Νυχτερίδες, αγαύη και τεκίλα

rodrigo_medellin

Dr. Rodrigo A. Medellín [πηγή: διαδίκτυο]

Συντάκτης: Στέφανος Βογιατζής,
Δασοπόνος, MSc. in International Environmental Conventions

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι νυχτερίδες με την παραγωγή τεκίλας; Και όμως υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ νυχτερίδων ως επικονιαστές της αγαύης από την οποία παράγεται η τεκίλα. Από το παχύφυτο αυτό φυτό με τη κοινή διεθνή ονομασία blue agave /agave azul, στην ελληνική αμάραντος / αθάνατος / μπλε αγαύη (επιστημονική ονομασία Agave tequilana) παράγεται η διάσημη αρωματική μεξικανική τεκίλα.

Η κοινωνία έχει πιστέψει και χαρακτηρίζει τις νυχτερίδες από τα πιο απεχθή θηλαστικά στον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μύθο και στη γοητεία του Χόλυγουντ που επεξεργάζεται πολλά σενάρια με νυχτερίδες «βαμπίρ». Η κατάληξη είναι να καταντήσουν από τα πιο μισητά νυκτόβια του πλανήτη. Τόσο αυτό το γεγονός, όσο και οι μεγάλες καταστροφές των οικοτόπων τους στο Μεξικό συνετέλεσαν επιβαρυντικά στο πληθυσμό των Χειρόπτερων και συγκεκριμένα του είδους Choeronycteris mexicana, με αποτέλεσμα να καταγραφεί για πρώτη φορά ως απειλούμενο είδος στο Μεξικό το έτος 1994. Οι νυχτερίδες για όσους δεν το γνωρίζουν είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Εκτός από το γεγονός ότι καταναλώνουν ως τροφή μεγάλο αριθμό εντόμων που καταστρέφουν τις σοδιές, στην προκειμένη περίπτωση είναι και σημαντικοί επικονιαστές της αγαύης.

Ο βραβευμένος μεξικανός οικολόγος ερευνητής Dr. Rodrigo A. Medellín συνέδεσε το μικρό αυτό είδος νυχτερίδας με την παραγωγή τεκίλας. Αγωνίστηκε για τη σωτηρία του, καθόσον η μοίρα της είναι δεμένη με το φυτό της μπλε αγαύης. Δυσκολεύτηκε αρχικά να πείσει τους κατοίκους στο Μεξικό για την σπουδαιότητα της προστασίας των νυχτερίδων ως σημαντικού παράγοντα στην παραγωγή του ποτού τεκίλα. Στην πορεία κάποιοι πίστεψαν στην ερευνητική μελέτη. Μετά από πολύχρονες προσπάθειες του μεξικανού οικολόγου το είδος εμφάνισε σχετική ανάκαμψη του πληθυσμού μέχρι το έτος 2008. Σήμερα, ο Rodrigo Medellín, επονομαζόμενος και  Bat Man του Μεξικού, έχει αναγνωριστεί όχι μόνον από τους μεξικανούς, αλλά και από τους ειδικούς ολόκληρου του πλανήτη και προβάλει το ερευνητικό του έργο και τα αποτελέσματα σε σημαντικά διεθνή συνέδρια. Πρόσφατα προβλήθηκε για το θέμα αυτό ένα «ντοκιματέρ» παραγωγής του National Geographic, με αποτέλεσμα να του αποδοθεί και ο τίτλος του «σούπερ ήρωα» της τεκίλα.

Σύμφωνα και με το National Geographic, επιδίωξή του είναι να αλλάξει την αντίληψη του κόσμου για τις νυχτερίδες, ότι δηλαδή δεν είναι ένα δαιμονικό ζώο που ρουφάει αίμα, αλλά ένας αφανής ήρωας της φύσης και έτσι να προστατευτεί αποτελεσματικά.  Ήδη ο Rodrigo Medellín έχει απομυθοποιήσει την απέχθεια για τις νυχτερίδες και έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στο Μεξικό να κατανοήσουν την σπουδαιότητά τους και να συμβάλλουν στη λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την προστασίας τους.


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 06.11.2016


.

.

.



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Χλωρίδα

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading