Στην κυριολεξία και μεταφορικά πυρκαγιές

Στην κυριολεξία και μεταφορικά πυρκαγιές

Δημήτριος Η. Παπαστερίου,
Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Θεατής ανήμπορος των πυρκαγιών που και πάλι κατέκαψαν κατοικημένες και μη δασικές εκτάσεις νιώθω ότι ένα πράγμα μου μένει: να πιάσω την πένα μου και να την «εκτινάξω» κατά των πυρκαγιών. Ελάχιστος Δαυίδ έναντι τεράστιου Γολιάθ. Αυτή μοιάζει να είναι η μοίρα των μικρών έναντι των μεγάλων∙ των αδύναμων έναντι των ισχυρών∙ των ερμηνευτών έναντι των νομοθετών.

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι εκάστοτε πυρκαγιές με τις «οικιστικές πυκνώσεις»; Τι σχέση διέπει τις εκάστοτε πυρκαγιές με τα «πρόδηλα σφάλματα»; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το Σύνταγμα;

Υπάρχει νομοθεσία για τη δασοπυρόσβεση. Υπάρχουν πραγματικοί ήρωες που έχουν το υπέρογκο βάρος της καταστολής των πυρκαγιών. Υπάρχουν και οι θρασύτατοι εγκληματίες που επιβάλλουν τις πυρκαγιές. Υπάρχει και η Πολιτεία που αδρανεί προληπτικά και καρκινοβατεί κατασταλτικά.

Υπάρχει και το Σύνταγμα. Αυτό το νομικό κείμενο που τόσες φορές προσβάλλεται με ποικίλες «πυρκαγιές». Αυτές που, επειδή σιγοανάβουν και σιγοδιατηρούνται, μένουν στην αφάνεια, αλλά σιγοδουλεύουν.

Υπάρχουν και οι «οικιστικές πυκνώσεις». Και αυτές, δυστυχώς, καίγονται από την πύρινη λαίλαπα. Και αυτές υπήρχαν πριν από τις πυρκαγιές. Και αυτές θα παραμείνουν μετά τις πυρκαγιές.

Υπάρχουν και τα «πρόδηλα σφάλματα» σε δασικές και μη περιοχές, Πριν από τη διόρθωσή τους και μετά τη διόρθωσή τους. Πρόδηλα σφάλματα σε περιοχές πριν από τις πυρκαγιές και μετά από αυτές.

Υπάρχουν και τόσα άλλα μα τόσα άλλα που κατακαίουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις στην κυριολεξία και μεταφορικά. Μόνο εκεί, στις μεταφορικές πυρκαγιές, λιγοστεύουν οι ήρωες. Εμφανίζονται σπάνια οι λυτρωτές.

Μόνο του το Σύνταγμα, χωρίς εμένα και εσένα, είναι ένα κείμενο που βάλλεται. Το ύψιστο κείμενο σε κάθε οργανωμένη πολιτεία που κατακαίεται από τόσες και τέτοιες πυρκαγιές. Μήπως όταν έρθουν οι βροχές και κοπάσουν οι άνεμοι των διαφόρων μποφόρ, όταν αρχίσει να σιγοσβήνει η οδύνη από τις πυρκαγιές στα δάση, μήπως τότε δοθεί η ευκαιρία, προτού «χειμωνιάσει», εκεί γύρω στο 2057, να ρίξουμε μια ματιά, λίγη φροντίδα και στο Σύνταγμά μας; Φθάνουν σαράντα χρόνια από τώρα;


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 18.08.2017

.




ΚατηγορίεςΝομοθεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading