Φέτος θα κοπούν 30.000 λιγότερα έλατα

elato 3

Η κρίση μειώνει τη ζήτηση για αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα. Σύμφωνα με την άδεια που έδωσε, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το υπουργείο Περιβάλλοντος, φέτος θα κοπούν περίπου 30.000 λιγότερα δέντρα από πέρυσι, με σκοπό να καταλήξουν στην αγορά. Πρόκειται για δέντρα που προέρχονται από ιδιωτικές φυτείες σε όλη τη χώρα. Οσοι επιλέξουν αληθινό δέντρο, πάντως, καλό θα είναι να προσέξουν την ειδική σήμανση των δέντρων, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι προέρχονται από αδειοδοτημένες καλλιέργειες και όχι από λαθροϋλοτομία.

Από πού θα προέλθουν τα 124.976 χριστουγεννιάτικα δέντρα που θα διοχετευθούν φέτος στην ελληνική αγορά; Τα 98.476 προέρχονται από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες σε όλη τη χώρα, τα 22.390 από ιδιωτικά καστανοπερίβολα και 3.910 από ιδιόκτητους αγρούς. Οι περισσότερες φυτείες βρίσκονται στη Χαλκιδική: φέτος θα κοπούν 37.100 δέντρα από την περιοχή του Πολύγυρου και 20.000 από την Αρναία. Ακόμα 14.200 θα προέλθουν από φυτείες της ευρύτερης περιοχής της Σπερχειάδας Φθιώτιδας, 6.500 από την Αρτα, 4.990 από τα Τρίκαλα, 4.940 από τη Σπάρτη, 3.385 από το Μέτσοβο και 2.500 από την Αριδαία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 2014 είχε δοθεί άδεια για την κοπή 153.728 δέντρων, ενώ στις προ κρίσης εποχές τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ξεπερνούσαν τις 200.000 κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, τα δέντρα αυτά είναι εύκολο να αναγνωριστούν από τον καταναλωτή. Σε κάθε δενδρύλλιο δένεται ειδική μολυβδοσφραγίδα κοντά στην κορυφή του και ανάμεσα στο 2ο και το 4ο κλαδί από την κορυφή. Επίσης, η επιφάνεια κοπής σφραγίζεται με την ειδική δασική σφραγίδα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σχετική απόφαση:

  • Έγκριση υλοτομίας, μεταφοράς και διακίνησης δενδρυλλίων και κλάδων, για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Υ.Α. 130782/3596/23-11-2015 (ΑΔΑ: 6ΟΚΓ4653Π8-6ΩΖ).


ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: ,

3 replies

  1. Αν ειναι να παρω αληθινο ελατο, θα προτιμησω ενα σε γλαστρα. Εκτος οτι ειναι πιο σιγουρο οτι φυτευτηκε και μεγαλωσε για να γινει χριστουγεννιατικο, θα το εχω για πολυ καιρο ακομη. Τα κομμενα μετα απο λιγες μερες ξεραινονται τα φυλλα τους, πεφτουν, και προσωπικα δεν το θεωρω ωραιο θεαμα ολο αυτο. Γι’αυτο θα το προτιμησω ολοζωντανο για να το στολισω μερικα χρονια ακομη.

    Επισης οσοι κατακρινουν αυτους που αγοραζουν αληθινα ελατα, να λαβουν υποψιν οτι πολλες ελληνικες οικογενειες στηριζονται σ’αυτο το εξτρα εισοδημα και τα ειδαγωμενα ψευτικα ελατα δεν ειναι οικολογικη λυση γιατι δεν ειναι σιγουρο σε τι συνθηκες φτιαχνονται (αν εκμεταλευονται εργαζομενους πχ) και τι σκουπιδια αφηνει ενα πλαστικο ελατο οταν πεταχτει.

    • Εγώ δεν κατακρίνω κανένα νόμιμο πωλητή, όπως πιστεύω να διάβασες στην πρώτη πρόταση. Και για να στο κάνω λιανά όποιος κόβει έλατα ή οποιαδήποτε δέντρα στο δάσος χωρίς να έχει άδεια και μετά τα πουλάει χωρίς να κόβει απόδειξη (μαύρα) τότε είναι διπλό το κακό και αντιμετωπίζει χρηματικό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης.

  2. Να κάνω μια ιδιωτική παραγωγή με έλατα, να βγάλω άδεια και να τα πουλάω, το καταλαβαίνω. Να κόβω δέντρα όμως παράνομα για να τα κάνω χριστουγεννιάτικα δεν θα το έκανα ποτέ.
    Το αποτέλεσμα τώρα. Καταστρέφω τη φύση και στολίζω ένα κομμένο αληθινό έλατο για 2-4 εβδομάδες και μετά το πετάω στα σκουπίδια. Αφού στην αγορά κυκλοφορούν ψεύτικα που μοιάζουν με αληθινά και κρατάνε πολλά χρόνια, δεν καταλαβαίνω το πόσο πολύ διαφέρουν το ένα με το άλλο και τα προτιμούν.
    Όμως πράττοντας το σωστό δεν χαλάω τα δασικά οικοσυστήματα, μέσα στα οποία συντηρείται πλήθος άγριας ζωής αλλά και συμβάλλω δυναμικά στην αποκατάσταση της φύσης που τόσο έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading