Πρόσφατες επιτυχίες της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής στην Κρήτη

Η δουλειά για την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή στην Κρήτη δε σταματά ποτέ και μάλιστα από τα μέσα Ιουλίου έχουν σημειωθεί σημαντικές επιτυχίες. Τη μερίδα του λέοντος των παραβάσεων έχει η χρήση συρματοπαγίδων (τέλια) για τη σύλληψη λαγών. Η πρακτική αυτή έχει μεγάλες, αρνητικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς του λαγού και η θηροφυλακή έχει εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Πιο συγκριμένα, οι επιτυχίες παρουσιάζονται παρακάτω, με χρονολογική σειρά:

  • Η oμοσπονδιακή θηροφυλακή Λασιθίου με τη συνδρομή των θηροφυλάκων των κυνηγετικών συλλόγων Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Νεάπολης, καθώς και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, αξιοποίησε σχετικές καταγγελίες για λαθροθηρία στη νησίδα Κουφονήσι και παρακολούθησαν την περιοχή για 3 ημέρες. Στις 16-07-2017 πραγματοποίησαν έφοδο στο νησί με το ταχύπλοο σκάφος της Ομοσπονδίας και ερεύνησαν τα πρόχειρα παραπήγματα που υπάρχουν εκεί. Στο ένα παράπηγμα ήταν μέσα 2 άτομα και από τον έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 61 συρματοπαγίδες, και 4 σκύλοι εκ των οποίων οι 2 χωρίς ηλεκτρονική σήμανση. Τα άτομα συνελήφθησαν και στο λιμάνι του Αθερινόλακου κατασχέθηκαν το σκάφος με το οποίο μεταφερόταν στο νησί, ένα τρέιλερ καθώς και το αυτοκίνητο. Την προανάκριση ανέλαβε και διενεργεί η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου.
  • Δύο σημαντικές επιτυχίες σημείωσε Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου (ΔΔΡ) σε συνεργασία με τους ομοσπονδιακούς θηροφύλακες Ρεθύμνου. Πιο συγκεκριμένα στις 19/7, στις 23:00 περίπου, σε κοινή περιπολία θηροφυλάκων-ΔΔΡ στην περιοχή της Σχολής Ασωμάτων Αμαρίου, εντόπισαν έναν προβολέα και στη συνέχεια κατάφεραν να ακινητοποιήσουν ένα αυτοκίνητο, μ’ έναν επιβαίνοντα. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, εντόπισαν στο αυτοκίνητο 15 συρματοπαγίδες καθώς μία πλήρη φυσιγγιοθήκη. Δεν εντοπίστηκε όπλο και προβολέας. Ο ο δηγός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και τα ευρήματα κατασχέθηκαν. Η δεύτερη σύλληψη έλαβε χώρα στις 21/7, 23:30 περίπου, στην περιοχή του Φουρφουρά. Οι θηροφύλακες, μαζί με τη ΔΔΡ επισκέφτηκαν την περιοχή, αξιοποιώντας σχετικές καταγγελίες για λαθροθηρία. Κατά τον έλεγχο ενός αυτοκινήτου, μ’ έναν επιβαίνοντα, βρέθηκε ένα γεμάτο δίκαννο στη θέση του συνοδηγού. Ο οδηγός και σ’ αυτή την περίπτωση οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και για τις 2 περιπτώσεις ορίστηκε δικάσιμος.
  • Μετά από συντονισμένες ενέργειες του ομοσπονδιακού θηροφύλακα που εδρεύει στη Σητεία και των θηροφυλάκων του Κυνηγετικού Συλλόγου Σητείας,  τη Δευτέρα 31/7/2017 και ώρα 5:45 π.μ. περίπου, στην περιοχή Ρουσσές Αγίας Τριάδας (παλιός Δήμος Λεύκης),  μετά από διήμερη παρακολούθηση εντοπίστηκε ένα άτομο να λαθροθηρεύει με συρματοπαγίδες, σε μια εκ των οποίων είχε πιαστεί ένας λαγός. Κατασχέθηκε ο λαγός και οι συρματοπαγίδες και το άτομο αυτό οδηγήθηκε στην αυτόφωρη διαδικασία.
  • Την Τετάρτη 2 Αυγούστου, στις 04:00 τα ξημερώματα, οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες που είναι τοποθετημένοι στο Καστέλλι Πεδιάδας και στη Βιάννο αντίστοιχα, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, ερεύνησαν τοποθεσία πλησίον της εκκλησίας Άγιος Ιωάννης της Κάτω Βιάννου για συρματοπαγίδες. Αφού τις εντόπισαν (6 συνολικά), παραμόνευσαν έως ότου εμφανίστηκε ένα άτομο, το οποίο έλεγξε τις παγίδες και επισκεύασε όσες είχαν πρόβλημα. Οι θηροφύλακες τον συνέλαβαν (στην κατοχή του δε βρέθηκε θήραμα) και τον οδήγησαν στο Δασονομείο Καστελλίου και η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.
  • Την Παρασκευή 04/08/17 και ώρα 20:10, συνελήφθησαν από την ομοσπονδιακή θηροφυλακή Λασιθίου, σε συνεργασία με τους θηροφύλακες  των κυνηγετικών συλλόγων Νεάπολης, Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου 2 άτομα για την τοποθέτηση συρματοπαγίδων για λαγούς. Η σύλληψη έλαβε χώρα στα σύνορα της περιοχής ευθύνης των Κυνηγετικών Συλλόγων Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας. Οι “τελάδες” πιάστηκαν επ αυτοφώρω τη στιγμή που έβαζαν τις συρματοπαγίδες. Σέρευνα που έγινε στη γύρω περιοχή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 συνολικά στημένες συρματοπαγίδες. Συντάχθηκε δικογραφία και θα οριστεί δικάσιμος.

Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή είναι σε εγρήγορση και η προσπάθεια για την πάταξη της λαθροθηρίας είναι διαρκής.

Α΄ΚΟΚΔ



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Θήρα

Tags: , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading