Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν συμφωνούν με τις τροποποιήσεις της δασικής νομοθεσίας που πρόσφατα ψηφίστηκαν


Δελτίο Τύπου

Ο νέος νόμος θίγει το αμάχητο τεκμήριο υπέρ του δημοσίου για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, εισάγει ρυθμίσεις που ευνοούν την θεσμοθέτηση φωτογραφικών διατάξεων προς όφελος αντι-περιβαλλοντικών έργων μεγάλης κλίμακας και δίνει δυνατότητα νομιμοποίησης των παράνομων εκχερσώσεων.

Ειδικότερα, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ασύμβατα με τις προγραμματικές μας θέσεις:

  • Την εξαίρεση των πεδινών χορτολιβαδικών εκτάσεων από τις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας αφενός διότι ο ορισμός τους σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3 του Π.Δ.32/2016 δεν έχει καμία οικολογική έννοια (100 μέτρα υψόμετρο, μέση κλίση <8% και μέγιστη 12% επί του συνόλου της επιφάνειας!) και αφετέρου διότι οι εκτάσεις αυτές αποτελούν αδιάσπαστο ενδιαίτημα συχνά στην περιφέρεια ή εντός προστατευόμενων περιοχών π.χ. εποχιακά ή περιοδικά κατακλυζόμενα υγρολίβαδα στην περιφέρεια υγροτόπων, που ως τέτοια αποτελούν σημαντικό ενδιαίτημα απειλούμενων ειδών της βιοποικιλότητας της χώρας, συχνά θύματα καταπατήσεων, εκχερσώσεων και παράνομης αλλαγής χρήσης χωρίς να προστατεύονται ουσιαστικά από κάποια άλλη υπηρεσία του δημοσίου.
  • Τη δυνατότητα αξιοποίησης των ένορκων βεβαιώσεων ως τεκμήριο κατοχής και εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων προ του 1975 όπως επίσης και η δυνατότητα εξαγοράς (άρθρο 2) καθόσον συνιστά νομοθετική ρύθμιση δυνατής επιβράβευσης της αυθαιρεσίας. Μέσω αυτής θα μπορούν κάλλιστα, για παράδειγμα, να εξαγορασθούν εκτάσεις που εκχερσώθηκαν παράνομα οπουδήποτε, ακόμα κι αν πρόκειται για δασικές εκτάσεις και δάση απαραίτητα για την ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος (πχ. περιοχές για την ανάσχεση πλημμυρών, αποικίες ερωδιών σε υδροχαρή δάση όπως στην Απολλωνία στη λίμνη Βόλβη κλπ.).Την επέκταση των επιτρεπτών δραστηριοτήτων σε δάση και δασικές εκτάσεις με την προσθήκη και των χερσαίων υδατοκαλλιεργειών την ίδια στιγμή που, στο ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου, απαγορεύονται τα μελίσσια, η πλέον συμβατή με το φυσικό περιβάλλον δραστηριότητα με δάση, πάρκα και άλση (άρθρο 3).
  • Τη διατήρηση και διευκόλυνση της δυνατότητας χρήσης εκχερσωμένης δασικής έκτασης και δασών, μετά το 1975, έως το 2007 μετά τη θεσμοθέτηση, δηλαδή, της προστασίας των δασών από το σύνταγμα (άρθρο 24) που είχε νομοθετήσει με το «δασοκτόνο» νόμο 4280.2014 η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.
  • Την μεταφορά της αρμοδιότητας έγκρισης υψομετρικής μελέτης οδών και λοιπών κυκλοφοριακών μελετών για γήπεδα άνω των 15.000 απευθείας από το υπουργείο υποδομών, καθόσον πρόκειται για φωτογραφική ρύθμιση που αφορά το γήπεδο της ΑΕΚ αλά και για μια νομοθετική παρέμβαση που ενισχύει τον κατ/εξαίρεση σχεδιασμό «μεγάλων έργων» παρακάμπτοντας την τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Την παράταση κατά ένα εξάμηνο της περιόδου κατά την οποία οι σταθμοί παραγωγής ΑΠΕ –που έχουν ήδη εγκριθεί με διαδικασίες συχνά διάτρητες– για τους οποίους εκκρεμούν προσφυγές πολιτών στο ΣτΕ ενώ εκκρεμεί έγκριση νέου χωροταξικού – θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία (κανονική ή δοκιμαστική) ώστε να έχουν υποχρέωση συμμετοχής σε νέες ανταγωνιστικές διαδικασίες για τους μεγάλες μονάδες ΑΠΕ.
  • Την παραχώρηση χρήσης αιγιαλών και παραλιών σε προστατευόμενες περιοχές εφόσον δεν υπάρχουν τα αναγκαία ΠΔ και Σχέδια διαχείρισης που να καθορίζουν χρήσεις γης και όρους άσκησης δραστηριοτήτων.

Για εμάς, τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, η προστασία των δασών αποτελεί υψίστης σημασίας προτεραιότητα και αποτελεί το πρώτο σημείο της προγραμματικής μας συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο συγκεκριμένα αναφέρει:

«1. Προστασία των κοινών αγαθών (νερό, αέρας, αιγιαλοί, δάση, υγρότοποι, ελεύθερες αστικές εκτάσεις, πολιτιστική κληρονομιά, υγεία, κ.λπ.)».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε αναγκαίο:

  • Να διορθωθούν τα προβλήματα του νόμου με νέα νομοθετική ρύθμιση. Δεδομένου ότι ο νόμος όπως ψηφίστηκε δίνει την δυνατότητα στον Υπουργό ΥΠΕΝ να καθορίσει τον «τύπο του τίτλου κυριότητας της παρ. 11 του άρθρου 47   και τον τύπο της διαπιστωτικής πράξης της παρ .2 του άρθρου 47Β» χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποκλείονται να παραχωρηθούν κατά κυριότητα εκτάσεις που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές του ν. 1650/86 ή άλλες ευαίσθητες δασικές εκτάσεις υψηλής κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας (π.χ. παρόχθια δάση, προστατευτικά υπερκείμενα οικισμών όπως αυτά της παραγρ. β του άρθρου 4 του 998/79), προκειμένου να διορθωθεί η παραβίαση του αμάχητου τεκμηρίου για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις.
  • Να συνεχίσει και να επιταχυνθεί η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών σε όλη την Ελλάδα.
  • Να προχωρήσει η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ως βασικό πυλώνα εξόδου της χώρας από την κρίση σε συνέργεια και όχι σε σύγκρουση με την προστασία  των κοινών αγαθών και της ελληνικής φύσης.
  • Να παύσει η κατάχρηση των τροπολογιών και η  αιφνιδιαστική κατάθεση νομοσχεδίων προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων με την διαδικασία  του επείγοντος ή κατεπείγοντος χωρίς προηγούμενη δυνατότητα διαβούλευσης εντός και εκτός βουλής.

http://www.ecogreens-gr.org

 



ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading