Σε δίκη ο Ρέστης για την υπόθεση της αγοράς 300 στρεμμάτων δασικής έκτασης στο Κορωπί

restis

Την παραπομπή του εφοπλιστή, Βίκτωρα Ρέστη, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για αδικήματα που φέρεται να διέπραξε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, προτείνει ο εισαγγελέας Εφετών, Χρήστος Μπαρδάκης.

Με την ίδια πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να δικαστούν μαζί με τον γνωστό εφοπλιστή άλλα 13 άτομα (κτηματομεσίτες, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί) για τα αδικήματα, κατά περίσταση, της ψευδούς βεβαίωσης, με σκοπό το αθέμιτο περιουσιακό όφελος, της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης με σκοπούμενο όφελος και αντίστοιχη βλάβη του Δημοσίου μεγαλύτερο των 73.000 ευρώ, της πλαστογραφίας από κοινού και της ηθικής αυτουργίας και της άμεσης συνέργειας στα παραπάνω αδικήματα.

Η υπόθεση αφορά την αγορά το 2005-2006 από τις εταιρείες συμφερόντων του Βίκτωρα Ρέστη, «ΜΑΧΗΤΗΣ ΑΕ» και «SKARPIZA DEVELOPMENT LIMITED», περίπου 300 στρεμμάτων στην περιοχή του Κορωπίου, καθώς ενδιαφερόταν να κατασκευάσει στον χώρο αυτό αίθουσες ψυχαγωγίας, μικρά συνεδριακά κέντρα, κινηματογραφικές αίθουσες, καφετέριες, γυμναστήρια, σούπερ μάρκετ κ.λπ.

Για την αγορά αυτή συντάχθηκαν συμβόλαια και εκδόθηκαν υπεύθυνες δηλώσεις, παρά το γεγονός ότι τόσο ο εφοπλιστής όσο και οι συγκατηγορούμενοί του είχαν στην κατοχή τους επίσημα έγγραφα από τα οποία προέκυπτε ότι η εν λόγω έκταση, στο μεγαλύτερό της μέρος, ήταν δασική.

Όταν επιχείρησαν να μεταγραφούν τα συμβόλαια στο όνομα των εταιρειών του Ρέστη, η υποθηκοφύλακας Κρωπίας αρνήθηκε να το πράξει, ζητώντας να προσκομισθούν έγγραφα από το Δασαρχείο σχετικά με τον χαρακτηρισμό της έκτασης.

Ο εφοπλιστής, προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο αυτόν, οργάνωσε την προσφυγή σε Μονομελές Δικαστήριο, όπου με έναν ψευδομάρτυρα και χωρίς να προσκομιστεί πιστοποιητικό από το Δασαρχείο κρίθηκε ότι η έκταση ήταν αγροτική και, επομένως, νόμιμα όλα τα συμβόλαια αγοραπωλησίας.

Με αυτό τον τρόπο, η δασική έκταση περιήλθε στην κατοχή του, έως τον Νοέμβριο του 2010, όταν ένας δικηγόρος που εξετάστηκε ως μάρτυρας στην έρευνα για το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 2» κατέθεσε και για την εν λόγω δικαστική απόφαση.

Έναν χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2011, ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, συνοδευόμενος από υπαλλήλους του Δασαρχείου, πραγματοποίησε αυτοψία, όπου διαπιστώθηκε ο δασικός χαρακτήρας της επίμαχης έκτασης και στη συνέχεια η υπόθεση ανατέθηκε για έρευνα σε εφέτες-ειδικούς ανακριτές.

Σημειώνεται ότι, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, ο Β. Ρέστης έσπευσε, προκειμένου να τύχει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου,να επιστρέψει στο Δημόσιο και τα 300 στρέμματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο εισαγγελέας Χρ. Μπαρδάκης, στην πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο,που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες, ζητά να παύσει η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του και για το αδίκημα της «απάτης επί δικαστηρίω».

Ωστόσο, προτείνει να δικαστεί για τα υπόλοιπα αδικήματα κακουργηματικής μορφής, αφού θεωρεί ότι ο Β. Ρέστης ήταν αυτός που οργάνωσε και μεθόδευσε την αγορά της συγκεκριμένης έκτασης, παρά το γεγονός ότι γνώριζε εξαρχής τον δασικό της χαρακτήρα.

Το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας αναμένεται να εκδώσει το σχετικό βούλευμα μέσα στο καλοκαίρι.

Σ.Τ.

* Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 28/05/2016

Πηγή: paraskhnio.gr



ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading