Σ. Φάμελλος: Οι δασικοί χάρτες είναι το πρώτο λιθαράκι στη δομή του αναπτυξιακού σχεδιασμού (Video)

Οι δασικοί χάρτες είναι το πρώτο λιθαράκι στην δομή του αναπτυξιακού σχεδιασμού εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην ΕΡΤ.

«Οι δασικοί χάρτες αποτυπώνουν την κατάσταση των χρήσεων, δεν τροποποιούν την ιδιοκτησία και δεν αφορούν δήλωση ιδιοκτησίας» τόνισε ο κ. Φάμελλος διευκρινίζοντας ότι οι δασικοί χάρτες πληροφορούν «αν μια περιοχή υπόκειται στη δασική νομοθεσία ή είναι σε οποιαδήποτε άλλη χρήση ώστε να έχει περιθώρια οικιστικών ή άλλων λειτουργιών».

Πιο αναλυτικά ανέφερε ότι «ο δασικός χάρτης υποχρεούται από το Σύνταγμα να βασιστεί στις παλαιότερες διαθέσιμες πληροφορίες που έχει η ελληνική πολιτεία, δηλαδή από την αεροφωτογραφία 1945 και να τη συγκρίνουμε με την τελευταία διαθέσιμη του κτηματολογίου το 2007. Η οργάνωση των χρήσεων γίνονται πάνω στο σύγχρονο ψηφιακό υπόβαθρο του 2007».

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι όπου υπάρχουν πράξεις οικισμών, δασαρχίων, εποικισμοί, ή αναδασμοί, οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν ακόμα και αν  ο μελετητής έχει χαρακτηρίσει δασικό το αγροτεμάχιό τους, εντάσσεται στην κατηγορία των νόμιμων πράξεων της διοίκησης και δεν υπάρχει ούτε καν κόστος αντίρρησης. Η όποια αντίρρηση γίνεται ατελώς.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ακόμα και με το τέλος ανάρτησης των δασικών χαρτών μπορούν να γίνουν οι αιτήσεις αυτές.

Αναφορικά με τους δήμους ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε κάποια προβλήματα συνεργασίας. «Παρόλο που όλοι οι επιστημονικοί φορείς (τεχνικό, γεωτεχνικό επιμελητήριο), δασικές υπηρεσίες) ήταν υπέρ στην ύπαρξη των δασικών χαρτών είχαμε αρνητική απόφαση από την ΚΕΔΕ ώσπου τελικά τη Μ. Τρίτη αναγκάστηκε να συνεργαστεί».

Ωστόσο καθησύχασε τους πολίτες ότι στις περιοχές εντός οικισμών δεν χρειάζεται καμία ανησυχία, είτε ο δήμος τις έχει δηλώσει, είτε όχι, μπορεί να γίνει αντίρρηση όπου υπάρχει και να λυθεί το θέμα.

Εξήγησε ότι το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι οι δήμοι στη χώρα μας δεν έχουν στείλει τις οικιστικές πυκνώσεις, ώστε να εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες. «Όσος χρόνος και αν χρειαστεί και όσες νομοθετικές παρεμβάσεις χρειαστούν θα τις κάνουμε. Οι Δήμοι πρέπει μέχρι τη 12η Ιουνίου να στείλουν τις οικιστικές πυκνώσεις στο Κτηματολόγιο διότι κανείς άλλος δεν μπορεί να προστατέψει την κατοικία εκτός σχεδίου» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι όπου υπάρχει λάθος στη μελέτη π.χ. αναντιστοιχία χαρτών θεωρούνται πρόδηλα λάθη και χωρίς κόστος υποβάλλεται η αντίρρηση.

Ειδικότερα κάλεσε τους αγρότες να κάνουν τις αιτήσεις τους στα δασαρχεία ώστε να τακτοποιηθούν οι γεωργικές εκτάσεις τους και να έχουν πρωτογενές προϊόν.

Οι αγρότες μπορούν να πάρουν με μειωμένη τιμή σε 100 δόσεις με έκπτωση ως 83% και με μόνο τη βεβαίωση ότι είναι σε επιδότηση να πάρουν οι αγρότες νομίμως τη χρήση της γης την οποία καλλιεργούν.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει ότι μόνο η γεωργική χρήση είναι επιτρεπτή και πρέπει όλοι οι αγρότες να τακτοποιήσουν τις εκτάσεις τους. Οποιαδήποτε εμπορευματική αξιοποίηση του δάσους δεν επιτρέπεται. Για παράδειγμα βίλες στα δάση τακτοποιούνται κατευθείαν υπέρ του δάσους είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.

Κατ. Μπρέγιαννη

http://www.avgi.gr



ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading