Δ/νση Δασών Ηλείας: Πειραματική εγκατάσταση με παυλώνιες

Νέα προσπάθεια για πειραματική εγκατάσταση του δασικού είδους παυλώνια θα γίνει το προσεχές διάστημα στην Ηλεία, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δασών και  σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.

paulownia2

Σύνταξη – Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος

antsekoula@yahoo.gr

Αυτή τη φορά η φύτευση του είδους πρόκειται να  γίνει σε έκταση δύο στρ στο αντλιοστάσιο ΓΟΕΒ Καβουρίου, όπου πρόκειται να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των φυτών.

Η προηγούμενη προσπάθεια που έγινε πλησίον του αντλιοστασίου Λαμπετίου,  όπως είναι γνωστό απέτυχε εξαιτίας της πρόσβασης προβάτων στο σημείο, που κυριολεκτικά αφάνισαν τις παυλώνιες!

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Δ/νσης Δασών Ηλείας, το συγκεκριμένο είδος αποτελεί μια καινοτόμα λύση λόγω των τεράστιων πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει, αφού αναπτύσσεται 3-4 μέτρα ετησίως (φτάνει μέχρι 25 μ. ύψος!), ενώ δεν έχει καμιά σχέση με τη λεύκα και τον ευκάλυπτο.

Σε διάστημα 8 ετών εξάλλου μπορεί να υλοτομηθεί εφόσον γίνει αραιή φύτευση (4Χ4 ή 5Χ5) και να παραχθεί ένα κυβικό περίπου ξυλείας ανά δέντρο και να χρησιμοποιηθεί στην επιπλοποιεία καθώς και στις κατασκευές.

Η δε τιμή του ανά κυβικό στην αγορά, κυμαίνεται από 500-1500 ευρώ!

Πηγή: www.protinews.grΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , ,

1 reply

  1. πολλές ανακρίβειες γράφονται για το δέντρο παυλωνια..και μάλιστα από θεωρητικούς καθηγηταδες του Παν/μίου Θεσσαλίας…συνιστώ να έρθουν να τους κάνουμε ένα σεμινάριο γνώσης στο ΙΔΕ ..έτσι απλά να μάθουν να μη γράφουν ‘αερολογίες’.
    με εκτίμηση
    Δρ. Κων/νος Σπανος
    (Δ/ντης ερευνών ΙΔΕ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: