Ν. Κορέα: Κόβουν χιλιάδες αιωνόβια δέντρα ενόψει Χειμερινών Ολυμπιακών

korea_rings

Δεκάδες χιλιάδες δέντρα, με ηλικία που ξεπερνά ακόμα και τα 500 έτη, έχουν κοπεί από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα λάβουν χώρα το Φεβρουάριο του 2018.

Οι αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο ξεκίνησαν ήδη από το 2014, χωρίς αντίκρισμα μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά, μία διαδικτυακή έκκληση προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση για τη διακοπή της εκκαθάρισης του ιστορικού δάσους του όρους Γκαριγουάνγκ ξεπέρασε τις 1,2 εκατομμύρια υπογραφές αλλά δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Οι διοργανωτές έχουν πραγματοποιήσει κάποιες παραχωρήσεις στις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Για παράδειγμα, κατασκεύασαν μόνο μία πίστα σκι αντί για δύο, όπως συνηθίζεται στους Αγώνες, η οποία θα χρειαστεί την εκκαθάριση 57 στρεμμάτων, αντί για 82 όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Η επιτροπή σχεδιάζει επίσης να μεταφυτεύσει πάνω από 1.000 δέντρα στο όρος Γκαριγουάνγκ μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ωστόσο, με περισσότερα από 58.000 δέντρα να κόβονται για να δημιουργηθεί χώρος για την πίστα σκι, οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι θα είναι αδύνατο να αποκατασταθεί το σημαντικό οικοσύστημα, το οποίο μάλιστα φιλοξενεί τέσσερα απειλούμενα είδη.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας υπερασπίζεται την αμφιλεγόμενη απόφαση, αναφέροντας πως η τοποθεσία επιλέχθηκε επειδή ήταν η μόνη στη χώρα που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τους διεθνείς κανόνες σκι, ένας από τους οποίους προβλέπει ότι συγκεκριμένα αθλήματα πρέπει να λαμβάνουν χώρα τουλάχιστον 800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Προσπαθούμε απλώς να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της ομοσπονδίας για τον Ολυμπιακό χώρο», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ-ντεόκ, Υπουργός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού της Νότιας Κορέας.

Πηγή: Ναυτεμπορική

 



ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading