Συναγερμός για τα πλατάνια της λίμνης Ιωαννίνων

platania-paralimnio-1

Στις παρυφές της πόλης των Ιωαννίνων έφτασε η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, θέτοντας σε συναγερμό τις Δασικές υπηρεσίες και το τμήμα Πρασίνου του δήμου Ιωαννίνων, προκειμένου να  αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσής της στα πλατάνια της παραλίμνιας ζώνης.

Αυτό άλλωστε θα σήμαινε και το τέλος μίας εικόνας δεκαετιών για την πόλη των Ιωαννίνων, με ό,τι επιπλέον αυτό θα συνεπαγόταν με δεδομένο, ότι η παραλίμνια ζώνη είναι το πλέον τουριστικά επισκέψιμο κομμάτι του λεκανοπεδίου στο οποίο αναπτύσσεται πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τις δειγματοληψίες και τους ελέγχους που διενεργούν οι υπάλληλοι του Δασαρχείου Ιωαννίνων άρρωστα πλατάνια εντοπίστηκαν στην παραλίμνια ζώνη του Περάματος, στο χώρο του νέου πάρκου αναψυχής, αλλά και στο γήπεδο της Ανατολής. Και στις δύο περιοχές έγιναν οι δέουσες ενέργειες για την αποτροπή της πιθανότητας εξάπλωσης της ασθένειας, ωστόσο σύμφωνα με τον Δασολόγο Ρήγα Τσιακίρη, υπάρχει αυξημένη εγρήγορση γιατί η εξάπλωση της ασθένειας γίνεται  πολύ εύκολα και με γρήγορο τρόπο.

Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί επίσης σε όλη την Ήπειρο με τον ποταμό Καλαμά από τις πηγές του μέχρι την Θεσπρωτία, να θυμίζει σε πολλά σημεία «νεκροταφείο πλατάνων», ενώ σημειακή είναι η εμφάνιση της νόσου στον Άραχθο, στον Αώο στην περιοχή της Κόνιτσας και σε υδρολεκάνες της Άρτας και της Πρέβεζας.

Ένα βασικό πρόβλημα των υπηρεσιών είναι το ότι πολλά οχήματα και μηχανήματα εργολάβων δεν απολυμαίνονται με τον τρόπο που πρέπει παρά τις οδηγίες που έχουν σταλεί σε όλους. «Αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουν είναι, ότι καμία δραστηριότητα δεν πρέπει να σταματήσει, αρκεί πρώτα να γίνει η καταπολέμηση της ασθένειας στο σημείο. Ούτε τα έργα θα σταματήσουν ούτε η οικονομική δραστηριότητα. Πρέπει όμως πρώτα να επέμβουν οι υπηρεσίες για να «νεκρώσουν» τα άρρωστα πλατάνια και έπειτα να γίνουν οι άλλες εργασίες. Είναι προτιμότερο να έχουμε 100 νεκρά πλατάνια από το να γίνει η Ήπειρος ένα νεκροταφείο πλατάνων», τόνισε ο κ. Τσιακίρης.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει την καταπολέμηση της ασθένειας με δικούς της πόρους κατά μήκος των εθνικών οδών, ωστόσο δυσκολίες υπάρχουν στην καταπολέμηση της ασθένειας από τους δήμους και λόγω έλλειψης μελετών, αλλά και έλλειψης χρημάτων.

«Κύριο και βασικό μας πρόβλημα είναι η ανύπαρκτη ή κακή ενημέρωση των δήμων και των πολιτών. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι όλα τα ξύλα επιτρέπεται να γίνουν καυσόξυλα, αλλά όχι τα πλατάνια, γιατί ο μύκητας παραμένει ζωντανός ακόμη και σε ένα ξερό δένδρο και θα πρέπει να καταπολεμηθεί πρώτα. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους, να μην πειράζουν τα πλατάνια, εάν δεν έχουν ενημερώσει τις υπηρεσίες», κατέληξε ο κ. Τσιακίρης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της ΗΠΕΙΡΟΥ



ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading