Κύπρος: «Όταν κάψετε τα δάση θα μιλάτε ακόμα για εξοικονομήσεις;»

Νατάσα Ευριπίδου | www.sigmalive.com

«Όταν κάψετε τα δάση θα μιλάτε ακόμα για εξοικονομήσεις;» έγραφε το ένα “προφητικό” πλακάτ πριν από 7 μήνες στις 2/11/2015 έξω από τη Βουλή, σε διαμαρτυρία του Κλάδου Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών Κύπρου.

Διαμαρτυρήθηκαν τότε, για την περαιτέρω μείωση κατά 22 θέσεις του υπαλληλικού προσωπικού του Τμήματος Δασών στη βαθμίδα του Δασικού Λειτουργού. 

Σημειώνεται ότι η κατάσταση στα μέτωπα της πυρκαγιάς προκαλεί και θυμώνει τους δασοπυροσβέστες οι οποίοι ρίχνουν τα πυρά τους στην Πολιτεία κατηγορώντας την για αμέλεια. Συγκλονιστική ήταν η καταγγελία ενός δασοπυροσβέστη στην εκπομπή του Σιγμα “Μεσημέρι και Κάτι” ο οποίος κάλεσε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της για κατάργηση θέσεων στην Υπηρεσία.

Πριν από 7 μήνες, οι δασοπυροσβέστες διαμαρτύρονταν για την πρόσθετη μείωση των 22 θέσεων Δασικού Λειτουργού και των 4 θέσεων Συντηρητή Δασών που έχουν ήδη καταργηθεί τα τελευταία 4 χρόνια. Προειδοποιούσαν ότι η κατάργηση των 22 θέσεων θα επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα στην δυνατότητα του Τμήματος Δασών να ανταποκριθεί στις πολύπλευρες και διευρυμένες αρμοδιότητές του και να φέρει σε πέρας την αποστολή του.

Αλαλούμ και ασυνεννοησία για την κατάργηση των θέσεων

Το θέμα συζητήθηκε εξάλλου και στην Επιτροπή Οικονομικών κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας, με τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη να αναφέρει ότι αυτές οι 22 κενές θέσεις καταργήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών χωρίς προηγουμένως να διαβουλευθεί με το Υπουργείο Γεωργίας. Ανέφερε επίσης ότι δεν γνωρίζει σε ποια βάση καταργήθηκαν αυτές οι θέσεις και διερωτήθηκε αν υπάρχει σχετική μελέτη από το Υπ. Οικονομικών που το δικαιολογεί.

Από πλευράς του ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ Σταύρος Μιχαήλ ανέφερε ότι για το θέμα ενημερώθηκε ο Υπουργός Οικονομικών και ζήτησε από το Τμήμα Προσωπικού να του επανυποβάλει έκθεση για το θέμα, ενώ στάλθηκε  και σχετική επιστολή που ζητούσε τις απόψεις του Υπουργείου Γεωργίας επί του θέματος.

Το Τμήμα Δασών, είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την κατάργηση των θέσεων, επισημαίνοντας ότι ενημερώθηκε ότι το Τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού προέβαινε σε ενέργειες προς τον Υπουργό για να διαρθρωθεί η κατάσταση.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι η εικόνα που έχουν λάβει είναι ότι και το ίδιο το Υπουργείο Γεωργίας και ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών διαφωνούν με την κατάργηση των θέσεων και έχουν μεταφέρει τη διαμαρτυρία τους στο ΥΠΟΙΚ που κάνει δεύτερες σκέψεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου επεσήμανε την σοβαρότητα του θέματος της αποκοπής θέσεων στο Τμήμα Δασών. “Κάθε καλοκαίρι γνωρίζετε πόσες προειδοποιήσεις κάνουμε στον κόσμο για τον φόβο που έχουμε όλοι μέσα μας μην τυχόν καούν τα δάση μας και αντί να αυξάνουμε τους δασικούς υπαλλήλους που είναι ο σημαντικότερος μοχλός της έγκαιρης διάγνωσης μιας πυρκαγιάς, ερχόμαστε να αποδυναμώσουμε αυτό το Τμήμα. Είναι απαράδεκτη ενέργεια και στο τέλος της ημέρας ελπίζω ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα κάνει δεύτερες σκέψεις”, είχε προειδοποιήσει.

Μας φάνηκε, είπε, εντελώς παράξενο και επικίνδυνο να μειώνονται τόσες θέσεις δασικών υπαλλήλων οι οποίοι είναι φύλακες των δασών μας και να αποδυναμώνεται με αυτό τον τρόπο η δασική προστασία και προφύλαξη.

Βασανιστικά ερωτήματα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την μάχη που δίνεται εδώ και τέσσερις ημέρες κατά την επιχείρηση πυρόσβεσης στην περιοχή Σολέας, είναι βασανιστικά. Πόσο έτοιμοι είμαστε για μια τέτοια καταστροφή; Έχουμε τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό; Το προσωπικό στα τμήματα πρώτης γραμμής είναι επαρκή; 

Πηγή: http://www.sigmalive.com



ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading