Χρήσιμες οι καταγγελίες για ζημιές από ελάφια

platoni dama dama

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαίρη Φώτη | δημοκρατική

Απελπισμένοι δηλώνουν προς την «δημοκρατική» αγρότες της Νότιας Ρόδου, από τις ζημιές που, όπως λένε, έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους εξαιτίας των ελαφιών (Dama dama), που βρίσκονται στην περιοχή. Μάλιστα ο πρόεδρος της Δ.Κ. Απολακκιάς κ. Στάθης Διαμαντής μιλώντας στην «δημοκρατική» χαρακτήρισε απελπιστική την κατάσταση, λέγοντας ότι οι αγρότες της περιοχής είναι σε απόγνωση, αφού δεν μπορούν να προφυλάξουν τις καλλιέργειές τους από την «επέλαση» των ελαφιών, που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Η Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου  κ. Μπαλατσούκα, μιλώντας στην «δημοκρατική» κάλεσε τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές να υποβάλουν σχετικές καταγγελίες προς την δασική υπηρεσία ώστε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία της καταγραφής του περιστατικού και να υποβληθεί αρμοδίως προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να διεκδικηθούν αποζημιώσεις, τις οποίες ωστόσο ο νόμος δεν προβλέπει, για τις ζημιές από τα ελάφια της Ρόδου.

«Όταν υπάρχει περιστατικό, θα πρέπει να γίνεται η καταγγελία προς την υπηρεσία μας, να πιστοποιείται ότι πρόκειται για ελάφι. Αυτό μπορεί να γίνει από κάποιον που γνωρίζει τα πατήματα, δεν αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση τους αγρότες, αλλά θα πρέπει να υπάρχει επίσημη πιστοποίηση από την υπηρεσία ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον οποίον πολλά χρόνια πιέζουμε, να δώσει αποζημιώσεις για τα ελάφια. Το ζητούμενο όμως είναι, πως αν δεν έχουμε στοιχεία επίσημα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά καιρούς, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητάει να του στείλουμε στοιχεία για τις ζημιές των καλλιεργειών από ελάφια ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων αλλά δεν έχουμε συγκεντρωμένες καταγγελίες προκειμένου να τεκμηριώσουμε το αίτημά μας. Στέλνοντας μία ή δύο επίσημες καταγγελίες, δεν καταδεικνύεται το μέγεθος του προβλήματος», δήλωσε η κ. Μπαλατσούκα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η κ. Μπαλατσούκα από την Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, όσο και ο  Δρ. Νίκος Θεοδωρίδης από την Γενική Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου παλεύουν πολλά χρόνια για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων για τις ζημιές από ελάφια, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποβάλλονται επισήμως καταγγελίες στην υπηρεσία για να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία και να αναδειχθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Μάλιστα, η κ. Μπαλατσούκα ανέφερε ότι οι καταγγελίες είναι χρήσιμες, όχι μόνο για την κατοχύρωση των αποζημιώσεων αλλά και επειδή αποτελούν σημαντικά στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό των ελαφιών στο νησί της Ρόδου, που ως γνωστόν αποτελούν προστατευόμενο είδος.



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading