Η έλλειψη δασικών χαρτών προκαλεί αλαλούμ με άδειες

domisi_dasos

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οσο η χώρα παραμένει χωρίς δασικούς χάρτες και η δασική νομοθεσία είναι τόσο περίπλοκη, τόσο το ξεκαθάρισμα (και συνεπώς η προστασία) των δασικών εκτάσεων θα παραμένει… κάτι σχετικό. Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), που έγινε αποδεκτή προ ημερών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οδηγεί στην ακύρωση οικοδομικής άδειας που εκδόθηκε πριν από 38 χρόνια, καθώς φαίνεται ότι βασίστηκε σε ανίσχυρα από νομικής άποψης έγγραφα.

Η υπόθεση επί της οποίας γνωμοδότησε το ΝΣΚ αφορά χωριό της Μαλεσίνας στη Φθιώτιδα. Το 1976, ένας ιδιώτης είχε λάβει πληροφοριακό (κατά την άποψη του δασαρχείου, δεδομένου ότι η διαδικασία χαρακτηρισμού εκτάσεων είναι διαφορετική) έγγραφο ότι η έκταση που κατείχε είναι μη δασική. Με βάση το έγγραφο αυτό, εξέδωσε οικοδομική άδεια το 1977 για την ανέγερση λυόμενου. Αρκετά χρόνια αργότερα, η εταιρεία «Μεταλλεία Αταλάντης» έκανε εξώδικη καταγγελία, υποστηρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα 2 στρέμματα του ιδιώτη ήταν τμήμα μεγαλύτερης έκτασης, η οποία κηρύχθηκε αναδασωτέα το 2009 από το δασαρχείο Αταλάντης, καθώς και ότι το 2006 είχε δηλωθεί από το Δημόσιο κατά την κτηματογράφηση της περιοχής. Ετσι το 2013 ο διευθυντής Δασών Φθιώτιδας ανακάλεσε το «πληροφοριακό έγγραφο» του 1976 και κατόπιν την οικοδομική άδεια του 1977.

Οι ιδιώτες προσέφυγαν κατά της απόφασης, επικαλούμενοι την αρχή της ίσης μεταχείρισης και απόφαση της διεύθυνσης Δασών Φθιώτιδας να δεχθεί ανάλογο «πληροφοριακό έγγραφο», με βάση το οποίο είχε κτιστεί στην περιοχή γηροκομείο με οικοδομική άδεια του 1979.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Οπως έκρινε το τελευταίο, με βάση τη νομοθεσία (νόμος 998/79, που τροποποιήθηκε με τον 3208/03 και πρόσφατα με τον 4280/14, η συνταγματικότητα του οποίου δεν έχει ακόμα κριθεί), οι βεβαιώσεις που κάποτε εξέδιδαν τα δασαρχεία δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και αποτελούν απλά πληροφοριακά έγγραφα. Σημειώνει δε ότι η ανάκληση της οικοδομικής άδειας πρέπει να γίνεται σε εύλογο χρόνο, εκτός αν αυτό επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως η προστασία του δάσους (οπότε δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός). «Εκτάσεις που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα μετά το 1975 και πριν από το 1979, λόγω επεμβάσεων που έλαβαν χώρα με βάση διοικητική πράξη, δύνανται να χαρακτηρίζονται αναδασωτέες», καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι με άλλη γνωμοδότηση, η οποία επίσης έγινε δεκτή από το υπουργείο, το ΝΣΚ έκρινε υπέρ της προστασίας της νησίδας Κιτριανή στη Σίφνο, η οποία έχει χαρακτηριστεί δασική και διεκδικείται από το Δημόσιο και μια ξενοδοχειακή εταιρεία.

http://www.kathimerini.gr


___________________________

Σχετικό αρχείο:

Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , , ,

4 replies

 1. Ως σχόλιο στη δημοςίευςη » Η έλλειψη δασικών χαρτών προκαλεί αλαλούμ με άδειες»
  Πολλά θα μπορούσαν να γραφούν για τη συγκεκριμένη υπόθεση… Με τη μη ολοκλήρωςη του δασικού κτηματολογίου, το οποίο ήταν καταδικασμένο να μην ευδοκιμήςει, για λόγους που δεν είναι του παρόντος, το Κτηματολόγιο δεν μπορούσε παρά τέτοιες περιπτώσεις να τις αγνόησει. Αλλά και αν προηγηθούν οι δασικοί χάρτες του κτηματολογίου με τα σημερινά δεδομένα πάλι δεν θα «γλίτωνε» η συγκεκριμένη έκταση. Η υπηρεσία επί λήφθηκε του θέματος το1976 και έπραξε σύμφωνα με τα τότε δεδομένα. Το 2006 δηλώθηκε ως δημόσια έκταση κατά την κτηματογράφηση. Το ίδιο θα γινόταν και με τους δασικούς χάρτες καθώς η υπηρεσία δεν λαμβάνει υπόψη, κατά τη σύνταξή τους, ούτε τους Αποτερματισμούς, ως μη όφειλε, πολύ περιςότερο ενημερωτικά έγγραφα κ.ά…. Για δεύτερη φορά ασχολήθηκε η υπηρεσία κατά την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας. Και για τρίτη φορά με την ανάκληση τού αρχικού διοικητικού εγγράφου, οπότε μετά από ένσταση των θιγομένων κλήθηκε να αποφανθεί και το Ν.Σ.Κ. Όσοι λοιπόν απεργάζονται την αποδιοργάνωση της Δ.Υ. και μάλιστα με την ανοχή, ή και συμβολή ενίων, ή και πολλών εξ ημών, δεν θα μπορούσαν να περιμένουν κάτι χειρότερο, η και καλύτερο. Πέρασε η εποχή που και ο Δασοφύλακας έφερε υπό μάλης φάκελλο – ντοσιέ με τα Π.Δ.Α., Δ.Α.Δ., ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ, Π.Χ. ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥΣ κλπ. της περιοχής ΤΟΥ, για να ενημέρωσει τους αρμοδίους Δασολόγους (Δασοπόνους δεν αναφέρω γιατί το απαγορεύουν οι σχετικές διατάξεις οι οποίες δεν εφαρμόζονται, απλά ανακαλούνται στη μνήμη όταν κάποια υπόθεση ακολουθήσει τη δικαστική οδό, ούτε όμως και τροποποιούνται). Με τη μέγιςτη ανθωποπενία που πλήττει τις Δ.Υ. και με την ανυπαρξία της κάθετης οργάνωσης από Δασαρχείο και κάτω, πού να μπορέσει ούτε κάν να το σκεφτεί το αρμόδιο τμήμα χαρτογράφησης να απεικονίσει στους χάρτες το περιχόμενο του ντοσιέ του Δασοφύλακα που αποτελούσε αντίγραφο του αρχέιου του Δασονομείου, που σήμερα ειναι ανύπαρκτο στην πράξη και που πολλοί προσπαθούν να το σβήσουν και από τα χαρτιά ως αμελητέα ποσότητα. Έτσι καλείται ο πολίτης να προσκομίσει νέο τοπογραφικό ΜΕ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ γιατί το παλιό δεν είχε καθότι η υπηρεσία δεν το ζητούσε, προς τέρψιν των τοπογραφούντων και προς θλίψιν των πολιτών , φτωχών χωρικών, ως επί το πλείστον και φτωχότερων, λόγω κρίσης. Έτσι λοιπόν και στο θέμα των χαρτών και του κτηματολογίου η βόμβα θα σκάσει και πάλι στα χέρια της Δασικής Υπηρεσίας και των δασικών οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να ερίζουν για τις κατηγορίες των κλάδων, σε ποιό υπουργείο θα ανήκουν και για το αν θα έχουν προϊστάμενο το ΓΓ της Α.Δ., ή του υπουργείου…

 2. Δεν μπορή ποτέ μια Δημοκρατική χώρα που θέλη να λέγετε. Να δίνη το λεγάμενο πληροφοριακό εγγραφώ κε οπότε του καπνισή του Δασικού υπαλλήλου να μην το αναγνώριζη. Αυτό λέγετε απάτη από το κράτος προς τους πολίτες αυτή της Χώρας .Ελλάς το μεγαλείο σου με αυτές της πρακτικές έχετε βουλιάξη την Ελλάδα ο θεώς να σας φύλαξή οστέ να την αποτελειώσετε.

 3. καλα και τα υπουργεια και τα νομικα συμβουλια απο αλλο πλανήτη. Πρόσφατα στον 4315 δεν τελεσιδίκησαν ολα τα πληροφοριακα εγγραφα προ 1981???

  • Το πρόβλημα δεν είναι πως τελεσιδίκησαν τα από 11-6-1976 μέχρι 30-4-1981 πληροφοριακά έγγραφα, αφού ο ν.4315/2014 το προβλέπει ρητά.
   Το πρόβλημα είναι ποιοι εξέθεσαν τον Υπουργό και τον έπεισαν να κάνει αποδεκτή τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η οποία έχει εκδοθεί πριν την ψήφιση του ν.4315/14.
   Τελικά τι ισχύει.
   Ο νόμος 4315/14 ή η 404/14 γνωμοδότηση του ΝΣΚ η οποία μετά τη αποδοχή της από τον Υπουργό είναι δεσμευτική για τη διοίκηση.
   Αστεία πράγματα!!!!!!!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: