Φτηνή αγροτική γη σε καλλιεργητές

georgia, agrotikes kalliergeies, sitari, kalampoki, agros

Πηγή: www.efsyn.gr

Το Δημόσιο ετοιμάζεται να… μοιράσει τον κλήρο του! Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την αξιοποίηση παραγωγικών ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του, με την ενοικίασή τους, έναντι χαμηλού αντιτίμου, σε νέους αγρότες, οργανώσεις παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Οι βασικοί στόχοι που τίθενται με τη μίσθωση σχολαζουσών γαιών, πέραν της στήριξης της αγροτικής δραστηριότητας, είναι να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές υπάρχουσες εκμεταλλεύσεις με τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και να εισαχθεί -στον πρωτογενή τομέα- μια κουλτούρα συνεκμεταλλεύσεων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος.

Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου επιδιώκεται:

● Να δίνονται οι εκτάσεις σε παραγωγούς με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης

● Να καλλιεργούνται για ζωοτροφές, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής

● Να μπορούν να αποτελέσουν εγγυήσεις για τραπεζική μόχλευση και χρηματοδότηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, και

● Να υπάρξει λύση για τη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, έναντι αποζημίωσης του Δημοσίου (θα υπάρξει συνεργασία με την Κτηματολόγιο Α.Ε.).

Οι τιμές ενοικίασης θα είναι χαμηλότερες από τις υφιστάμενες τιμές της κτηματαγοράς.

Επιπλέον, το υπουργείο -προκειμένου να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγκέντρωσης της γης στα χέρια λίγων κεφαλαιούχων- δεν θα επιλέξει την παραχώρηση εκτάσεων με πλειστηριασμό, όπως κατηγορηματικά τονίζουν στελέχη του στην «Εφ.Συν.».

Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς περαιτέρω λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές προσεχώς.

Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου είναι να καταγραφεί η ακίνητη περιουσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι έχει κυριότητα σε:

■ Πάνω από 670.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων (το υπουργείο εκτιμά ότι θα φτάσουν το 1.000.000 στρέμματα)

■ 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων (η αξιοποίηση αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Οικονομικών)

■ 75.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων (αναμένεται να αξιοποιηθούν ως βοσκότοποι).

Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής το υπουργείο θα προχωρήσει στην ίδρυση φορέα αξιοποίησης της παραγωγικής γης.

Ο φορέας αυτός θα έχει την επωνυμία «Διαχείριση Ακινήτων, Γαιών, Εξοπλισμών και Προϊόντων» (ΔΙΑΓΕΠ).

Η σύστασή του προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, το οποίο έχει ολοκληρώσει το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και υπολογίζεται να οδηγηθεί προς ψήφιση στα τέλη Φλεβάρη.

Το υπουργείο δεν έχει καταλήξει στο σχήμα που θα λάβει ο φορέας, ωστόσο φαίνεται να προκρίνεται η μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο (άρθρο 40), η ΔΙΑΓΕΠ θα μπορεί να διαχειρίζεται και ιδιωτική γη κατάλληλη για αγροτική εκμετάλλευση.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν και όσοι κάτοχοι αγροτικών ακινήτων επιθυμούν, μέσω της ΔΙΑΓΕΠ, να νοικιάζουν εκτάσεις σε παραγωγούς ή σε αξιόπιστα συνεταιριστικά εγχειρήματα.

Ετσι, π.χ. ένας ιδιοκτήτης αγροτικού ακινήτου που κατοικεί μόνιμα σε κάποιο αστικό κέντρο θα μπορεί να αποκομίζει οικονομικά οφέλη ενοικιάζοντας το ακίνητό του, ενώ ο παραγωγός ή η ομάδα παραγωγών που θα το νοικιάζει θα μπορεί να αυξήσει την έκταση που καλλιεργεί. Ταυτόχρονα, διευκολύνονται συνέργειες μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων, με αμφίπλευρα οφέλη από την καλλιέργεια ζωοτροφών.

Επαφές με ΟΤΑ, Εκκλησία

Ακόμη, πέραν του υπουργείου Οικονομικών, η ΔΙΑΓΕΠ θα έχει επαφές και με άλλους φορείς που πιθανόν κατέχουν αγροτικές εκτάσεις, όπως ΟΤΑ, Εκκλησία κ.λπ.

Στη ΔΙΑΓΕΠ προβλέπεται να μισθωθούν και παραγωγικές εγκαταστάσεις, κινητές και ακίνητες που θα προκύψουν από εκκαθαρίσεις αγροτικών συνεταιρισμών, εφόσον, προηγουμένως, δεν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλους βιώσιμους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Η ιδέα της ενοικίασης δημόσιας γης θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόσφορη και για νέους που θέλουν να επιστρέψουν από τις πόλεις στην ύπαιθρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά τον πρωτογενή τομέα, για να διασφαλίσει ένας νέος αστός την επιτυχία μιας τέτοιας επιλογής, θα πρέπει να πληροί επαρκώς τρεις προϋποθέσεις:

α) κατάλληλη αγροτική έκταση

β) κεφάλαιο

γ) εκπαίδευση – η κυριότερη, ίσως, των προϋποθέσεων.

Επομένως, το σχέδιο ενοικίασης δημόσιας παραγωγικής γης φαίνεται πιο ελκυστικό για τον κόσμο της υπαίθρου· για όσους θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον πρωτογενή τομέα ή για εκείνους τους παραγωγούς που θέλουν να επεκτείνουν την έκταση της καλλιεργήσιμης γης τους.

Ανάμεσα στα αποτελέσματα που αναμένονται με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, με τη διατήρηση των νέων της υπαίθρου στον τόπο καταγωγής τους.



ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading