Τσουχτερά πρόστιμα για το περιβάλλον

image

Του Κοσμά Ζακυνθινού | ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχέδιο άμεσης καταστολής, με διοικητικά πρόστιμα, του περιβαλλοντικού εγκλήματος στη χώρα μας δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αύριο αναμένεται η συνάντηση του Γιάννη Τσιρώνη με τον Νίκο Παρασκευόπουλο, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες επί τόπου πάταξης του φαινομένου, με κλιμακούμενα πρόστιμα, αφαίρεση άδειας, ακόμη και φυλάκιση.

«Στην Ελλάδα το περιβαλλοντικό έγκλημα δεν έχει την κατάλληλη αντιμετώπιση από τη δικονομία» όπως επισημαίνει στην «Η» ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, τονίζοντας πως «την Τετάρτη, σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες για την άμεση πάταξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Έχουμε δεκάδες παραδείγματα περιβαλλοντικών παραβιάσεων στη χώρα μας για το διεθνώς 4ο μεγαλύτερο έγκλημα παγκοσμίως. Η λογική είναι να μην πάει ο δασικός υπάλληλος και να περιμένει δεκαετίες πότε θα δικαστεί ως μάρτυρας, αλλά να υπάρχει επί τόπου η διοικητική πράξη, όταν μιλάμε για αφαίρεση αδείας ή επί τόπου κολασμό. Όπως γίνεται και στις εφορίες. Δεν περιμένουν το πρόστιμο από τις εφορίες να περάσει μετά από χρόνια».

Μεγάλος στόχος του υπουργείου είναι η πάταξη της λαθροϋλοτομίας καθώς και οι περιβαλλοντικοί ρύποι από βιομηχανική χρήση, καθιστώντας άμεσα και επιβεβλημένες τις ποινές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Τσιρώνης «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δασοφυλάκων που συλλαμβάνουν περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας. Ωστόσο χρειάζεται μια δεκαετία, για να πάνε μάρτυρες στο δικαστήριο, δημιουργώντας σειρά από χρόνιες περιπτώσεις που αφενός δεν τελειώνουν ποτέ, αλλά δεν διορθώνουν και το φαινόμενο. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός».

Αυθαίρετα 
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, ενώ πρόκειται να ψηφιστεί εντός του Σεπτέμβρη. Στόχος του υπουργείου είναι να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και με ηλεκτρονικά μέσα, όπως drones και δορυφορικές απεικονίσεις μεγάλης ακρίβειας.

«Θα είναι ένας νόμος πιο δίκαιος, ένας νόμος πρόληψης. Δεν θα είναι ένας νόμος οριζόντιας τιμωρίας ανεξαρτήτως παράβασης. Θα είναι ένας νόμος θεραπείας. Να πληρώνει ο αυθαιρετούχος αυτό που απαιτείται για να θεραπευτεί το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει», όπως τονίζει. Η νέα διάταξη αφορά παραβάτες μέχρι τον Ιούλιο του 2011 καθώς όπως επισήμανε «δεν υπάρχει νέα γενιά αυθαιρέτων» και «αυτοί που είναι, είναι ελάχιστες περιπτώσεις που μάλλον οφείλονται σε μία απληστία σε τουριστικές περιοχές και όχι σε περιοχές που έχουμε να σκύψουμε πάνω από προβλήματα δεκαετιών απέναντι στον φτωχό πολίτη που επειδή καθυστερούσαν κάποια ρυμοτομικά έχτισε κάτι που δεν ήταν μέσα στο σχέδιο πόλης».

http://www.imerisia.gr



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Νομοθεσία

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading