«Να πάτε να γκρεμίσετε αλλού!»

Στην «αντίσταση» πρωταγωνίστησαν τοπικοί άρχοντες και βουλευτές της περιοχής. Ακόμη και οι μαθητές του τοπικού λυκείου, που είναι υπό κατάληψη, ήρθαν με πούλμαν του δήμου για συμπαράσταση, προκαλώντας την οργή της εισαγγελέως.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η νεαρή εισαγγελέας μοιάζει να τα έχει χαμένα. Γύρω της επικρατεί πανζουρλισμός, κάτοικοι, αστυνομικοί, δημοτικοί σύμβουλοι, όλοι φωνάζουν ταυτόχρονα. Η δικαστική λειτουργός βρίσκεται στον οικισμό Πράσινος Λόφος της Λούτσας για να επιβάλει τον νόμο: να επιβλέψει την κατεδάφιση ενός αυθαιρέτου. Όμως, όλοι φαίνεται να έχουν αντίθετη άποψη.

«Έχει δοθεί εντολή από τον Κουρουμπλή!», της φωνάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας. «Δεν ήταν εντολή, ήταν παράκληση. Δεν καλύπτονται οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, μπορούν να τους κατηγορήσουν για παράβαση καθήκοντος», απαντά η εισαγγελέας. «Μα δεν σας είπαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι σήμερα – αύριο θα κατατεθεί ρύθμιση στη Βουλή για το θέμα; Τρεις φορές τους το είπα!», λέει ο κ. Πάντζας. «Να πάτε να γκρεμίσετε τις βίλες στην Καλλιτεχνούπολη!», φωνάζει το οργισμένο πλήθος.

Στο πλάι του δρόμου, καθισμένη σε μια πέτρα, λευκή σαν το πανί, κάθεται αμίλητη η κ. Φωτεινή Μαγγιδά, ιδιοκτήτρια του σπιτιού για το οποίο γίνεται όλη αυτή η ιστορία. Ενα μικρό σπίτι, 50 τ.μ. στον Πράσινο Λόφο, έναν κατάφυτο οικισμό αυθαιρέτων στη Λούτσα. Το σπίτι έχει κριθεί από χρόνια αυθαίρετο (σύμφωνα με το δασαρχείο Πεντέλης, βρίσκεται σε δασική έκταση) και για να γλιτώσει τα πρόστιμα, η κ. Μαγγιδά παρέδωσε από το 2004 τα κλειδιά στο κράτος. Τώρα ήρθε η ώρα της κατεδάφισης.

Το κλιμάκιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής έφτασε για να εκτελέσει την απόφαση στις 8.30 π.μ. Λίγο μετά ήρθε η εισαγγελέας, συνοδευόμενη από μια ομάδα αστυνομικών. Σε κοντινή απόσταση, μια κλούβα των ΜΑΤ. Απέναντί τους βρίσκονται καμιά 30αριά κάτοικοι της περιοχής ή της γειτονικής Ραφήνας, όπου την προηγούμενη εβδομάδα επιχειρήθηκε να κατεδαφιστούν δύο κατοικίες χωρίς επιτυχία. Λίγο μετά θα προστεθεί… ένα γκρουπ 15χρονων από το τοπικό λύκειο, ενόσω οι αντιδήμαρχοι προσπαθούν να μεταπείσουν την εισαγγελέα. «Η ιδιοκτήτρια κατέθεσε αίτηση αναστολής στο Εφετείο, θα σας ειδοποιήσουν όπου να ’ναι», της λένε.

Ξαφνικά, φτάνει σε έξαλλη κατάσταση ένας γονέας. «Ποιος έδωσε εντολή να φέρουν τα παιδιά εδώ;», φωνάζει. «Ηρθε πούλμαν του δήμου και τους πήρε από το σχολείο!». «Να πάρετε το παιδί σας και να φύγετε», τον αποδοκιμάζουν κάποιοι άλλοι. Η εισαγγελέας αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί και αρχίζει να αγριεύει. Ζητάει να αποχωρήσουν τα παιδιά. «Να πάτε τα παιδιά μας πίσω στην κατάληψη!», φωνάζει ο εξοργισμένος γονέας. Σουρεαλισμός.

Τα παιδιά κατηφορίζουν, η εισαγγελέας ανηφορίζει με μερικούς αστυνομικούς, καταφθάνει ο δήμαρχος και την προλαβαίνει. Ο καθένας λέει και από κάτι. «Εδώ δεν είναι δάσος, είναι περιαστικό πράσινο». «Δεν είναι δασικά, είναι γεωτεμάχια! (σ.σ. κομμάτια γης)», λέει άλλος. «Στη Ραφήνα γιατί δεν γκρέμισαν;». «Εκεί πήρε αναβολή λόγω έκρυθμης κατάστασης», λέει η εισαγγελέας. «Ε, να γίνει κι εδώ έκρυθμη!», απαντάει το πλήθος.

Ο κόσμος είναι θυμωμένος – ή φοβισμένος. «Δεν είμαστε καταπατητές! Το δασαρχείο εδώ έκανε ό,τι ήθελε, έδινε άδεια ανάλογα με το “μέσο” που είχες ή τα λεφτά που τους έδινες», λέει η κ. Ευαγγελία Μόττα. «Πενήντα χρόνια οικισμός είναι ο Πράσινος Λόφος», λέει ο κ. Θοδωρής Τζανετάκος, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου. «Πάντα ήταν αγροτική περιοχή». Σε κάθε περίπτωση αυθαίρετα, αλλά όχι σε δάσος.

Η ώρα περνάει. Η εισαγγελέας δεν δίνει εντολή για την κατεδάφιση, είναι συνεχώς στο κινητό. Ο βουλευτής Γιώργος Πάντζας παίρνει μια καρέκλα και κάθεται στη μέση του δρόμου. «Αν φέρουν τη μπουλντόζα, θα μπω μέσα στο σπίτι κι ας φέρουν την ευθύνη για ό,τι γίνει», λέει. «Από ηθοποιός, σκηνοθέτης», τον πειράζει παριστάμενος και ο κ. Πάντζας του χαρίζει ένα ψυχρό βλέμμα.

Στις δύο παρά δέκα, η υπόθεση λήγει, το Εφετείο έδωσε ολιγοήμερη αναβολή. Αλλη μια ανεπιτυχής απόπειρα κατεδάφισης. Ο κόσμος δίνει αγωνιστικό ραντεβού σε λίγες ημέρες.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί, ούτε εκεί ούτε πουθενά στην Ελλάδα, για αρκετά χρόνια: τον αγώνα θα αναλάβουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: