από τους μεγάλους, είτε είναι παιδευμένοι είτε απαίδευτοι περιβαλλοντικά, καθότι έχει πολλά να τους πει και πολλά να νοιώσουν. Σε κάθε περίπτωση, το να ξανααισθανθούν παιδιά, παιδευόμενοι στην τάξη της φύσης, αποτελεί ένα όμορφο πράξιμο!..

Αντώνιος Καπετάνιος


Ξεφυλλίστε ένα απόσπασμα

Τα βιβλία διατίθενται στον εκδοτικό οίκο ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και στον διαδικτυακό του χώρο (www.nb.org) και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: