Στο πόδι η Υπ. Θήρας: Παράνομη επιχείρηση πωλούσε λαγούς €120 τον έναν

Συναγερμός ενόψει έναρξης κυνηγετικής περιόδου στη Κύπρο

lagos

Λευκωσία: Σε παράνομη επιχείρηση εκτροφής λαγών, είχε μετατρέψει τα υποστατικά του άτομο από την επαρχία Λάρνακας, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έκανε χρυσές δουλειές με πελάτες, «μεγαλοκυνηγούς». Οι οποίοι φρόντιζαν λίγες μέρες πριν το κυνήγι να… εξασφαλίσουν την κάρπωση της πρώτης κυνηγετικής μέρας, ποζάροντας με λαγούς σε φωτογραφίες που θα πόσταραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή δυστυχώς είναι η σκληρή πραγματικότητα μιας μερίδας δήθεν κυνηγών, οι οποίοι τροφοδοτούν με τις ενέργειές τους την παρανομία και τη λαθροθηρία, η οποία πλήττει ανεπανόρθωτα το κυνήγι.

Μετά από πληροφορία που έφθασε στην Υπηρεσία Θήρας τις τελευταίες μέρες, άνδρες της Υπηρεσίας μαζί με την Αστυνομία, κατόπιν δικαστικού εντάλματος προχώρησαν σε έλεγχο σε υποστατικά του συγκεκριμένου ατόμου στην επαρχία Λάρνακας.

Κατά τον έλεγχο στα υποστατικά του, εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν 58 ζωντανοί λαγοί και τρεις σκοτωμένοι σε ψυκτικό θάλαμο. Στα υποστατικά του επίσης, εντοπίστηκαν και πέντε ζωντανές φάσες σε κλουβιά, οι οποίες επίσης παραλήφθηκαν από την Υπηρεσία Θήρας.

Ο ιδιοκτήτης του υποστατικού αφού κατηγορήθηκε γραπτώς, αφέθηκε ελεύθερος για να κλητευθεί αργότερα ενώπιον της Δικαιοσύνης. Κατά τη σύλληψη του, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δήλωσε ότι δεν έχει κάτι να πει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο άτομο, είχε τους λαγούς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντατικής εκτροφής. Σε ξύλινα κλουβιά κουνελιών, κάνοντας κανονικά  εκτροφή, πουλούσε τους λαγούς προς €120 τον ένα ζωντανούς.

Οι πληροφορίες επίσης λένε ότι τις τελευταίες μέρες οι πωλήσεις του ήταν αυξημένες, αφού πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να αγοράσουν ζωντανούς λαγούς, προφανώς για να τους απελευθερώσουν και να πυροβολήσουν την πρώτη κυνηγετική εξόρμηση την ερχόμενη Κυριακή.

Φαίνεται όμως ότι οι αυξημένες δουλειές έκαναν και τη ζημιά, ώστε να μαθευτεί η όλη δραστηριότητα της παράνομης επιχείρησης και να φτάσει στα γραφεία της Υπηρεσίας Θήρας, άνδρες της οποίας μαζί με την Αστυνομία προχώρησαν σε επιτόπιο έλεγχο στα υποστατικά του και εντόπισαν τους λαγούς.

Οι ζωντανοί λαγοί, θα αφεθούν από την Υπηρεσία Θήρας ελεύθεροι στους βιότοπους. Όπως αναφέρθηκε ωστόσο από ειδικούς, η επιβίωση λαγών εντατικής εκτροφής σε κλουβιά είναι σχεδόν μηδαμινή. Ως εκ τούτου, εξυπηρετούσαν απλά το σκοπό για τον οποίο τους αγόραζαν κάποιοι, δηλαδή να τους αφήσουν και να τους πυροβολήσουν την ίδια μέρα.

Λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας, μιλώντας στον «Φ» σημείωσε ότι πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι κυνηγοί ότι, λαθροθήρας δεν είναι μόνο αυτός που προβαίνει σε παράνομες πράξεις θήρευσης, αλλά και όσοι με τις πράξεις και ενέργειες τους, συντηρούν τη λαθροθηρία. «Το να αγοράζεις λαγούς από λαθροθήρα, στην ουσία είσαι και εσύ λαθροθήρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με όπλο χωρίς άδεια…

Μέσα σύλληψης άγριων πτηνών όπως ξόβεργα και σιδερένιες παγίδες εντόπισε η Αστυνομία στην οικία 21χρονου στη Δερύνεια, ο οποίος κατείχε παράνομα ένα κυνηγετικό πυροβόλο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 4:30 το απόγευμα της Τρίτης μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και του αστυνομικού σταθμού Δερύνειας, μετέβησαν σε οικία στη Δερύνεια για εκτέλεση εντάλματος έρευνας.

Ενώ βρίσκονταν έξω από την οικία, έφτασε ο 21χρονος ένοικος του σπιτιού οδηγώντας το αυτοκίνητο του. Η Αστυνομία προχώρησε σε έρευνα του αυτοκινήτου εντός του οποίου εντοπίστηκε ένα αποσυναρμολογημένο κυνηγετικό πυροβόλο όπλο, για το οποίο ο 21χρονος δεν είχε άδεια κατοχής. Το όπλο ανήκει στον 49χρονο πατέρα του.  Ακολούθησε έρευνα στην οικία του, όπου εντοπίστηκαν 27 ξόβεργα και 17 σιδερένιες παγίδες σύλληψης άγριων πτηνών.

Ο 21χρονος οδηγήθηκε στον αστυνομικό σταθμό Δερύνειας όπου κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος.

Λαγοί σε σπίτι στο Νικητάρι

Στο μεταξύ, προχθές, άνδρες της Υπηρεσίας Θήρας, κατόπιν πληροφορίας και πάλι, προέβησαν κατόπιν δικαστικού εντάλματος σε έλεγχο σε υποστατικό νεαρού άντρα στο Νικητάρι.

Όπως ανέφερε στον «Φ» εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θήρας, κατά τον έλεγχο στο υποστατικό του συγκεκριμένου ατόμου εντοπίστηκαν συνολικά 8 λαγοί. Έξι σκοτωμένοι με τη γούνα τους και δύο καθαρισμένοι.

Παράλληλα εντοπίστηκαν γύρω στα 30 σκοτωμένα πουλιά διαφόρων ειδών, μεταξύ των οποίων και περδίκια. Σημειώνεται πάντως ότι από πλευράς των ιδιοκτητών του υποστατικού εκφράζονται οι ισχυρισμοί ότι επρόκειτο για θήραμα που είχε θηρευτεί σε περίοδο κυνηγίου και έμεινε στο ψυγείο.

Γράφει: Φρίξος Δαλίτης | www.philenews.com



ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading