Ανακοίνωση δασοπόνων για δασικούς χάρτες και δηλώσεις Αν. Υπουργού

tsironis

«Κάθε φορά που ο εκάστοτε “αρμόδιος για τα δάση” Υπουργός θέλει να καλύψει τις πολιτικές του επιλογές ή καλύτερα τις πολιτικές του αστοχίες επιλέγει το δρόμο της άνευ ορίων και μέτρων λασπολογίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΕΕΔΔΥ) με αφορμή την τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το Βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούσαν τους δασικούς χάρτες.

Η ΕΕΔΔΥ εκφράζει τις επιφυλάξεις της ως προς τις νέες διατάξεις για τους παράνομους οικισμούς που εισάγονται με το πολυνομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «η συνταγματικά κατοχυρωμένη και προστατευμένη δημόσια περιουσία (Δάσος) θα γίνει βορά στα χέρια των καταπατητών και του κάθε αυθαιρετούχου». Τέλος, δηλώνει ότι θα σταθεί απέναντι σε αντιδασικές πολιτικές και σε πολιτικούς με αντιδασικά και αντιδασοπονικά αισθήματα.

EEDDY

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φαίνεται ότι η συκοφάντηση είναι στη μοίρα των Δασικών Υπαλλήλων και γενικότερα της ταλαιπωρημένης Δασικής Υπηρεσίας. Κάθε φορά που ο εκάστοτε «αρμόδιος για τα δάση» Υπουργός θέλει να καλύψει τις πολιτικές του επιλογές ή καλύτερα τις πολιτικές του αστοχίες επιλέγει το δρόμο της άνευ ορίων και μέτρων λασπολογίας.

Ωσάν déjà vu, γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο καθώς μετά από δύο περίπου δεκαετίες ακούσαμε πάλι από το Βήμα της Βουλής τον αρμόδιο υπουργό να στολίζει και να «εξυμνεί» τους δασικούς υπαλλήλους προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη στάση του απέναντι στους πολίτες αυτού του «άναρχου» κράτους περί της διαφορετικής κατάθεσης άλλου σχεδίου νόμου από αυτό που ήταν μέχρι τις 04-05-2016 σε ανοικτή διαβούλευση, και μάλιστα με την διαδικασία του επείγοντος και εμπεριεχόμενο (τι πρωτότυπο!) σε διατάξεις άλλου, άσχετου Νομοσχεδίου.

Αφού λοιπόν μάθαμε καινούργιους όρους όπως «οικιστική πύκνωση», χωρίς βέβαια να τους αποδοθεί και η ανάλογη εννοιολογική εξήγηση, ακούσαμε για μια άλλη φορά, εμμέσως πλην σαφώς, ότι όλα αυτά γίνονται για να γίνουν «τα δάση ξανά δάση».

Και ενώ παραβλέπονται συνειδητά οι πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η έννοια της πράξης χαρακτηρισμού εισήχθη για πρώτη φορά με τις διατάξεις του Ν. 998/79 και οι πρώτες πράξεις άρχισαν να εκδίδονται μετά το 2000, καθώς μέχρι τότε δεν είχαν εκδοθεί σχετικές εγκύκλιες και πλήθος άλλων γεγονότων, ερχόμαστε σήμερα με αυτούς τους πολύ «κακούς» Υπαλλήλους να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία δεν υπάρχει ούτε καν η στοιχειώδης νομοθετική πρόβλεψη.

Χωρίς δηλαδή:
1. την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης,
2. το σαφή και οριοθετημένο ρόλο των Δασικών Υπηρεσιών στην επίσπευση των διαδικασιών κατάρτισης – ελέγχου – θεώρησης – ανάρτησης – εξέτασης των αντιρρήσεων – κύρωσης των δασικών χαρτών,
3. την επαρκή, έστω αξιοπρεπή στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών, αφού τα κενά στο κλάδο των ΤΕ –Δασοπόνων ξεπερνάνε κατά πολύ το 70%,
4. την πρόβλεψη συντονισμού και την εξασφάλιση τήρησης των πολύ ασφυκτικών χρονοδιαγράμματων, αφού το αντικείμενο διαχωρίζεται σε διάφορα επίπεδα.

Αλλά :
1. Με διατάξεις που αλληλοαναιρούνται μεταξύ τους.
2. Με επικείμενες τροποποιήσεις, προφανώς σε άσχετα νομοσχέδια – τακτική που ακολουθείται κατά κόρον στη Δασική Νομοθεσία.
3. Με επικείμενες υπουργικές αποφάσεις και γενικά διοικητικές πράξεις που θα προσπαθήσουν να αποσαφηνίσουν την πρόθεση του Νομοθέτη δημιουργώντας, όπως έχει αποδειχτεί, ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
4. Με ρυθμίσεις των οποίων η συνταγματικότητα αμφισβητείται ευθέως.
5. Με επιτροπές των οποίων η σύνθεση και ο αριθμός δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, όταν μάλιστα προτιμάται η στελέχωσή τους με ειδικότητες πέραν αυτών που κατέχουν πλήρως το Δασικό Αντικείμενο. Αναρωτιόμαστε γιατί σε ανάλογες επιτροπές που άπτονται λόγου χάρη του Πολεοδομικού Σχεδιασμού δε συμμετέχουν Δασικοί Υπάλληλοι; Αναρωτιόμαστε γιατί από τη σύστασή τους παραλείπεται μια ολόκληρη κατηγορία Δασικών Υπαλλήλων (ΤΕ – Δασοπόνων); Φανταζόμαστε ότι το τελευταίο θα ήταν «εκ παραδρομής».

Και φυσικά:
– με αυτούς τους κακούς Δημοσίους Υπαλλήλους που καθημερινά δίνουν την δική τους μάχη να κρατήσουν σε αξιοπρεπές επίπεδο τη λειτουργία και τη συνέχεια της Δασικής Υπηρεσίας, αφού έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, χωρίς χρηματοδότηση και προσωπικό, με συνειδητές και στοχευμένες πολιτικές επιλογές, και
– με φιέστες όπως αυτές που απολαύσαμε πριν μερικούς μήνες από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος περί κατεδάφισης αυθαιρέτων (τα οποία μάλιστα αποτελούσαν δημόσια περιουσία, αφού είχαν παραδοθεί στο Δημόσιο).

Η συνταγματικά κατοχυρωμένη και προστατευμένη δημόσια περιουσία (Δάσος) θα γίνει βορά στα χέρια των καταπατητών και του κάθε αυθαιρετούχου.

Δυστυχώς, και χωρίς να επιθυμούμε να γίνουμε μάντεις κακών, φοβούμαστε ότι θα συνεχίσουμε να βιώνουμε την εξαφάνιση των δασών μας προς χάριν της οικιστικής πύκνωσης και την αντικατάστασή τους από «σπιτάκια», που φτιάχνει ο κάθε «ταλαίπωρος».

Και τότε θα υπάρξει πάλι ένας άλλος υπουργός, που πιθανόν και αυτός να δώσει μια ανάλογη παράσταση στη βουλή, κρατώντας έναν δασικό χάρτη στα χέρια του ή ίσως ένα i- phone αφού η τεχνολογία προχωρά, που αφού προηγούμενα έχει βρει ανάλογους υποστηρικτές στο ελεύθερο επάγγελμα θα συκοφαντήσει για άλλη μια φορά τους Δασικούς Υπαλλήλους. Υποστηρικτές που πολύ εύκολα λοιδορούν τις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να στηρίξουν τα δικά τους συμφέροντα παραγνωρίζοντας την αξιολογότατη συνεισφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο έργο των δασικών χαρτών.

Από ότι φαίνεται, σε αυτή την Χώρα ξεχνάμε πολύ εύκολα με αποτέλεσμα η Ιστορία να επαναλαμβάνεται. Η Ένωσή μας δηλώνει ρητά και προς πάσα κατεύθυνση ότι θα σταθεί απέναντι σε αντιδασικές πολιτικές και σε πολιτικούς με αντιδασικά και αντιδασοπονικά αισθήματα.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος
Αντιγόνη Καραδόντα

Η Γενική Γραμματέας
Σοφία Κολλάρου

Στοιχεία επικοινωνίας: e-mail: e.e.dasoponon.d@gmail.com
Τηλ.: Αντιγόνη Καραδόντα – 6987 952248
Σοφία Κολλάρου – 6975 207388



ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading