Παγκόσμια ημέρα δασοπονίας 2016

Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

∆ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, κατά την παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δασικών υπαλλήλων της Πιερίας, στις εγκαταστάσεις του παλαιού «Δασαρχείου Προτύπου Δασοπονίας Πιερίας» στα Σκοτεινά.

Στο τραπέζι εργασίας, που οργανώθηκε από το Δασονομείο Φωτεινών, έγινε αναφορά από το Διευθυντή Δασών Γ. Μαυρίδη στη δασοπονία της περιοχής, από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκαν οι δασικοί στην περιοχή το 1924 μέχρι σήμερα.

DSC_5397Τονίστηκαν οι σταθμοί της ανάπτυξης και εξέλιξης του έργου των δασικών στο πολύτιμο αυτό Σύμπλεγμα των δασών.

  • Το 1929 – 1930 συντάσσεται η πρώτη Διαχειριστική Μελέτη του Δημοσίου Δάσους Σκοτεινών – Φτέρης – Λιβαδίου, με σκοπό την εκμετάλλευση του δάσους και κυρίως της οξιάς.
  • Το 1937 κατασκευάζεται ο δρόμος Φωτεινά – Σκοτεινά από το Σ.Ε.Κ. (Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους), προκειμένου να μεταφέρεται η ξυλεία οξιάς η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή στρωτήρων σιδηροδρόμων.
  • Συγχρόνως αρχίζει η κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας ξύλου στα Σκοτεινά το οποίο λειτούργησε με ευθύνη της δασικής υπηρεσίας.
  • Το Δασαρχείο αναλαμβάνει την μελέτη και κατασκευή των δασικών δρόμων που είναι απαραίτητοι για την εκμετάλλευση των δασών της περιοχής. Έτσι σταδιακά κατασκευάζεται ένα δίκτυο 230 χιλιομέτρων δασικών δρόμων Α΄, Β΄ και  Γ΄ κατηγορίας.
  • Το 1944 ιδρύεται ξεχωριστό Δασαρχείο Σκοτεινών, που έχει αποκλειστική αρμοδιότητα την περιοχή του δάσους Σκοτεινών – Φτέρης – Λιβαδίου και τη λειτουργία του εργοστασίου ξυλείας.DSC_5341
  • Το 1958 αναλαμβάνει και την εκμετάλλευση των δημοσίων δασών του Αγίου Δημητρίου και του Κοκκινοπηλού Ελασσόνας και μετονομάζεται πλέον σε «Δασαρχείο Προτύπου Δασοπονίας». Εντείνονται έκτοτε η εκμετάλλευση, η παραγωγή και οι δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα. Κατασκευάζονται συνεχώς τεχνικά έργα, γέφυρες, οχετοί, τοίχοι αντιστήριξης πραγματικά κομψοτεχνήματα, αναδασώνονται μεγάλες εκτάσεις, απασχολώντας το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού των Σκοτεινών και των γύρω κοινοτήτων στις δασικές εργασίες κάθε μορφής, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία και βελτιώνοντας την ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής.
  • Το 1969 σταμάτησε τη λειτουργία του το εργοστάσιο ξυλείας Σκοτεινών το οποίο μεταφέρεται στο Λιτόχωρο και η οργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας παίρνει σταδιακά τη σημερινή της μορφή.

Καταλήγοντας στην διαπίστωση ότι, όπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα η Δασοπονία, με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και μεθοδεύσεις, μπορεί να συμβάλλει στην ανόρθωση και έξοδο της χώρας από τις δύσκολες συγκυρίες.

.

.

.

.



ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία, Περιβάλλον, Συνέδρια - Ημερίδες, Uncategorized

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading