Επιλέξιμα είδη δέντρων και θάμνων για την δάσωση γεωργικών γαιών (Μ8.1)

Εκατό οκτώ (108) είδη δέντρων και θάμνων περιλαμβάνει ο κατάλογος των επιλέξιμων ειδών που επιτρέπεται να φυτευτούν  στην δάσωση γεωργικών γαιών κατά την εφαρμογή του Μέτρου 8.1 του εγκεκριμένου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Πρόκειται για 14 κωνοφόρα και 94 πλατύφυλλα (δένδρα και θάμνοι),  αυτόχθονα είδη της μεσογειακής βιογεωγραφικής ζώνης. Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει είδη που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως κατά το παρελθόν όπως η Ψευδακακία  (Robinia pseudoacacia) και οι Ευκάλυπτοι (Eucalyptus spp.), καθώς και την Παυλώνια  (Paulownia spp) για την οποία υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον εάν θα περιλαμβάνεται στα επιλέξιμα είδη.

Είδη ταχείας ανάπτυξης του γένους Populus spp. και του γένους Salix spp., ενώ περιλαμβάνονται στα επιλέξιμα είδη, στηρίζεται μόνο το κόστος εγκατάστασης τους (επιλέξιμες οι δαπάνες εργασιών δάσωσης) και αποκλείεται εκ των προτέρων η παροχή ενίσχυσης για τη συντήρησης αυτών (μη επιλέξιμες οι δαπάνες εργασιών συντήρησης).

Ο κατάλογος εκτός από τα 108 επιλέξιμα είδη περιλαμβάνει και 5 στήλες με τις ζώνες βλάστησης (κατάταξη κατά Ντάφη), ξεκινώντας από την ευμεσογειακή ζώνη των παραλιακών περιοχών μέχρι την εξωδασική ζώνη των υψηλών ορέων. Για κάθε είδος υπάρχει συσχετισμός με μία ή περισσότερες ζώνες όπου επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί. Για  τον συσχετισμό έχει ληφθεί υπόψη η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και στις φυσικές καταστροφές ανά ζώνη.

Επίσης, για κάθε ζώνη υπάρχουν και τα είδη προτεραιότητας. Πρόκειται για είδη που επιδιώκεται να χρησιμοποιηθούν στη συγκεκριμένη ζώνη. Η πρόβλεψη φύτευσης ειδών προτεραιότητας του καταλόγου, όπως και η φύτευση αυξημένου ποσοστού πλατύφυλλων αποτελούν κριτήριo επιλογής των δικαιούχων.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο αντίστοιχος κατάλογος δασοπονικών ειδών του Μέτρο 2.2.1 στο ΠΑΑ 2007-2013 περιελάμβανε συνολικά 58 είδη, 18  κωνοφόρα και 40 πλατύφυλλα. Ο νέος κατάλογος δεν περιέχει τα κωνοφόρα Ψεοδοτσούγκα (Pseudotsuga menziensii), Λάριξ Ευρωπαϊκή (Larix europaea), Κέδρος του Λιβάνου (Cedrus libani ssp. libani) και Κέδρος ο βραχύφιλος (Cedrus libani ssp. brevifolia). Αλλά και από τα πλατύφυλλα έχουν αποκλειστεί ορισμένα είδη όπως η Ψευδακακία, και το Αλμυρίκι.

Σχετικό αρχείο:

..

.

 



ΚατηγορίεςΔάσωση Γεωργικών Γαιών

Tags: , , , , , ,

1 replies

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!! ΘΑ ΗΘΕΛΑ να ρωτήσω τι σημαίνει ο ορος Δάσωση γεωργικων γαιών. είναι για ιδιωτικες καλλιέργιες ή αφορα και δάσωση δημόσιων κομματιων π.χ. ακρες δρόμων ή καποια άλση δήμων?? ευχαριστω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading