5.000 ενστάσεις στη Μεσσηνία για τους δασικούς χάρτες

Γύρω στις 5.000 έχουν φθάσει οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας, για τους δασικούς χάρτες, ενώ η προθεσμία ολοκληρώνεται στις 27 Ιουλίου, χωρίς, για την ώρα, να γνωρίζει κανείς, αν θα δοθεί νέα παράταση.

www.eleftheriaonline.gr

Ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος μας ενημέρωσε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και περισσότερος κόσμος σπεύδει στην υπηρεσία για να υποβάλλει ενστάσεις, κυρίως, για να σώσει την επιδότηση ελαιολάδου που παίρνει.

Εξήγησε ότι αν κυρωθεί το κτήμα ενός παραγωγού ως Δ (δασικό) θα έχει πρόβλημα με την επιδότηση και διευκρίνισε πως «τα ΔΑ (δασικά το 1945 – αγροτικά τώρα) έχουν το πρόβλημα, αν το Δ (δασικό) του ’45 έχει βάση».

Μας πληροφόρησε ότι οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποίησαν σύσκεψη για τις επιδοτήσεις και για τα όρια των οικισμών που κάποιοι δήμοι δεν έχουν ακόμα στείλει.

Εκτίμησε ότι αν δεν είναι προφανές σφάλμα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προχωρήσει σε εξαγορά και πληροφόρησε πως «ζήτημα υπάρχει και με παραχωρητήρια που ήταν προσωρινά και δεν έγιναν οριστικά». Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν ξέρουμε ακόμα, δεν έχουμε ενημερωθεί για το πώς θα τα διαχειριστούμε». Ενημέρωσε ότι ο παραγωγός πέρα από την εξαγορά έχει και τη δυνατότητα της άδειας καλλιέργειας.

Ο διευθυντής Δασών επεσήμανε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η αντικειμενική αξία (ποια αξία θα υπολογιστεί), βάσει της οποίας ο παραγωγός θα πρέπει να εξαγοράσει τη γη που θέλει.

Ο κ. Σωτηρόπουλος επεσήμανε ότι η εξυπηρέτηση των παραγωγών δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι υπάρχουν σφάλματα στους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ, βάσει των οποίων δίνεται η επιδότηση. Τα κτήματα δεν είναι στη σωστή θέση τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ένα ακίνητο είναι δυτικά από το δρόμο και επιδοτείται, με βάση το χάρτη, ανατολικά από το δρόμο» και παρατήρησε πως «πρέπει να γίνει διόρθωση, τακτοποίηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ

Ο διευθυντής τόνισε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος απ’ αυτό των 6 μηνών που έχει προσδιοριστεί για την εξέταση των ενστάσεων.

«Δε γίνεται να εξεταστούν  5.000 ενστάσεις σε 6 μήνες από δύο επιτροπές», είπε και σημείωσε: «Τα θέλουμε σωστά και νωρίς, αλλά δε γίνεται χωρίς νομικές και τεχνικές δυνατότητες. Θα χρειαστεί να γίνουν πολλές αυτοψίες και οι περιοχές είναι ορεινές. Θέλει οδηγούς, καύσιμα, γραμματείς, το αντικείμενο είναι τεράστιο».

Πηγή: www.eleftheriaonline.gr



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading