Ξεμπλοκάρισμα των δασικών χαρτών μόνο με πολιτική απόφαση

Στο ΣτΕ θα κριθεί η συνταγματικότητα της εξαίρεσης των αυθαίρετων οικισμών από την ανάρτηση των δασικών χαρτών

authaireta

 

Στην αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του υπουργείου για τα κριτήρια προσδιορισμού των «οικιστικών πυκνώσεων», που κατέθεσε προ ημερών το ΓΕΩΤΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αναφέρεται το ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα που δημοσιεύει το ΒΗΜΑ της Κυριακής με τίτλο «Ξεμπλοκάρισμα των δασικών χαρτών μόνο με πολιτική απόφαση».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «υπό την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) θα τεθούν οι νομικές προσεγγίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών, ώστε να διαπιστωθεί εάν προσκρούουν τη συνταγματική επιταγή για την προστασία των δασών. 

»Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) κατέθεσε προ ημερών στο Ανώτατο κυρωτικό Δικαστήριο αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του υπουργείου για τα κριτήρια προσδιορισμού των «οικιστικών πυκνώσεων», όπως μετονομάστηκαν, επί το κομψότερο, οι αυθαίρετοι οικισμοί εντός δασών και δασικών εκτάσεων.

»Η απόφαση εξειδικεύει διάταξη που είχε συμπεριληφθεί τον περασμένο Μάιο στις ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες στον πολυνόμο 4389/16. Βάσει της νέας νομοθεσίας οι δήμοι έχουν την ευθύνη της οριοθέτησης των οικισμών αυθαιρέτων (πυκνώσεων), με στόχο να εξαιρεθούν προσωρινά από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, δηλαδή από το αρχικό στάδιο κατά το οποίο οι πολίτες υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους.

«Τακτοποίηση» αυθαιρέτων 

»Ελάχιστοι είναι όμως οι δήμοι που έχουν… εμπλουτίσει την πλατφόρμα του Κτηματολογίου με τις “πυκνώσεις”, αν και πιέζονται από τους δεκάδες συλλόγους παράνομων “οικιστών”, οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευθούν την εξαιρετική ευκαιρία που παρουσιάζεται για την “τακτοποίηση” των αυθαιρέτων τους.

»Η λύση του προσδιορισμού των οικιστικών πυκνώσεων και, σε πρώτη φάση, η εξαίρεσή τους από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, όπως αναφέρουν στο “Βήμα” στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση), θα δώσουν μια ώθηση για να πάρει μπροστά και να ολοκληρωθεί το έργο των δασικών χαρτών. «Δεν μπαίνουν κάτω από το χαλί οι αυθαιρεσίες στις δασικές εκτάσεις. Απλώς μετατίθεται η υποβολή αντιρρήσεων, ώστε να αναρτηθούν οι χάρτες και να προχωρήσει η κύρωσή τους, έστω και μερική, στις περιοχές όπου υπάρχουν οικιστικές πυκνώσεις» υπογραμμίζουν.

»Το τι θα συμβεί στο μέλλον στις δασικές εκτάσεις που έχουν… τσιμεντωθεί με πληθώρα παράνομων κτισμάτων αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα. Η εξαίρεση των πυκνώσεων από τους χάρτες είναι μεν προσωρινή, ωστόσο στην Ελλάδα αποτελεί κανόνα το “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”. Οπως επισημαίνουν πηγές της ΕΚΧΑ, πρέπει να ληφθεί μια τολμηρή πολιτική απόφαση για το μέλλον των αυθαίρετων οικισμών, οι οποίοι σε ποσοστό τουλάχιστον 95% βρίσκονται σε καταπατημένες δημόσιες δασικές εκτάσεις. Διαφορετικά το πρόβλημα θα συζητείται εις το διηνεκές.

»Σε κάθε περίπτωση, η υποχρέωση των δήμων να καταγράψουν και να εγγράψουν στο ηλεκτρονικό σύστημα του Κτηματολογίου τις οικιστικές πυκνώσεις θα έχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά θα γίνει καταγραφή των αυθαίρεντων οικισμών, ώστε να μπορέσει η Πολιτεία να αποτιμήσει την έκταση του προβλήματος, καθώς ως σήμερα η χάραξη πολιτικής για την επίλυση του ζητήματος βασιζόταν σε εκτιμήσεις. Βάσει αυτών, οι περισσότεροι βρίσκονται σε Αττική (κυρίους στους δήμους Πεντέλης, Ραφήνας – Πικερμίου, Λαυρεωτικής, Διονύσου, Ωρωπού), Κορινθία, Αργολίδα και Χαλκιδική.».

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ (τα παραπάνω αποτελούν ένα μέρος μόνο) στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” και στο www.tovima.gr

.

.

 



ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading