Αλβανία: Πενταετές μορατόριουμ στο κυνήγι

kunigi_skulia

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγικών Δραστηριοτήτων της αλβανικής Βουλής, το σχέδιο νόμου που επιβάλλει απαγόρευση του κυνηγιού για πέντε χρόνια στη γειτονική χώρα.

Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο έληξε το διετές μορατόριουμ που επιβλήθηκε το Μάρτιο του 2014 και απαγόρευε την άσκηση του κυνηγιού για δυο χρόνια (δείτε ΕΔΩ)

Σύμφωνα με την έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, το μορατόριουμ για το κυνήγι εξασφαλίζει την απαγόρευση του με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης των ειδών της άγριας πανίδας γενικότερα, και όχι μόνο των θηραματικών ειδών.

Ο κύριος στόχος που πρέπει να επιτευχθεί με αυτό το νομοσχέδιο σχετίζεται με την δημιουργία και διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών για την αποκατάσταση των ειδών της άγριας ζωής που υπόκεινται σε κυνήγι, αλλά και άλλων ειδών που δεν υπόκεινται σε κυνήγι και επηρεάζονται από τη λαθροθηρία, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο, απαιτώντας την άμεση κατάργηση του μορατόριουμ, ή την επέκταση του για 10 χρόνια.

Επιστήμονες στον τομέα της προστασίας της φύσης αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η διετής απαγόρευση της περιόδου 2014-2016 επηρέασε θετικά αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνο για την αποκατάσταση των πληθυσμών όλων των ειδών της άγριας πανίδας που θα δώσει την ευκαιρία για ένα σημαντικό εμπλουτισμό της βιοποικιλότητας στην Αλβανία. Ευελπιστούν ότι η βελτίωση των πληθυσμών της άγριας πανίδας θα συμβάλλει στη ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη του τουρισμού που σχετίζεται με την παρατήρηση πτηνών και θηλαστικών. Χιλιάδες πολίτες, ντόπιοι και κυρίως ξένοι, θα επισκεφθούν το φυσικό περιβάλλον της χώρας. Η ανάπτυξη περιβαλλοντικού τουρισμού θα συμβάλλει σημαντικά στην τοπική οικονομία και τη βελτίωση της εικόνας της Αλβανίας.

Οι εκπρόσωποι των κυνηγών (Ένωση Κυνηγών) διαφώνησαν με το σχέδιο νόμου και ζήτησαν την άμεση απόσυρση του. «Η απαγόρευση του κυνηγιού υποδηλώνει την ανικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλλει την εφαρμογή της νομοθεσίας και να ελέγξει το παράνομο κυνήγι», ανέφεραν σε σχετικές δηλώσεις τους.

dasarxeio.com

.

.

.

 



ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading