Τσιρώνης: «Η αξιοποίηση του δασικού πλούτου μοχλός εξόδου της χώρας από την κρίση»

«Η αξιοποίηση του δασικού πλούτου, όχι μόνο διασφαλίζει την περιβαλλοντική προστασία, αλλά μπορεί να γίνει και σημαντικός μοχλός για την έξοδο της χώρας από την κρίση», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, μετά την πρώτη ανάγνωση στην Βουλή του νομοσχεδίου για τις δασικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Ένα νομοσχέδιο το οποίο έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής, σχεδόν από την πλειοψηφία των κομμάτων, καθώς όπως υπογραμμίστηκε από τους αγορητές, το νομοσχέδιο βρίσκεται στη θετική κατεύθυνση.

dasos_xuleia_elatia

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο Γιάννης Τσιρώνης, «η μεταρρύθμιση στο θέμα των δασικών συνεταιρισμών είναι πολύ σημαντική, γιατί σήμερα η χώρα μας από το 50% της έκτασής της, το οποίο είναι οι δασικές εκτάσεις και τα δάση μας, κερδίζει λιγότερο από το 0,5% του ΑΕΠ, γεγονός που αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες υποανάπτυξης».

«Σήμερα, σχεδόν η μισή επικράτεια μένει εκτός της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει εγκατάλειψη. Φεύγει ο κόσμος, κλείνουν σχολεία, δεν συντηρούνται οι υποδομές, τα δίκτυα, δεν υπάρχει κόσμος να αξιοποιήσει και να προστατεύσει τα δάση», λέει ο αναπληρωτής υπουργός, κάνοντας γνωστό ότι «το έτος 2014 – 2015 η Ελληνική πολιτεία εισέπραξε από τη δασοπονία μόνο 9 εκατομμύρια».

Όπως εξηγεί, «το δάσος μπορεί να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί σε πολλαπλό επίπεδο: Τα έσοδα μπορούν να αυξηθούν και να επιστρέψει ο κόσμος στο βουνό με πολλούς τρόπους. Υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης από πολύ κακής ποιότητας ξύλα ή ξερά, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ενεργειακά. Μέσω της εμπορίας ειδών υψηλής αξίας όπως είναι η τρούφα, μέσω της καθετοποίησης της μεταποίησης και την πώληση των προϊόντων στη διεθνή αγορά, μέσω της πιστοποίησης. Μέσω της αειφορικής ξυλείας, και όχι της αποψιλωτικής των αιωνόβιων δένδρων όπως η οξιά, η καρυδιά, η καστανιά, τα οποία παρέχουν πολύ ακριβά ξύλα, αλλά δεν πιστοποιούνται στη διεθνή αγορά, θα πολλαπλασιάσουν τα έξοδα».

Ο Γιάννης Τσιρώνης έκανε λόγο για τη διάνοιξη νέων οριζόντων για την ορεινή κτηνοτροφία, τη γαλακτοκομεία, αλλά και τον ορεινό τουρισμό, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Λετονία, η οποία αν και έχει τη μισή δασοκάλυψη από την Ελλάδα, οφείλει το 2% του ΑΕΠ της στη δασοπονία.

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του, «γιατί και τα άλλα κόμματα στη Βουλή, πριν ελαχίστων εξαιρέσεων, αξιολόγησαν θετικά το παρόν νομοσχέδιο», αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών, όπως για παράδειγμα για τον αριθμό των μελών των ΔΣ των συνεταιρισμών ή για θέματα μεταποίησης. «Σε θετική κατεύθυνση βρίσκεται το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο» τόνισε ο ειδικός αγορητής της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, ενώ από το ΠΟΤΑΜΙ ο Γιώργος Αμυράς το χαρακτήρισε ως «το καλύτερο που έχει φέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι σήμερα». Υπέρ των διατάξεών του τάχθηκε και η Ένωση Κεντρώων, ενώ η Χρυσή Αυγή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Μιχάλης Τζελέπης τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα του περιβάλλοντος, ενώ την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «το νομοσχέδιο φέρνει διατάξεις, οι οποίες αφορούν στην εμπορευματοποίηση των δασών, στο πλαίσιο της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης».

Σημειώνεται τέλος, ότι η συζήτηση επί του νομοσχεδίου αναμένεται να συνεχισθεί την ερχόμενη Τρίτη, με ακρόαση εκπροσώπων φορέων, ενώ αναμένεται να είναι νόμος του κράτους εντός δεκαπενθημέρου.

Πηγή : www.imerisia.gr



ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Δασικά Προϊόντα, Νομοθεσία

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading