Φλας στο παρελθόν: Διαξιφισμοί κυβερνήσεως – ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο «περί προστασίας των δασών»

ΦΛΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

.

Στις 30 Αυγούστου 1979 ολοκληρώθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή του υπουργείου γεωργίας η επεξεργασία του νομοσχεδίου «περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων». Του νομοσχεδίου που μετά την ψήφισή του αποτέλεσε τον γνωστό Νόμο 998/1979. Ενός δασικού νόμου που ήταν εφαρμοστικός του Συντάγματος, προβλεπόμενος από το άρθρο 24 αυτού και καθόρισε σε σημαντικό βαθμό τόσο την προστασία των δασικών εδαφών όσο και την μετέπειτα λειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας. 

Την επόμενη μέρα, στις 31 Αυγούστου 1979, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” το σχετικό ρεπορτάζ που ακολουθεί.


31_8_1979

Χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ολοκληρώθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή του υπουργείου γεωργίας η επεξεργασία του επίμαχου νομοσχεδίου «περί προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων».

Η αποχώρηση των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έγινε μετά την ψήφιση της αρχής του νομοσχεδίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όταν ο υπουργός γεωργίας κ. Μπούτος, ανακοίνωσε, ότι θα συζητηθεί στο τμήμα διακοπών την Δευτέρα και όχι στην ολομέλεια του σώματος, όπως είχε ζητήσει λόγω της σοβαρότητός του η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Κ. Βασάλος, τάχθηκε κατά της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου.

Από τον κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας του υπουργείου γεωργίας του ΠΑΣΟΚ, εξεδόθη αργότερα η εξής ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε εις το τμήμα διακοπών της βουλής το σχέδιο νόμου «Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων». Το νομοσχέδιο αυτό, ερχόμενο κατ’ επιταγή του άρθρου 24 και 117 του συντάγματος, είναι νομοσχέδιο θεσμικό και συνεπώς λόγω της σοβαρότητός του θα έπρεπε να συζητηθεί από την ολομέλεια της βουλής.

»Το ΠΑΣΟΚ μόλις αντιλήφθηκε τις προθέσεις της κυβέρνησης για την ταχεία επιψήφιση τού τόσο σοβαρού νομοσχεδίου στο τμήμα διακοπών της βουλής και μάλιστα άνευ επεξεργασίας από την κοινοβουλευτική επιτροπή αντέδρασε και δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου επεσήμανε την σπουδαιότητα του νομοσχεδίου και της υπέδειξε την υποχρέωσή της να το εισαγάγει στην ολομέλεια.

»Η κυβέρνηση επέμεινε στην περίεργη σπουδή της για την επιψήφιση του νομοσχεδίου στο τμήμα διακοπών και για να διασκεδάσει την εντύπωση συνεκάλεσε αμέσως την κοινοβουλευτική επιτροπή για επεξεργασία.

»Ο υπουργός γεωργίας, όμως, μέσα στην επιτροπή αξίωσε όπως το νομοσχέδιο συζητηθεί σε δυο συνεδριάσεις της επιτροπής και την προσεχή εβδομάδα, θα το έφερνε στη βουλή προτάσσοντάς το όλων των άλλων νομοσχεδίων που εκκρεμούν για συζήτηση, πράγμα που υπερχρέωνε σε μια τυπική επεξεργασία.

»Θα πρέπει να τονισθεί ότι πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη βουλή τα τελευταία χρόνια, το μέτρο δε της σοβαρότητάς του το δείχνει η ίδια η κυβέρνηση με το πρωτοφανές γεγονός της συνυπογραφής του από 12 υπουργούς και από τον όγκο του, αποτελούμενο από 75 άρθρα, με τα οποία επιχειρείται η τακτοποίηση θεμάτων που απασχολούσαν ολόκληρο τον ελληνικό λαό και ρυθμίζονται τεράστια ιδιωτικά, οικονομικά συμφέροντα με την απελευθέρωση εκατομμυρίων στρεμμάτων πράγμα που επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή και εμπεριστατωμένη μελέτη.

»Μπροστά στη σπουδή τής κυβέρνησης για την ταχεία επιψήφιση τού τόσο σοβαρού νομοσχεδίου επιβάλλοντας την αντιπολίτευση να πάρει θέση μέσα σε δυο μέρες επί ρυθμιζομένων περιπτώσεων από 75 άρθρα που απαιτούσαν μελέτη ικανού χρόνου που η ίδια η κυβέρνηση χρειάσθηκε ολόκληρα χρόνια για να το συντάξει, το ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική επιτροπή για να μην συνεργασθεί με μια τυπική παρουσία στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης με την δημιουργία της εντύπωσης, ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτέλεσε –δήθεν- αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας καταγγέλοντας την κυβέρνηση για τις τέτοιου είδους περίεργες μεθοδεύσεις».

ΑΠΑΝΤΑ Ο κ. ΜΠΟΥΤΟΣ

Απαντώντας στις δηλώσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός γεωργίας κ. Γ. Μπούτος για το θέμα της ψηφίσεως του νομοσχεδίου περί προστασίας των δασών δήλωσε τα εξής:

«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προσέφυγαν και πάλι στην προσφιλή τακτική του κόμματός τους της φυγομαχίας και της διαστρεβλώσεως της πραγματικότητος. Παρέσυραν δε με την τακτική τους στην οδό αυτή και τον βουλευτή του ΚΚΕ ο οποίος μετά την αποχώρηση των κ.κ. βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, είχε παραμείνει και συμφωνήσει με τον πρόεδρο της επιτροπής να διατυπώσει και εγγράφως τις παρατηρήσεις επί των άρθρων τού νομοσχεδίου ώστε να κατατοπισθεί πληρέστερα το σώμα.

»Όσον αφορά τις αιτιάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ η αλήθεια είναι η εξής:

»Το ΠΑΣΟΚ πράγματι ζήτησε να συζητηθεί το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της βουλής μετά όμως την επιμονή της κυβερνήσεως να εισαχθεί τούτο στο τμήμα διακοπών αποδέχθηκε αυτό, ο ίδιος δε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ζήτησε να συζητηθεί και στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

»Η κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα τούτο και ως προς μεν την χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής από μία παρανόηση ως προς την ώρα ενάρξεώς της οι βουλευτές τής Νέας Δημοκρατίας δεν προσήλθαν και έτσι η συζήτηση ανεβλήθη για σήμερα με αποτέλεσμα να υπάρξει περισσότερος χρόνος για την μελέτη του νομοσχεδίου.

»Κατά την σημερινή συνεδρίαση όλως παραδόξως και αφού συζητήθηκε στην αρχή του το νομοσχέδιο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλησαν να διακόψουν την συνεδρίαση μία ώρα και 45 λεπτά μετά από τότε που άρχισε.

»Τους επεσήμανα τότε ότι συνεδριάσεις των επιτροπών δεν διαρκούν τόσο και ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διαθέσει όσο χρόνο θέλουν αρκεί να γίνει ουσιαστική επεξεργασία και τους πρότεινε να συζητήσουμε το νομοσχέδιο τέσσερις έως πέντε ώρες σε κάθε συνεδρίαση ώστε η επεξεργασία να γίνει με πληρότητα στις λεπτομέρειες του. Γιατί η κυβέρνηση πράγματι θέλει να ψηφισθεί το νομοσχέδιο στο τμήμα διακοπών και δεν είναι δυνατόν την απόφαση αυτή να την εξαρτήσει από την κωλυσιεργία τής αντιπολιτεύσεως. Στο σημείο αυτό, εντελώς αιφνίδια οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν επεισόδιο και αποχώρησαν κάτω από το πρόσχημα τού  επεισοδίου αυτού. Δεν έκαναν τίποτε άλλο, απ’ ό,τι έκανε ο αρχηγός τους όταν εφυγομάχησε επικειμένης της συζητήσεως της συμφωνίας εντάξεως στην ΕΟΚ στη βουλή. Προφανώς η φυγομαχία γίνεται προσφιλής τακτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

»Όσον αφορά τις ουσιαστικές παρατηρήσεις, την πλήρη και ολοκληρωμένη απάντηση θα την λάβουν στη βουλή. Από τώρα, όμως, μπορώ να πω ότι με το νομοσχέδιο προστατεύεται το σύνολο των δασών και των δασικών εκτάσεων και μόνο τα δασικά εδάφη τα γνωστά ως χορτολιβαδικά μεταφέρονται εντός τριετίας από της ψηφίσεως του νομοσχεδίου, από την γενική διεύθυνση δασών στην γενική διεύθυνση γεωργικής αναπτύξεως η οποία θα τα διαθέσει για γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση όπως είναι από χρόνια το αίτημα των γεωργών. Όσο αφορά την αλλαγή της χρήσεως την επιτρέπει το σύνταγμα, το μόνο δε που επιβάλει είναι η ύπαρξη νόμου που να προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τους οποίους θα γίνει η αλλαγή τής χρήσεως των δασών  και των δασικών εκτάσεων όπου η δημόσια ωφέλεια και το κοινό συμφέρον το επιβάλλουν. Γι’ αυτό ακριβώς κάνουμε το υπό ψήφιση νομοσχέδιο».

makedonia_31_8_1979


Επιμέλεια: dasarxeio.com



ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading