Σαμοθράκη: 127 είδη συνθέτουν την αρωματική χλωρίδα του νησιού

tsai

Ρίγανη, σπαθόχορτο, μέντα και αγριοσέλινο είναι, ενδεικτικά, ορισμένα από τα 25 αρωματικά φυτά της Σαμοθράκης που αναλύθηκαν εργαστηριακά και η χημική τους ταυτότητα έδειξε ότι διαθέτουν υψηλή-ποιοτικά και ποσοτικά-περιεκτικότητα αιθέριων ελαίων.

Η έρευνα έγινε με αφορμή τη φήμη που συνοδεύει τη ρίγανη του νησιού, και ξεκίνησε στις αρχές του 2014 από επιστημονική ομάδα του τμήματος Δασολογίας Ορεστιάδας του ΔΠΘ, που μετά από συμφωνία με την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, μελέτησε την αρωματική χλωρίδα του νησιού και κατέγραψε 127 είδη αρωματικών φυτών.

Το πρώτο σκέλος της έρευνας περιελάμβανε την «εργασία υπαίθρου», κατά την οποία έγινε η αναζήτηση, καταγραφή και συλλογή των ειδών, ενώ στο δεύτερο σκέλος έγιναν οι εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων, από τις οποίες προέκυψαν και τα συμπεράσματα της μελέτης.

Η ίδια μελέτη, πάντως, ανέδειξε και τα προβλήματα που διαπιστώνονται στο νησί από την υπερβόσκηση, η οποία, εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη ανισορροπία στο φυσικό σύστημα της Σαμοθράκης και, φυσικά, θα επηρεάσει καθοριστικά και την αρωματική χλωρίδα του νησιού. «Το πρόβλημα της υποβάθμισης της βλάστησης, που προκαλείται από την υπερβόσκηση, πρέπει να λυθεί», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας-επίκουρος καθηγητής του τμήματος Δασολογίας Ορεστιάδας του ΔΠΘ, Γιώργος Κοράκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανεξέλεγκτη βόσκηση που παρατηρείται στο νησί, ήταν η βασική αιτία να χαθεί οριστικά από τη Σαμοθράκη ο σιδερίτης, το γνωστό ως «τσάι του βουνού», που ευδοκιμούσε παλαιότερα στις βραχώδεις περιοχές της. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο είδος σιδερίτη φύεται μόνο στην Ελλάδα και σήμερα, πλέον, απαντάται μόνον στη χερσόνησο του Άθω και στην Πίνδο. «Τέτοιου είδους φυτά δεν είναι ανεξάντλητα και δεν μπορούμε να τα εκμεταλλευόμαστε ληστρικά», σχολίασε ο κ. Κοράκης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθούν και άλλα είδη, κυρίως λόγω της “λαθρεμπορίας” αρωματικών φυτών που γίνεται σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Πρέπει να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε αυτόν τον φυσικό θησαυρό», υπογράμμισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων αιθέριων ελαίων, ώστε να καλυφθεί η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, θα πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες καλλιέργειας των φυτών αυτών. «Στη Βουλγαρία, σήμερα, καλλιεργούνται 100.000 στρέμματα αρωματικών φυτών. Πρέπει να δούμε ποιες περιοχές της χώρας μας θα μπορούσαν να αναπτύξουν τέτοιες καλλιέργειες», σημείωσε ο κ. Κοράκης και πρόσθεσε πως «τα αυτοφυή αρωματικά φυτά μπορείς να τα παίρνεις σε μικρές ποσότητες από τη φύση, όχι όμως να τα αφανίσεις από έναν τόπο».

Όσον αφορά την επιστημονική έρευνα που έκανε με την ομάδα του στο νησί της Σαμοθράκης, αναμένεται να αποτελέσει «οδηγό» για τα σχέδια των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Έβρου, που προσανατολίζονται στη δημιουργία βοτανικού κήπου στο νησί, αλλά και στην αναζήτηση παραγωγών που θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν ορισμένα από τα μοναδικά είδη που απαντώνται στη Σαμοθράκη, με σκοπό την εμπορία των ελαίων τους στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά.

Σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Πηγή: http://www.ert.gr



ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading