Bufonia stricta – Ένα ενδημικό, λεπτεπίλεπτο είδος

Bufonia stricta (Sm.) Gürke

Bufonia_stricta

Ενδημικό είδος της Ελλάδας. Πολυετές αλλά λεπτεπίλεπτο φυτό, ύψους συνήθως έως 7 cm, με βλαστούς με χαρακτηριστικά “αρθρωτή” εμφάνιση, συνήθως τοξοειδείς. Το άνθος είναι λευκό με 4 σέπαλα και 4 ελαφρώς βραχύτερα πέταλα. Αναπτύσσεται τόσο σε ασβεστολιθικά όσο και σε οφιολιθικά υποστρώματα σε υψόμετρα από 5 έως 2100 m. Ανθίζει κατά τους μήνες Ιούνιο – Αύγουστο, ανάλογα με το υψόμετρο.

Περιγράφηκε το 1809 ως Moehringia stricta από δείγμα που συλλέχθηκε από τον J. Sibthorp στη Κρήτη. Σήμερα θεωρείται ότι το είδος περιλαμβάνει δύο υποείδη: το τυπικό υποείδος με εξάπλωση στη Στερεά Ελλάδα (Υμηττός, Πατέρας, Κιθαιρών, Γεράνεια), την Εύβοια, την Πελοπόννησο (Πάρνων) και την Κρήτη και το υποείδος cecconiana, ενδημικό της ‘Ιδης. Τα φυτά σερπεντινικών υποστρωμάτων χαμηλών υψομέτρων, με περισσότερους και ψηλότερους βλαστούς, αποτελούν ιδιαίτερη οικοτυπική ποικιλία, την var. euboica, που αρχικά περιγράφηκε από την κεντρική Εύβοια ως Bufonia euboica.

Τα φυτά του Υμηττού είχαν περιγραφεί ως var. hymettia (τελευταία συλλογή το 1896). Το είδος επιβιώνει ως σήμερα στην κορυφή του Υμηττού αλλά είναι πλέον σπάνιο καθώς μεγάλη επιφάνεια του βιότοπου του έχει καταληφθεί από τις κεραίες και περιορίζεται στις παρυφές των κατασκευών.

Ε. Καλογερόπουλος & Π. Δεληπέτρου

Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ



ΚατηγορίεςΧλωρίδα

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading