«Τάξη στους δασικούς συνεταιρισμούς και στον κλάδο των δασεργατών βάζει νέο νομοθετικό πλαίσιο»

alysopriono_ylotomia

Τάξη στον τρόπο λειτουργίας των δασικών συνεταιρισμών, αλλά και στον κλάδο των δασεργατών, όπου οι παράνομα απασχολούμενοι (δηλαδή οι μη επαγγελματίες δασεργάτες) είναι σήμερα περισσότεροι από όσους εργάζονται νόμιμα, θα βάλει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, όπως προκύπτει από δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του προέδρου του Αγροτικού Δασικού Συνεταιρισμού Σταυρού “Η Ενωση”, Αλέξανδρου Τσουραλάκη.

Οπως υποστήριξε, στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, μόλις 2500 από τους 10.000 απασχολούμενους εργάζονται κανονικά και νόμιμα, ενώ ανάμεσα σε όσους δουλεύουν παρότι δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια, εκατοντάδες είναι αλλοδαποί ή συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με απογραφή του 2009 στην Ελλάδα λειτουργούν 810 δασικοί συνεταιρισμοί. Κάθε συνεταιρισμός απαρτίζεται από ομάδα τουλάχιστον επτά ατόμων. Οι συνεταιρισμοί μισθώνουν από το κράτος ή τους ιδιώτες ένα κομμάτι δάσους, το οποίο εκμεταλλεύονται σύμφωνα με τις υποδείξεις του τοπικού δασαρχείου. Από αυτές τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης, το 10% των εσόδων καταλήγει στο κράτος και το 5% στους δήμους.

Όσον αφορά τους σημερινούς δασικούς συνεταιρισμούς και εφόσον περάσει το νομοσχέδιο, αυτοί θα πρέπει μέσα σε ένα έτος να διαγράψουν όσα μέλη τους δεν είναι επαγγελματίες δασεργάτες, αλλά και να αυξήσουν τον αριθμό των μελών τους στα 25, έναντι επτά σήμερα. “Επιτέλους θα μείνουν στον χώρο μας μόνο όσοι πρέπει. Αν θέλει κάποιος να δουλέψει ως δασεργάτης, τότε θα πρέπει να πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα δεν θα μπορεί να βρίσκεται στα δάση. Η δουλειά μας είναι δύσκολη και επικίνδυνη και θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη εξειδίκευση”, τόνισε ο κ. Τσουραλάκης.

“Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε καλό δρόμο και όταν εφαρμοστεί σίγουρα θα βοηθήσει. Αρκεί όλα αυτά που θα περάσουν να εφαρμοστούν. Το ευχάριστο είναι ότι για να γίνει κάποιος δασεργάτης πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι ασκεί το επάγγελμα, να φέρει την πιστοποίηση του επαγγέλματος του δασεργάτη, να έχει την ανάλογη εκπαίδευση, ενώ σημαντικό είναι να καθιερωθεί ο αυτοέλεγχος με την επαναφορά του εποπτικού συμβουλίου, το οποίο είχε καταργήσει ο Ν. 2810/2000. Έτσι ένας συνεταιρισμός οφείλει να έχει εκτός του διοικητικού συμβουλίου και εποπτικό συμβούλιο, γεγονός που ρυθμίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του” σημείωσε.

Αθρόες εισαγωγές καυσόξυλων από την πΓΔΜ και τη Βουλγαρία

Κάνοντας μια αξιολόγηση των καυσόξυλων που πωλούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ελληνική αγορά ο κ. Τσουραλάκης τόνισε πως: “στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχουν αθρόα εισαγωγή ξύλων από την πΓΔΜ και τη Βουλγαρία. Ομως αυτά είναι υγρά και δεν καίγονται καλά, καπνίζουν και συμβάλλουν στη δημιουργία της αιθαλομίχλης. Τα ελληνικά ξύλα είναι καλύτερης ποιότητας. Εμείς όμως, αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία δρόμων στα βουνά, γεγονός που δυσχεραίνει την μετακίνησή μας, αλλά και τους πολλούς τραυματισμούς ζώων και δασεργατών”.

Αύριο θα κατατεθεί ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής το νομοσχέδιο. Προγραμματίζεται να ψηφισθεί από την ολομέλεια της Βουλής εντός δεκαπενθημέρου.”Θα παραβρεθώ στην συζήτηση, θα θέσω όλα τα προβλήματα, τις απόψεις και τις προτάσεις μου και θα περιμένω να υλοποιούν αυτά που θα ψηφιστούν” υπογράμμισε ο κ. Τσουραλάκης.

http://left.gr



ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Νομοθεσία, Υλοτομίες

Tags: , ,

1 replies

  1. Το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση άσχετα που πραγματοποιείται έστω και την τελευταία στιγμή προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των μελών. Στην πλειοψηφία τους οι συνεταιρισμοί δεν τον ήθελαν αυτό το νόμο ή κάποιοι τον ήθελαν στα μέτρα τους. Προφανώς διότι δεν κατάλαβαν ότι είναι η τελευταία ευκαιρία επιβίωσής τους. Δεν κατάλαβαν ότι επιτέλους θα γίνει η αυτοκάθαρσή τους. Το θέλουν όμως πραγματικά; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ εκτός από αυτούς που βλέπουν πιο μπροστά από το σήμερα και είναι πραγματικοί επαγγελματίες. Όλοι είναι βολεμένοι με το χθές. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι συνεταιρισμοί λειτουργούν ως οικογενειακές ή ατομικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας όμως ένα ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο φορολόγησης διότι στην ουσία αυτό τους ενδιαφέρει μόνο. Η συζήτηση για τους συνεταιρισμούς είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να αναλυθεί σε ένα σχόλιο. Γενικά το νομοσχέδιο θα λειτουργήσει υπέρ της Δασικής Υπηρεσίας και όσοι δε το βλέπουν μάλλον δε θέλουν να το δουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading