Το εθνικό κτηματολόγιο, η ασκούμενη δασική πολιτική και η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Το εθνικό κτηματολόγιο, η ασκούμενη δασική πολιτική και η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Γράφει ο Ιωάννης Κακαράς
Δασολόγος, Ομότ. Καθηγητής ΤΕΙ

21-Μαρτίου-2017 

Όλες οι χώρες της Ευρώπης, ακόμη και η Αλβανία και η Λιθουανία, έχουν με νόμο του κράτους κυρώσει τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο των χωρών τους. Στη χώρα μας το εθνικό κτηματολόγιο αποτελεί μια θλιβερή ιστορία τεσσάρων δεκαετιών τουλάχιστον, που αποκαλύπτει το μέγεθος της πολιτικής κρίσης και της ιδιοτέλειας που κυριαρχεί στα κόμματα εξουσίας. Δυστυχώς επί τόσες δεκαετίες δεν βρέθηκαν ηγέτες και στελέχη που να παραμερίσουν το «πολιτικό κόστος» και να επιβάλλουν την κατάρτιση και εφαρμογή των δασικών χαρτών και του εθνικού κτηματολογίου με νόμο. Κάποιοι ελάχιστοι που το τόλμησαν εκδιώχθηκαν από το ίδιο το σαθρό πολιτικό σύστημα της ιδιοτέλειας και της αναξιοκρατίας.

Στις 21 του Μάρτη κάθε χρόνο γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Στην ουσία «γιορτάζουμε» το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών δεν συνέταξαν και δεν κύρωσαν νομοθετικά τους δασικούς χάρτες, το δασικό κτηματολόγιο και το εθνικό κτηματολόγιο, ενέργειες που αποτελούν βασική προϋπόθεση για να σχεδιασθεί το οποιοδήποτε χωροταξικό σχέδιο ανάπτυξης στον τόπο μας. Με άλλα λόγια δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχουμε ως χώρα, χωρίς την κύρωση με νόμο του εθνικού κτηματολογίου. Ακόμα και όταν υπήρξε πακτωλός χρηματοδότησης από Ε.Ε. για τον σκοπό αυτό, οι κρατούντες εφάρμοσαν την δική τους δοκιμασμένη τακτική, δηλ. κατασπατάλησαν τις πιστώσεις αυτές σε ιδιοτελείς ενέργειες για τις οποίες η χώρα μας τιμωρήθηκε, πλήρωσε προστίματα (και πιθανόν να πληρώνει ακόμα) και την ίδια ώρα οι υπεύθυνοι απαλλάχθηκαν αφού φούσκωσαν τις καταθέσεις τους, και σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι έχουν το θράσος να διεκδικούν την εξουσία για να μας σώσουν από μια γενική κρίση, που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Αποδεχόμαστε και ουσιαστικά επικροτούμε μια εφαρμοζόμενη αρνητική  δασική πολιτική, που συνοψίζεται στα εξής σημεία: πλήρης εγκατάλειψη του δάσους, παντελής έλλειψη δραστηριότητας αειφορικής διαχείρισης και προληπτικής προστασίας  των δασών μας από πυρκαγιές, καταλήψεις, οικοπεδοποιήσεις, παντελής έλλειψη αναδασώσεων με κατάργηση των δασικών φυτωρίων,  παύση εκτέλεσης δασοτεχνικών έργων, διάλυση των Δασικών Συνεταιρισμών, μετατροπή της άλλοτε ενεργού και αποτελεσματικής Δασικής Υπηρεσίας σε ένα γραφειοκρατικό φορέα έκδοσης πιστοποιητικών διαφόρων τύπων. Η λαθεμένη τακτική εικονικής ανάπτυξης που εφαρμόστηκε στη χώρα μας στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αυθαίρετη δόμηση σε καταπατημένες δημόσιες δασικές εκτάσεις.  Οι επενδύσεις αυτές απέδιδαν τεράστια κέρδη, με τα οποία συντηρούνταν οι σπείρες των εμπρηστών/καταπατητών τα κυκλώματα σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και κρατικών υπηρεσιών, αλλά και το διαβρωμένο πολιτικό σύστημα εξουσίας.

Αυτή ήταν η συνειδητή επιλογή της δασικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο τομέα των δασικών οικοσυστημάτων που στην αρμοδιότητά του ανήκει το 70% των εδαφών μας, δηλ. όλη η ημιορεινή και ορεινή Ελλάδα. Αυτή είναι δυστυχώς η θλιβερή πραγματικότητα.

Καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι και κυρίως οι κρατούντες, ότι πρέπει να σχεδιασθεί για όλη την χώρα σε κεντρικό επίπεδο και να εφαρμοσθεί μια νέα δασική πολιτική με έμφαση στην αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, στα δασοτεχνικά έργα, στις αναδασώσεις και την προστασία των δασών μας. Ας μελετήσουν οι αρμόδιοι το πετυχημένο σύστημα που εφαρμόζονταν μέχρι το 1980-1985 και προσαρμόζοντάς το στις σημερινές ανάγκες να σχεδιάσουν μακροπρόθεσμα την εφαρμοζόμενη δασοπονία σε όλη την ορεινή και ημιορεινή Ελλάδα. Ας επιταχύνουν τις διαδικασίες κύρωσης των δασικών χαρτών, του δασικού και εθνικού κτηματολογίου, αυτό το όνειδος που βαραίνει το πολιτικό σύστημα επί πολλές δεκαετίες, χωρίς να νομιμοποιούνται παρανομίες του παρελθόντος, διότι είναι αποδεδειγμένο ότι η νομιμοποίηση των παρανομιών ενισχύει τη συνέχιση των.  Ας στελεχώσουν τη Δασική Υπηρεσία και ας  της αναθέσουν τη συνέχιση του τεράστιου έργου που η υπηρεσία αυτή εκτέλεσε επί δεκαετίες πριν το 1980 στην ημιορεινή και ορεινή Ελλάδα. Μια τέτοια πολιτική θα ζωντανέψει την εγκαταλειμμένη ύπαιθρο, θα αναβιώσει τους δασικούς συνεταιρισμούς, θα βοηθήσει την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, θα επιτρέψει και μόνο τότε, το σχεδιασμό ενός υλοποιήσιμου χωροταξικού σχεδίου ανάπτυξης στην πιο χαρισματική γωνιά του πλανήτη που λέγεται Ελλάδα. Προϋπόθεση βέβαια για όλα αυτά είναι επιτέλους να εφαρμοσθεί στην πράξη η αξιοκρατία και όχι η αναξιοκρατία και ευνοιοκρατία που διώχνει κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες ικανούς και προσοντούχους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος γα την ανάπτυξη στον τόπο μας.   Ας αναλογιστούμε επιτέλους τα εγκλήματα που έχουμε διαπράξει φθάνοντας στο σημείο να κακοδιαχειριζόμαστε πιστώσεις που μας δόθηκαν για να αποκτήσουμε εθνικό κτηματολόγιο, να μας επιβάλλουν πρόστιμο γι αυτό, εμείς να συνεχίζουμε την οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων με πυρκαγιές και εκχερσώσεις, με αλλαγή χρήσης γης, και τέλος να μας επιβάλλουν τη σύνταξη των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου μέσα από τον ονειδέστατο συμβιβασμό των μνημονίων.

Τα παραπάνω είναι δεδομένα που λίγοι ψηφοφόροι γνωρίζουν όταν επανειλημμένα εκλέγουν με τη ψήφο τους τους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος, που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση. Όποιος θέλει να διαπιστώσει το μέγεθος των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί στον τόπο μας, κυρίως την περίοδο της οικονομικής εικονικής πραγματικότητας, η οποία μας οδήγησε στην χρεοκοπία και τα μνημόνια, ας επισκεφθεί ορεινές και ημιορεινές περιοχές ιδιαιτέρου κάλους, δάση και εθνικούς δρυμούς, όπως τον Παρνασσό, ορεινά θέρετρα της Πίνδου, του Ολύμπου, του Κισσάβου, της Πελοποννήσου, της Πεντέλης, του Υμηττού, των πανέμορφων και μοναδικών νησιών μας για να καταλάβει τα λόγια του ποιητή: όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει ……η Ελλάδα ατέλειωτη παράγκα.

———-  ———-

.


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 21.03.2017



ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασικοί Χάρτες, Κτηματολόγιο

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading