Ανακοίνωση της Ε.Δ.Α.ΔΙ.Μ.Α.Θ. για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

www.pertouliforest.gr

ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΠΟΝΩΝ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Ε.Δ.Α.ΔΙ.ΜΑ.Θ.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

Η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO – UN), με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την πολύ-λειτουργικότητα των δασικών οικοσυστημάτων, τα οποία εξυπηρετούν οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Η νέα στρατηγική της ΕΕ για τα δάση και τον δασικό τομέα, όπως αποτυπώνεται σε σχετική ανακοίνωσή της (COM 2013 659 final), προωθεί μια συνεκτική και σφαιρική θεώρηση της διαχείρισης των δασών, η οποία καλύπτει τα πολλαπλά οφέλη των δασικών οικοσυστημάτων, λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των δασικών πόρων. Η δασική στρατηγική της ΕΕ στηρίζεται στην αειφόρο διαχείριση και προσπαθεί να συμβάλλει στην επίτευξη σημαντικών κοινωνικών στόχων (ενίσχυση στον κλάδο της βιοενέργειας και της ευρύτερης πράσινης οικονομίας, καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, διατήρηση και αύξηση της βιοποικιλότητας, στήριξη των αγροτικών και αστικών κοινοτήτων, δημιουργία καινοτόμων δασοκομικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας, προστασία των δασών και ενίσχυση των υπηρεσιών που προσφέρουν, κτλ).

Δυστυχώς στην χώρα μας, η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας βρίσκει την Δασική Υπηρεσία, αρμόδια για τη διαχείριση και προστασία των δασών, περισσότερο απαξιωμένη και υποβαθμισμένη από την προηγούμενη. Συγκεκριμένα αναφέρουμε:

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 

  • ο ανύπαρκτος στρατηγικός σχεδιασμός για την Δασοπονία στη χώρα μας
  • η έλλειψη Δασικού κτηματολογίου
  • ο κατακερματισμός του Δασικού αντικειμένου και η ανάθεση Δασικών αρμοδιοτήτων σε άλλους φορείς (Δασοπυρόσβεση, θήρα, προστατευόμενες περιοχές, Δασικοί χάρτες κ.λ.π)
  • η μεταφορά του αντικειμένου της αγροτικής ασφάλειας στη Δασική Υπηρεσία
  • η έλλειψη πρόληψης των Δασικών πυρκαγιών και οι ανύπαρκτες αναδασώσεις
  • το αναχρονιστικό και πολυσχιδές πλαίσιο που διέπει τη Δασική νομοθεσία
  • η ανυπαρξία ενημέρωσης και η ανεπαρκής εκπαίδευση των Δασικών υπαλλήλων για την καλύτερη αντίληψη και βαθύτερη κατανόηση των σύγχρονων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο δασικός τομέας
  • η έλλειψη διαχειριστικών σχεδίων και μελετών για πολλά δάση της χώρας μας
  • η υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας με συνέπεια
  • τα ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ και οι ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΑΣΩΝ να υπολειτουργούν
  • τα ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΕΙΑ να μην λειτουργούν ουσιαστικά
  • και τα περισσότερα ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΑ, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Δασικής πολιτικής και Δασοπονίας στις εσχατιές της Ελλάδας, να είναι κλειστά.

Με αυτή τη Δασική Υπηρεσία που περιγράψαμε, καμιά εγγύηση δεν υπάρχει για τη συνέχιση της αειφορικής διαχείρισης των δασικών μας οικοσυστημάτων. Αναμέναμε από τη νέα Κυβέρνηση την άμεση αναδιοργάνωση και ανασυγκρότησή της.

Διαφαίνεται ότι τα ΔΑΣΗ και το ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ δεν αποτελούν κυβερνητική προτεραιότητα ΟΥΤΕ και ΤΩΡΑ ! 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

  • Θεσμοθέτηση και απαρέγκλιτη εφαρμογή της διάθεσης όλων των χρηματικών πόρων (τέλη, δικαιώματα, ποσά καταλογισμού και εκπλειστηριάσματα από τις εκποιήσεις κατασχεθέντων, διοικητικά πρόστιμα, αποζημιώσεις, έσοδα δημοσίων δασών, καθώς και κάθε άλλο ποσό που προβλέπεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και εισπράττεται ως δημόσιο έσοδο) που προέρχονται από τη διαχείριση και εκμετάλλευση των δασών και των εν γένει δασικών εκτάσεων για την αποκλειστική χρηματοδότηση της Δασοπονίας.
  • Ορθολογική κατανομή του αριθμού των οργανικών θέσεων μεταξύ των Δασικών Κλάδων, με γνώμονα τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα του πυραμιδοειδούς Δασοδιοικητικού συστήματος.
  • Δασονομεία σε επίπεδο τμήματος στελεχωμένα απ όλους τους Δασικούς κλάδους και αυξημένες αρμοδιότητες, που σημαίνει ενίσχυση της Διαχείρισης και Δασοπροστασίας στην καρδιά του Δασικού αντικειμένου.
  • Αποφασιστική ενίσχυση του Δασοπονικού Κλάδου, που αποτελεί τον κορμό της Δασικής Υπηρεσίας και έχει συρρικνωθεί δραματικά.

ΚΑΛΟΥΜΕ

  • Τα πολιτικά Κόμματα και φορείς να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο θέμα της ανασυγκρότησης της Δασικής Υπηρεσίας.
  • Τα ΜΜΕ, τις οικολογικές οργανώσεις και τους πολίτες να συνδράμουν τον αγώνα μας για μια σύγχρονη Δασική Υπηρεσία, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες διαχείρισης, προστασίας και ανάπτυξης των Δασών και του Φυσικού Περιβάλλοντος της Πατρίδας μας.
  • Την πολιτεία να ενισχύσει αποφασιστικά τη Δασική Υπηρεσία, σε αυτή την δυσμενή συγκυρία που διερχόμαστε και να μην στραγγαλιστεί η προοπτική της.

Η ορθολογική διαχείριση και προστασία του ΔΑΣΟΥΣ αφορά την ίδια τη ΖΩΗ των Ελλήνων Πολιτών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος – Δημ. Ζιάνης

Η Γεν. Γραμματέας – Έλενα Νίκου



ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading