Λαθροθήρας ο θηροφύλακας; Μετά από 17 ημέρες αποφάσισαν ότι πρέπει τηρηθεί η νόμιμη προβλεπόμενη διαδικασία

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Γ΄Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου (Γ΄ΚΟΠ).

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της Γ’ ΚΟΠ συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη 28 Μαρτίου για ένα περιστατικό λαθροθηρίας που συνέβη το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 στην περιοχή Λιμνών Αργολίδας. Τα μέλη του Δ.Σ., αφού ενημερώθηκαν από τους θηροφύλακες που προέβησαν στον σχετικό έλεγχο του περιστατικού, αποφάσισαν ομόφωνα «…ότι οι θηροφύλακες οφείλουν να εφαρμόσουν την νόμιμη προβλεπόμενη διαδικασία που εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις λαθροθηρίας και δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκάλυψης από την πλευρά του Δ.Σ. του παραπάνω γεγονότος όπως ισχυρίζεται μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.».

Σύμφωνα με πληροφορίες του kynoclub.gr, θηροφύλακες που υπηρετούν στον νομό Αργολίδας εντόπισαν συνάδελφο τους (γειτονικού νομού) να συμμετέχει σε ομάδα 4 ατόμων που είχαν εξορμήσει για  νυκτερινή λαθροθηρία με προβολείς.

Διαβάζοντας την επίσημη ανακοίνωση της Γ΄ΚΟΠ και τα σχετικά δημοσιεύματα σε κυνηγετικά ιστολόγια προκύπτουν ορισμένα εύλογα ερωτήματα.

Ερώτημα 1: Από τις 11 Μαρτίου που έλαβε χώρα το περιστατικό λαθροθηρίας μέχρι τις 28 Μαρτίου που συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. της Γ΄ΚΟΠ δεν εφαρμόστηκε η νόμιμη προβλεπόμενη διαδικασία;

Ερώτημα 2: Το εαν θα εφαρμοστεί η νόμιμη προβλεπόμενη διαδικασία το αποφασίζει το Δ.Σ. της Γ΄ΚΟΠ;

Ερώτημα 3: Ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και η δασική αρχή για το περιστατικό λαθροθηρίας;

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την υ.α. 103351/2412/9-7-2009 που ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν την πρόσληψη και λειτουργία των φυλάκων θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων:

Οι αναγνωριζόμενοι φύλακες θήρας τηρούν λεπτομερές ημερολόγιο ενεργειών και καταχώρησης υπηρεσιακών πληροφοριών (ελέγχους, παραβάσεις κλπ), θεωρημένο από την οικεία δασική αρχή.

Υποβάλλουν τις μηνύσεις κατά παραβατών μέσω της οικείας δασικής αρχής, η οποία χωρίς καθυστέρηση τις διαβιβάζει στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Κατά τα λοιπά οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας που έχουν αναγνωριστεί, ασκούν όλα τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις καθήκοντα

Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο 136767/3508/24.12.2013 (ΑΔΑ: ΒΛΓΥ0-Χ1Ο):

Μόνο µετά την αναγνώριση και την ορκωµοσία του ενώπιον της δασικής αρχής επιτρέπεται να ασκεί ο ιδιωτικός φύλακας θήρας τα καθήκοντά του και µάλιστα: α) σε καθορισµένη περιοχή ευθύνης β) τιθέµενος αρχικά υπό την καθοδήγηση οργάνων της δασικής αρχής προς απόκτηση εµπειρίας πεδίου και γ) ελεγχόµενος πειθαρχικά για πράξεις και παραλείψεις που στοιχειοθετούν παράβαση καθήκοντος (ΣΤΕ 1123/2011) .

.

Δείτε την ανακοίνωση της Γ΄ΚΟΠ ΕΔΩ…

.

.



ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading