«Γνωρίζοντας το Όρος Τελέθριο»

afisa_001

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε, το έτος 1971 ως η παγκόσμια ημέρα της Δασοπονίας με σκοπό – στόχο να καταδείξει την σημασία των δασών και την ανάγκη προστασίας των, ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν στο διηνεκές. Παράλληλα αποτελεί και μια ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την επανεξέταση ουσιαστικών προβληματισμών για την διαχείριση των δασών και την προστασία των, μέσα από αυτή (διαχείριση).

Με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της 21ης Μαρτίου 2016 η Δ/νση Δασών του Νομού Ευβοίας σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιστιαίας και τις λοιπές Δασικές Αρχές του Νομού, θα πραγματοποιήσει δράσεις στην χωρική αρμοδιότητα του Δασαρχείου Ιστιαίας και ειδικότερα στην περιοχή του όρους Τελέθριο.

Το Τελέθριο όρος είναι το μοναδικό δρυοδάσος στην χωρική αρμοδιότητα του Νομού. Όρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με ιδιαίτερα για την περιοχή δασοπονικά είδη όπως της:

  • πλατύφυλλης δρυός (quercus conferta),
  • χνοώδους δρυός (quercus pubescens) και
  • ποδισκοφόρου δρυός(quercus pediculata).

Τα (δασοπονικά) αυτά είδη σε συνδυασμό με την πλούσια πανίδα, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο (φυσικό – δασικό) οικοσύστημα όπου η Υπηρεσία μας κρίνει ότι πρέπει να αναδειχθεί, να καταστεί ευρέως γνωστό και να προσεγγισθεί τόσο από την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα από τους νέους όσο και από τους πολίτες – κατοίκους του Νομού.

Με αυτό τον τρόπο, της γνωριμίας και της επαφής, θα καταστεί απολύτως σαφής και πέρα κάθε αμφιβολίας η σημασία της προστασίας του και της αξιοποίησής του.

Με την πάροδο του χρόνου, αποδεικνύεται ότι η ευαισθητοποίηση απέναντι στο περιβάλλον και εν προκειμένω απέναντι στο δασικό, ώστε να υπάρχει συνεχής και αδιάλειπτη προστασία και συνέχεια του, πρέπει να καλλιεργείται από πολύ νωρίς και το σχολείο, κατά την άποψή της Υπηρεσίας μας,  σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς είναι ο καταλληλότερος χώρος για αυτό.

Η Υπηρεσία μας, θεωρεί ότι υπάρχει υποχρέωση απέναντι στις νέες γενιές, της κληροδότησης υγιών και βιοποικιλόμορφων δασών,  αφού όμως υπάρξει προηγούμενη επαφή με αυτά και αφού τους καταστήσει γνωστή τη θετική τους συνεισφορά στο περιβάλλον (δάση) μέσω των διατιμημένων και αδιατίμητων παραγόμενων προϊόντων.

Δ/νση Δασών Ν. Ευβοίας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

.

.

.

logo_dokimastiko



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading