Να αποκατασταθεί η ζημιά από παράνομο δρόμο στο Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

zakinthos

Την άμεση παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Τσιρώνη ζητούν τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις με επιστολή τους για το παράνομο “ξύρισμα” ολόκληρης πλαγιάς που διανοίχτηκε εντός του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Το WWF Ελλάς, ο Αρχέλων, η ΜΟm (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας) και το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών), με επιστολή τους στις 3 Φεβρουαρίου, καλούν τον αναπληρωτή υπουργό να αναλάβει “τις επιβεβλημένες άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση παράνομων επεμβάσεων στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και ειδικότερα στην περιοχή μεταξύ Δάφνης και Γέρακα, οι οποίες έγιναν με καθυστέρηση αντιληπτές από τις αρμόδιες αρχές τον Δεκέμβριο του 2015”.

Η παράνομη επέμβαση για τη διάνοιξη δρόμου έγινε σε δύσβατο σημείο της Ζώνης Φ1 «Προστατευόμενο Τοπίο», ανάμεσα σε δύο περιοχές προστασίας της φύσης Π1 και Π2 των ιδιαίτερα σημαντικών παραλιών ωοτοκίας Δάφνης και Γέρακα και ήδη εμφανίζει διάβρωση και σοβαρή αλλοίωση του τοπίου, προειδοποιούν καταθέτοντας τα πειστήρια, τις σχετικές φωτογραφίες δηλαδή. Δεδομένου ότι η καταστροφή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και συνεχίστηκε και τον επόμενο μήνα, οι οργανώσεις στηλιτεύουν την απουσία αντίδρασης για διακοπή των παράνομων εργασιών.

Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι “η φύλαξη είναι κρίσιμης σημασίας λειτουργία κάθε εθνικού πάρκου και αναπόσπαστο στοιχείο κάθε ολοκληρωμένου συστήματος προστατευόμενων περιοχών.

Η οργανωμένη εποπτεία της εφαρμογής της σχετικής με την προστασία του περιβάλλοντος εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας αποτελεί την «καρδιά» της διατήρησης των πυρήνων βιοποικιλότητας της χώρας μας. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι η συντονισμένη, επιστημονικά ορθή και πολιτικά ανεμπόδιστη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών αντιμετωπίζεται ως πάρεργο από τις πολιτικές ηγεσίες του αρμόδιου για το περιβάλλον υπουργείου, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία βρίσκεται σε διαρκή εκκρεμότητα η αναβάθμισή του και η υποστήριξη των φορέων διαχείρισης”.

Καταλήγοντας καλούν τον αναπληρωτή υπουργό να κινήσει επειγόντως τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο τερματισμό των παράνομων εργασιών στη Ζώνη Φ1 και να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημιάς βάσει του Π.Δ. 148/2009 (ΦΕΚ Α’ 190) με καταλογισμό στον υπαίτιο του κόστους αποκατάστασης.

Πηγή: ΑΥΓΗ



ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading