To Περού απελευθερώνει μισό εκατομμύριο μικρές χελώνες για να σώσει απειλούμενο είδος

Η Εθνική Υπηρεσία Κρατικών Προστατευόμενων Φυσικών Περιοχών (SERNANP), μια ομάδα περιβαλλοντικής προστασίας της κυβέρνησης του Περού, θα απελευθερώσει μισό εκατομμύριο νεοσσούς χελωνών σε τρεις φάσεις, σε προστατευόμενες περιοχές της λεκάνης απορροής του Αμαζονίου στο βορειοανατολικό Περού. Η πρώτη απελευθέρωση χελώνων πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο και η τελευταία θα λάβει χώρα στα μέσα Νοεμβρίου.

Όταν φτάνει σε πλήρη ανάπτυξη, η κίτρινη διάστικτη χελώνα του Αμαζονίου (Ρ. unifilis) είναι μία από τις μεγαλύτερες χελώνες στη Νότια Αμερική, και οι ντόπιοι τις αποκαλούν «ταρικάγια». Μπορούν να φτάσουν μήκος μέχρι 45 εκατοστά και βάρος 8 κιλά και, σε ιδανικές συνθήκες, ζουν έως και 70 χρόνια.

Το είδος προστατεύεται από τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES), καθώς οι πληθυσμοί του βρίσκονται σε πτώση εδώ και χρόνια. Οι οικολόγοι ελπίζουν αυτή η μαζική απελευθέρωση θα αλλάξει την κατάσταση του είδους προς το καλύτερο.

Οι νεοσσοί είχαν συλληφθεί σε άγρια κατάσταση και, προκειμένου να τους δοθούν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, εθελοντές και εργαζόμενοι από την SERNANP συνέλεξαν τα αυγά τον Αύγουστο. Στη συνέχεια αυτά επωάστηκαν σε τεχνητούς βιοτόπους για 70 ημέρες, το ίδιο χρονικό διάστημα που θα παρέμεναν στις υπόγειες φωλιές τους στην άγρια φύση. Τα αυγά χελώνας είναι ένας εύκολος στόχος για τα πεινασμένα αρπακτικά, τα οποία εισβάλλουν συχνά σε φωλιές και αφήνουν ελάχιστα ή καθόλου αυγά να επωαστούν.

Μέχρι στιγμής, έχουν απελευθερωθεί περίπου 17.000 χελώνες. Μετά τις δύο επόμενες φάσεις ο αριθμός θα φτάσει περίπου τις 500.000, που θα ζήσουν το υπόλοιπο της φυσικής τους ζωής στην άγρια φύση με την ελπίδα να αναπαραχθούν με επιτυχία, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για το απειλούμενο είδος.

www.naftemporiki.gr



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading