Προς νέα καταδίκη για τις Θίνες Κυπαρισσίας

kyparissiakos

Από το καλοκαίρι του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει πως η περιοχή Θίνες Κυπαρισσίας έχει μεγάλη οικολογική αξία, λόγω ενός εκτεταμένου οικοσυστήματος αμμοθινών και εξαιτίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta, η οποία, σύμφωνα με Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι «απειλούμενο» είδος.

Σε αυτήν “παρατηρήθηκαν ανθρώπινες δραστηριότητες που επηρεάζουν το οικοσύστημα της περιοχής και σχετίζονται με την αμμοληψία, τον καθαρισμό της βλάστησης των αμμοθινών, την ισοπέδωση των αμμοθινικών σχηματισμών για τους επισκέπτες και την επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο αμμώδες υπόστρωμα κοντά στη θάλασσα, το άνοιγμα νέων δρόμων και την οικοδομική δραστηριότητα στο σύστημα των αμμοθινών”. Ματαίως όμως.

Έτσι, την Τετάρτη συζητείται ενώπιον του ακροατηρίου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η υπόθεση για παραβίαση της Οδηγίας 92/43 περί οικοτόπων. Υπό την απειλή της προσφυγής, το τότε ΥΠΕΚΑ κατέθεσε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση της περιοχής προστασίας, στο ΣτΕ, τον Σεπτέμβριο του 2014, το οποίο την άνοιξη του 2015 κρίθηκε μη σύννομο για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους.

Έκτοτε εκκρεμεί η διόρθωση και η συμμόρφωση με τις παρατηρήσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως και η κατάθεση του νέου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και ως φαίνεται, το ΥΠΕΝ δεν βιάζεται διόλου παρ’ ότι η πολλοστή παράταση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών εκπνέει στις αρχές Ιουνίου. Δηλαδή, “τι είχες, Γιάννη, τι είχα πάντα”…

Λ.ΣΤ.

http://www.avgi.gr

avgi



ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading