ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση,
Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού

Το προφίλ των εμπρηστών

Από τα ανωτέρω δεδομένα στοιχεία, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη, το εγκληματικό και ψυχολογικό προφίλ των εμπρηστών, για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο 2017, σκιαγραφείται, σύμφωνα με τις εξειδικευμένες γνώσεις μου και την εμπειρία μου στη διερεύνηση των εγκλημάτων εμπρησμού, ως εξής:

1) Οι εμπρηστές, ως φυσικοί αυτουργοί ή ενεργούντες για λογαριασμό ηθικού αυτουργού, προφανώς είναι άτομα ψυχικά (πνευματικά) υγιή και το πιθανότερο δρουν μεμονωμένα και έκαστος εξ αυτών για ίδιον όφελος / κέρδος, δηλαδή ενεργούν με ιδιοτελή σκοπό και όχι, ως εγκληματική οργάνωση (ομάδα). Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τις περιοχές που δρουν και προκαλούν τις πυρκαγιές σε δάση και δασικές εκτάσεις και κινούνται με μεγάλη άνεση και ευκολία σε αυτές, όπως ακριβώς συνέβη και με τους δύο δράστες, που έγιναν αντιληπτοί την 27/8/2017 από το ελικόπτερο δασοπυρόσβεσης, κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε την 26/8/2017 στην Αναφωνήτρια και επεκτάθηκε στις Μαριές, οι οποίοι παρόλο που υπήρξε άμεσα και μεγάλης έκτασης κινητοποίηση των διωκτικών αρχών κατάφεραν να διαφύγουν τον εντοπισμό τους και τη μέχρι σήμερα σύλληψή τους.

2) Οι εμπρηστές γνωρίζουν επίσης πολύ καλά, πέραν των ανωτέρω, και τις καιρικές συνθήκες του νησιού που επικράτησαν κατά την ημερομηνία τέλεσης της πράξης τους καθώς και το μικροκλίμα τους περιοχής δράσης τους, αφού στην πλειονότητα των πυρκαγιών, ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς, σύμφωνα με το χάρτη της ΓΓΠΠ, είναι είτε πολύ υψηλός (Κατηγορία 4), όπως πχ στην καταστροφική πυρκαγιά της 26/8/2017 στην Αναφωνήτρια, ή υψηλός (Κατηγορία 3).

3) Ενεργούν με τέτοια αποφασιστικότητα και βεβαιότητα, ότι δεν θα εντοπισθούν και συλληφθούν, διακινδυνεύοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να τελούν την πράξη εμπρησμού ταυτόχρονα και σε μικρές αποστάσεις από την παρουσία των πυροσβεστικών δυνάμεων σε άλλες παραπλήσιες περιοχές και μάλιστα σε ώρες της ημέρας με τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο αποκορύφωμα (μεσημβρινές ή μεταμεσημβρινές) και τις αρχές ασφαλείας του νησιού σε πλήρη ανάπτυξη. Και τούτο συμβαίνει προφανώς γιατί γνωρίζουν πολύ καλά, είτε την διαπιστωμένη, με τα σχετικά προαναφερόμενα αποδεικτικά στοιχεία, διαχρονικά έλλειψη αποτελεσματικότητας του διωκτικού μηχανισμού στη νησί, – που δεν το πιστεύω -είτε την ”απροθυμία” του να εξιχνιάσει τις περιπτώσεις εγκλήματος εμπρησμού ή και ακόμη, ότι τα ”στόματα όλων” είναι και θα παραμείνουν ερμητικά κλειστά προς τις αρχές. Τυχαίο; Δεν πιστεύω. Η στελέχωση του αρμόδιου διωκτικού μηχανισμού που χειρίζονταν διαχρονικά τη διερεύνηση των αιτίων των πυρκαγιών γίνονταν και γίνεται από προσωπικό (ανακριτικούς υπαλλήλους) μόνιμους κάτοικους στο νησί και αυτό δεν τους επέτρεπε προφανώς να προβαίνουν σε μια αντικειμενική και σε βάθος έρευνα, με αποτέλεσμα να μην εξακριβώνονται τα αίτια των πυρκαγιών και ως εκ τούτου να μην είναι εφικτός ο εντοπισμός και η σύλληψη των υπαιτίων. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν εξακριβώνονταν τα αίτια των πυρκαγιών το διάστημα (1983 -2008), όπου το ποσοστό εξακρίβωσης των αιτίων είναι 4% και δεν εντοπίζονταν οι υπαίτιοι αυτών, κατά το ίδιο ως άνω διάστημα, με ποσοστό εντοπισμού δράστη εμπρησμού μόλις 0,9%. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρχει πιθανόν και σχετική από τα “έσω” πληροφόρηση προς τους δράστες, γιατί διαφορετικά δεν εξηγείται, ότι στις (87) μέχρι σήμερα αριθμητικά πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν φέτος στο νησί, δεν έχει εξιχνιασθεί μέχρι σήμερα καμία υπόθεση εμπρησμού δάσους και δεν έχει συλληφθεί ούτε ένας δράστης, έστω και ως υπαίτιος εγκλήματος εμπρησμού δάσους από αμέλεια. Αυτήν την αδυναμία εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι εμπρηστές για την ανενόχλητη εγκληματική δράση τους.

4) Τους εμπρηστές πιθανόν τους συνδέει στενά μια ιδιαίτερη σχέση με την περιοχή δράσης τους και την ευρύτερη αυτής περιοχή προφανώς εκ της δικαιολογημένης φυσικής τους παρουσίας στον τόπο αυτό, που τους εξασφαλίζει ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό και αξιόπιστο «άλλοθι» στις αρχές. Και αυτός το πιθανότερο είναι και ο λόγος που τα στόματα των κατοίκων των πληγέντων από τις πυρκαγιές περιοχών παραμένουν ακόμη ερμητικά κλειστά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι παρόλο που στο νησί βρίσκονται από την μεγάλη πυρκαγιά της 26/8/2017 στην Αναφωνήτρια και εντεύθεν και διενεργούν τις έρευνες για τους εμπρησμούς, τόσο κλιμάκιο της ΔΑΕΕ, όσο και προσωπικό Ειδικών Αστυνομικών Υπηρεσιών, εποπτευόμενες από Αντιστράτηγο της ΕΛΑΣ, την 5/92017 και Ω/00:10 και Ω/00:30 προκλήθηκαν δύο (2) νέες πυρκαγιές στις περιοχές Κορίθι και Μέγα Αλώνι, της Δημοτικής Ενότητας Ελατίων, δηλαδή την πιο πυρόπληκτη περιοχή του νησιού.

5) Κατά την εγκληματική τους δράση, οι εμπρηστές προφανώς και κινούνται με ευέλικτο και γρήγορο μεταφορικό μέσο, όπως πχ μηχανή, προφανώς χωρίς διακριτά ή εμφανή στοιχεία ταυτότητάς του, ακριβώς για να εξασφαλίσουν την γρήγορη απομάκρυνση κι εξαφάνισή τους και την αποφυγή σύλληψης. Και αυτό μέχρι τώρα το έχουν επιτύχει αποτελεσματικά.

6) Λαμβάνουν μέτρα προστασίας τους κατά τη δράση τους και γνωρίζουν πολύ καλά, ότι κατά το χρόνο της πράξης τους δεν θα γίνουν αντιληπτοί από τρίτα (ξένα προς αυτούς) πρόσωπα, με σκοπό την αποφυγή εντοπισμού τους. Ενδεχομένως να δρουν και με βεβαιότητα γι’ αυτό. Και τούτο προκύπτει (συνάγεται) από το χρόνο της δράσης τους (συνήθως μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, αλλά ενίοτε και βραδινές, με σκοπό τη σύγχυση στις αρχές).

7) Μεριμνούν και χρησιμοποιούν συνήθως απλούς τρόπους και μέσα έναρξης της φωτιάς (πχ απλό αυτοσχέδιο εμπρηστικό μέσο ή μηχανισμό), τα οποία είτε δεν εγκαταλείπουν υπολείμματα και ίχνη, όπως πχ η χρήση ανοιχτής (γυμνής) φλόγας (πχ αναπτήρας), είτε τα υλικά που κατασκευάζουν το μηχανισμό, αν αφήνουν ίχνη – που πραγματικά αφήνουν, αρκεί να εντοπιστούν κατά τη αυτοψία – είναι δυσχερώς ανιχνεύσιμα με γυμνό μάτι, ει μη μόνον στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Και τούτο για να μην εντοπισθούν εύκολα από τις αρχές κατά την εγκληματολογική του έρευνα και αυτοψία στο συγκεκριμένο σημείο έναρξης και προδώσουν την ταυτότητά των δραστών (ταυτοποιηθούν).

Κατόπιν των ανωτέρων αναλύσεων των στοιχείων και γεγονότων, που συνθέτουν το παζλ των χαρακτηριστικών που συγκροτούν το εγκληματικό και ψυχολογικό προφίλ των εμπρηστών που έχουν δράσει κι ενδεχομένως εξακολουθήσουν να δράσουν εφεξής, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο 2017, στη Ζάκυνθο, είναι πρόδηλο ότι όλα αυτά τα στοιχεία, όπως φαίνεται, καταδεικνύουν δράστες εκ των έσω (εγχώριους εμπρηστές). Ειδικότερα οι δράστες, είτε ως φυσικοί αυτουργοί ή ενεργούντες για λογαριασμό ηθικού αυτουργού, το πιθανότερο πρόκειται για άτομα που συνδέονται με οποιαδήποτε είδους μόνιμης σχέσης και φυσικής παρουσίας τους στο νησί ή τουλάχιστον συνδέονται με αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξ ου και η άριστη γνώση των περιοχών της εγκληματικής δράσης τους και η άνεση των κινήσεων τους.

Συμπεράσματα

Κατόπιν των ανωτέρω στοιχείων, γεγονότων και σχετικών αναλύσεων προσωπικά πιστεύω τα εξής:

1.- Κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο (έτους 2017), πέραν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν εξ αιτίας ορισμένης ανθρώπινης αμελούς συμπεριφοράς, όπως πχ κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, εργασίες με χρήση μηχανημάτων παραγωγής σπινθήρων κ.α, ή που οφείλονται στη δράση κάποιου ατόμου πάσχοντα από πυρομανία ή ψυχικά διαταραγμένου (είναι πολύ πιθανό), το μεγαλύτερο ποσοστό των (87) αγροτοδασικών πυρκαγιών από το τέλος Απριλίου και μέχρι σήμερα στο νησί της Ζακύνθου προκλήθηκαν από άτομα ψυχικά (πνευματικά) υγιή, τα οποία τέλεσαν μεμονωμένα και για ίδιον όφελος ο καθένας εξ αυτών την πράξη του εμπρησμού με πρόθεση, οδηγούμενοι από ιδιοτελή κίνητρα (συμφέροντα) και ειδικότερα το κέρδος / όφελος, όπως πχ αλλαγή χρήσεων γης, καταπάτηση δασικής έκτασης, δημιουργία ή βελτίωση βοσκοτόπων και άλλων ειδών κερδοσκοπικά συμφέροντα. Δεν αποκλείεται δε σε ορισμένες (λιγότερες) περιπτώσεις, όπως πχ σε αμφισβητούμενες δικαστικά εκτάσεις, οι εμπρηστές (ως θιγόμενοι από τις αντιδικίες) να οδηγήθηκαν στην πράξη τους από εκδίκηση προς τους αντιπάλους του (αμφισβητίες). Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση, άλλωστε δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αποδεικτικά στοιχεία ικανά να μαρτυρούν ή αποδεικνύουν την ύπαρξη και λειτουργία δράσης εγκληματικής οργάνωσης, κατά την έννοια του νόμου (άρθρο 187 ΠΚ), ή πράξη πυροτρομοκρατίας (άρθρο 187Α ΠΚ), δηλαδή οργανωμένο έγκλημα εμπρησμού, κατά την έννοια των θεσπισμένων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένων (11) κριτηρίων για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή όπως το οργανωμένο έγκλημα ορίζεται σε διεθνές επίπεδο από την INTERPOL. Άλλωστε, τον χαρακτηρισμό αυτόν μόνον οι αρμόδιες διωκτικές και ανακριτικές αρχές της χώρας, που ερευνούν τις υποθέσεις εμπρησμού δάσους, μπορούν να αποδώσουν ή η αρμόδια δικαστική αρχή, μπορεί να κρίνει, ως τέτοια.

2.- Η έλλειψη χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ή έλλειψη σχεδίων χρήσεων γης, οι «αυξανόμενες πιέσεις στις χρήσεις γης και στο φυσικό περιβάλλον, λόγω διείσδυσης των αστικών λειτουργιών στην ύπαιθρο και της άναρχης δόμησης>>, οι αυξανόμενες οικιστικές πιέσεις και οι πιέσεις για τη δημιουργία ικανών τουριστικών υποδομών, λόγω της υψηλής τα τελευταία χρόνια, και ιδίως μετά το έτος 2000, τουριστικής ανάπτυξης στο νησί και κυρίως στις πυρόπληκτες περιοχές, σε συνδυασμό με το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς, που, όπως αναλύεται παραπάνω, ισχύει στη Ζάκυνθο καθώς και την έλλειψη μέχρι σήμερα επικυρωμένων δασικών χαρτών και δασολογίου στη χώρα γενικά και κατ’ επέκταση και στη Ζάκυνθο, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ενός “εκρηκτικού” περιβάλλοντος, για όποιους εποφθαλμιούσαν διαχρονικά και εποφθαλμιούν ακόμη μέχρι και σήμερα, για να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι και σε βάρος ενός ανήμπορου και αναποτελεσματικού Κράτους, να υπερασπισθεί την περιουσία του. Κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες εξαιρετικά και κατάλληλες για ιδιοτελείς σκοπούς και κερδοσκοπία συνθήκες, οπλίστηκε το χέρι των περισσοτέρων εμπρηστών (ψυχικά υγιών), προκαλώντας στα δάση και δασικές εκτάσεις πυρκαγιές, πρωτίστως με ιδιοτελή κίνητρα (κέρδος/όφελος), αδιαφορώντας μπρος στα συμφέροντά τους για τον κίνδυνο της ζωής και περιουσίας των συνανθρώπων – συντοπιτών του από την εγκληματική δράση τους. Ενδεχομένως, ορισμένοι δράστες εμπρησμού δάσους – οι λιγότεροι σε αριθμό – να έδρασαν και με κίνητρο την εκδίκηση, ιδίως σε αμφισβητούμενες δικαστικά δασικές εκτάσεις.

3.- Στην ανωτέρω απαράδεκτη κοινωνικά και νομικά διαμορφωθείσα διαχρονικά και μέχρι σήμερα κατάσταση, προφανώς συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες και ευθύνονται οι στρεβλώσεις και παθογένειες αρμοδίων δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες παθητικά παρατηρώντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο νησί, δεν έπραξαν τε δέοντα και νόμιμα και δεν έλαβαν δραστικά προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα και μέσα για την αποφυγή και αποτροπή της. Για παράδειγμα, μπορεί να κηρύσσονταν αναδασωτέες οι καμένες δασικέ εκτάσεις, αλλά πιθανόν δεν επιτηρούνταν συχνά και δεν εκδίδονταν άμεσα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής σε βάρος των επίδοξων καταπατητών – εμπρηστών κι αν εκδίδονταν αυτά, δεν εκτελούνταν ή δεν ελέγχονταν για το κύρος και τη νομιμότητά τους οι τίτλοι ιδιοκτησίας δασικών εκτάσεων σε περιπτώσεις μεταβίβασης τους. Το Κράτος, δια των εκλεγμένων νόμιμα από το 1975 και μέχρι σήμερα κυβερνήσεων του, έχει τεράστιες ευθύνες για την ως άνω περιγραφόμενη κατάσταση στα δάση και δασικές εκτάσεις όχι μόνον στη Ζάκυνθο, αλλά γενικά στη χώρα, από μια σειρά σημαντικών αλλά και εγκληματικών σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας παραλείψεων του, όπως η επί 42 έτη μη υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής για τη δημιουργία δασολογίου προς προστασία των δασών, αλλά και των πολιτικών τους, δημιούργησε εμπρηστές και οδήγησε τους επίδοξους εμπρηστές στην καταπάτηση χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης για ιδιοτελείς σκοπούς και άνομα συμφέροντα. Το Κράτος λοιπόν αποτελεί δικαίως τον κύριο “ηθικό αυτουργό” των εμπρηστών σε δάση και δασικές εκτάσεις στη χώρα και απλά οι φυσικοί αυτουργοί εκμεταλλεύονται τις στρεβλώσεις της Δημόσιας Διοίκησης και τις παθογένειες των διαλυμένων, λόγω της υποστελέχωσης και έλλειψης εξοπλισμού και μέσων αρμοδίων Δημοσίων Υπηρεσιών, από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις και υλοποιούν τα εγκληματικά τους σχέδια για την ικανοποίηση των προσωπικών τους συμφερόντων και επιδιώξεων.

Ανδριανός Γκουρμπάτσης
Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός
Ειδικός Ερευνητής – Δικαστικός Πραγματογνώμονας
Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού

 



ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , , ,

4 replies

  1. ΜΕΝΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΟΙΚΤΟΥΝ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΟΥ ΕΛαΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ συτηματικησ πυροκαυση δσικων εκτασεωσν …ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ..

  2. Βεβαιως ενας αντιστρατηγος στις αναλυσεις του δεν θα εθιγε ποτε τα οργανωμενα καατικα σχεδια εμπρησμου στα οποια περνουν μερος πυροσβεστικες υπηρεσιες δασικες αλλα πρωτιστως ειδικες δυναμεις του στρατου .. Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΥΡΟΚΑΥΣΤΗΣ ΕΙΝΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ,,,,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΑΝΑΡΧΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΙΔΩΤΩΝ ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ δεν αποτελουν παρα ενα μκρο ποσοστο των εμπρησμων …ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.. ΕΝΑΡΞΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ …ολα τα αλμεινα ανλσει λαικης καταναλωσης !!για τους πολιτες που κοι
    μουνται το υπνο του δικαιου ..

  3. Το προφίλ των φανταστικών εμπρηστών και το Χυδαίο Συντεχνιακό σύστημα της δασοπυρόσβεσης.
    Του Δρος Ελευθέριου Σταματόπουλου,
    Δασολόγου-Περιβαλλοντολόγου Μελετητή

    Πάντα αναρωτιόμουν για το προφίλ των «εμπρηστών» ενός Δάσους. Τι άνθρωποι είναι αλήθεια αυτοί; Διάβασα λοιπόν το σχετικό άρθρο του κου Γκουρμπάση πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής.
    Γράφει λοιπόν σε πρόσφατο άρθρο του ο κος Γκουρμπάσης : «Από τα ανωτέρω δεδομένα στοιχεία, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη, το εγκληματικό και ψυχολογικό προφίλ των εμπρηστών, για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο 2017, σκιαγραφείται, σύμφωνα με τις εξειδικευμένες γνώσεις μου και την εμπειρία μου στη διερεύνηση των εγκλημάτων εμπρησμού, ως εξής:
    Οι εμπρηστές, ως φυσικοί αυτουργοί ή ενεργούντες για λογαριασμό ηθικού αυτουργού, προφανώς είναι άτομα ψυχικά (πνευματικά) υγιή και το πιθανότερο δρουν μεμονωμένα και έκαστος εξ αυτών για ίδιον όφελος / κέρδος, δηλαδή ενεργούν με ιδιοτελή σκοπό και όχι, ως εγκληματική οργάνωση (ομάδα). Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τις περιοχές που δρουν και προκαλούν τις πυρκαγιές σε δάση και δασικές εκτάσεις και κινούνται με μεγάλη άνεση και ευκολία σε αυτές, όπως ακριβώς συνέβη και με τους δύο δράστες, που έγιναν αντιληπτοί την 27/8/2017 από το ελικόπτερο δασοπυρόσβεσης, κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε την 26/8/2017 στην Αναφωνήτρια και επεκτάθηκε στις Μαριές, οι οποίοι παρόλο που υπήρξε άμεσα και μεγάλης έκτασης κινητοποίηση των διωκτικών αρχών κατάφεραν να διαφύγουν τον εντοπισμό τους και τη μέχρι σήμερα σύλληψή τους».
    (Όμως θυμήθηκα ότι η παλαιότερη άποψη του κου Γκουρμπάση σε συνέντευξή του το 2013 στην Zoogla ΉΤΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ!!! Τότε έλεγε ότι οι «εμπρηστές» είναι κυρίως ψυχοπαθείς δηλ. ψυχικά διαταραγμένοι και μάλιστα με σεξουαλικά κίνητρα. Χαρείτε την συνέντευξη: https://www.youtube.com/watch?v=p9tYshzIjNg Εγώ πολύ γέλασα. Τότε έλεγε και για κυκλώματα… μάλλον της… φαντασίας του).

    Συμπέρασμα της πρώτης παραγράφου; Δεν πιάσαμε κανέναν εμπρηστή.

    Ένας αξιωματικός της Πυροσβεστικής, σαν τον κο Γκουρμπάση καλή ώρα, «είδε» από το ελικόπτερο με ξένους χειριστές που ενεργούσε κατάσβεση στην Αναφωνήτρια και επεκτάθηκε στις Μαριές, κατάφερε και «είδε» λοιπόν ανάμεσα στους καπνούς και στις φλόγες και με τα μάτια του Superman, δύο «δράστες» που δεν τους….ξαναείδαμε…ούτε και τους είδε και κανένας άλλος ούτε και οι πιλότοι…. «γιατί κινούνται με μεγάλη άνεση».
    Αφού όμως κινούνται με τόση μεγάλη άνεση πως και επέτρεψαν να τους «δει» ο σύνδεσμος από το Ελικόπτερο; Γιατί δεν κρύφτηκαν; Δεν ξέρανε που να κρυφτούν; Αποκλείεται. Ξέρανε, γιατί σύμφωνα με τα παραπάνω λεγόμενα του συμπαθούς πρώην υπαρχηγού ξέρουν καλά την περιοχή.
    Επειδή λοιπόν είναι αμφίβολο ότι υπάρχει στ’ αλήθεια «εμπρηστής» ας μην σχολιάσουμε το υπόλοιπο άρθρο που περιορίζεται σε «ίσως», «προφανώς» και σε μια φλυαρία της θεωρίας των «κακόβουλων εμπρηστών» του μυστηρίου και των σεξουαλικών οργίων του κου Σουρμπάση.

    Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή. ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΟΤΕ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ. Απλώς έπιασε μια φωτιά από μια χασισοφυτεία (το πιθανότερο), η Πυροσβεστική έκανε 4 ώρες να επέμβει (αυτό είναι σίγουρο), η φωτιά μεγάλωσε πολύ και λόγω των ακανόνιστων ανέμων έσπασε σε τρία μέτωπα. Προφανώς υπήρξαν τεράστιες Επιχειρησιακές ευθύνες.
    Ήρθαν και οι Στρατηγοί να… συντονίσουν (σαν τον κο Γκουρμπάση καλή του ώρα). Ο ένας συντόνιζε τα επουράνια μέσα κατάσβεσης και ένας ακόμα τα επίγεια. Ένας τρίτος έκανε τα «κονε» με τα μέσα ενημέρωσης και τους Παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ; Το συνηθισμένο. ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ.

    Πως θα καλυφθούν τώρα; Απλό. Με το ψωμοτύρι του «εμπρηστή» και την στρατιά των Δημοσιογράφων να την παπαγαλίσουν. Πολλαπλασιάσαμε και το 1 περιστατικό σε 87 και καθαρίσαμε.

    Και γιατί να καλυφθούν; Μα γιατί απεδείχθη πολλές φορές, με 13 περίπου εκατομμύρια καμένα στρέμματα και το αίμα 126 αθώων συμπολιτών μας (χωρίς να ιδρώσει κανενός το αυτί), ότι η Πυροσβεστική ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΣΤΑ ΔΑΣΗ.

    Στο σημείο αυτό αναρωτιέμαι.

    Θα βρεθεί ένας Στρατηγός της Πυροσβεστικής τίμιος; Να πει την αλήθεια;

    Να πει ότι δεν ξέρουν από πού να μπουν σε ένα δάσος και δεν ξέρουν πώς να βγουν. Δεν ξέρουν που να ανεφοδιάσουν το όχημά τους μέσα στο Δάσος χωρίς να βγουν από αυτό και που θα πάρουν αναπνοές.
    Δεν ξέρουν ακόμα τι από το δάσος να προστατέψουν. Ποιο τμήμα μπορούν να θυσιάσουν και ποιο δεν πρέπει.
    Ποιο είναι ανυπολόγιστης αξίας και ποιο μικρότερης. Ποιο καίγεται γρήγορα και ποιο αργά.
    Να πει ότι αυτό είναι αντικείμενο του Διαχειριστή του Δάσους και ποτέ δεν θα καταφέρουν να το κατακτήσουν. Αυτό είναι αντικείμενο της Δασικής Υπηρεσίας και σας βεβαιώνω είναι πολύ σύνθετο αντικείμενο.

    Γι αυτό και δεν μπαίνουν καθόλου…. μέσα στα δάση.

    Θα βρεθεί ένας Στρατηγός να πει ότι κάθονται γύρω από την φωτιά και περιμένουν τα αεροπλάνα (αυτό σημαίνει «η φωτιά ελέγχεται»).
    Την ίδια στιγμή στέλνουν και από ένα όχημα σε κάθε σπίτι προυχόντων της περιοχής και λειτουργούν ως υποβολείς στα μέσα ενημέρωσης. Έτσι τα 3000 πυροσβεστικά οχήματα μοιάζουν λίγα, ενώ είναι Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!.

    Ένας τίμιος Στρατηγός να πει ότι γίνεται πολυχρησιμοποίηση των εναέριων μέσων με τεράστια κόστη.
    Να πει ότι ο τεράστιος στόλος των αεροπλάνων μας (και αυτός ο μεγαλύτερος στον κόσμο) ΔΕΝ είναι γερασμένος.
    Να πει ότι τα αεροπλάνα αυτά λόγω της κατασκευής τους ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ. Λύνονται και ξαναμοντάρονται. Όποιο εξάρτημα έχει κάποιο πρόβλημα αντικαθίσταται. Και αντικαθίστανται και οι κινητήρες τους.
    Να πει ότι απαξιώσαμε τον στόλο, τον αφήσαμε χωρίς ανταλλακτικά, για να αγοραστούν ελικόπτερα Ericson με τις γνωστές διαδικασίες των μεσαζόντων (βλέπουμε και Στρατηγούς ακόμα, να τα διαφημίζουν). Όμως τα ελικόπτερα αυτά δεν κάνουν την ίδια δουλειά. Δρουν περισσότερο σημειακά και κυρίως σε αστικές ή στις παρυφές των πόλεων και χωριών πυρκαγιές παρά σε μέτωπα.

    Να πει ότι όλα αυτά γίνονται γιατί; Για να διατηρείται μια τεράστια Πυροσβεστική με 25 Στρατηγούς. Για λόγους δηλ. μιας χυδαίας συντεχνίας που λειτουργεί παράλληλα με πολύ ύποπτες διαδικασίες ξοδέματος του Δημόσιου χρήματος και που κανείς ποτέ δεν έχει τιμωρηθεί για τίποτα απολύτως.

    Θα βρεθεί κάποιος να πει ότι την απλή αλήθεια;
    (Εγώ πάντως την είπα ήδη από το 2013 στην Zoogla : https://www.youtube.com/watch?v=Abl5lBdeJYM)

    Δεν θα βρεθεί ένας Στρατηγός να πει ΠΡΩΤΑ ΕΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ! ! !

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.

    Και γιατί μέσα στην δασική Υπηρεσία; Τι θα κάνει ο Φορέας;

    Ο Ενιαίος φορέας προτείνουμε να είναι ένστολο και (υπό προϋποθέσεις) και ένοπλο σώμα.
    Ο Φορέας θα αναλάβει το εξής έργο :
    1. Τον χειμώνα θα προετοιμάζει τα δάση μέσω υλοτομικών και άλλων προγραμματισμένων παρεμβάσεων στη βάση ενός Διαχειριστικού σχεδίου δασοπροστασίας ανά Δασαρχείο, έτσι ώστε να είναι δύσκολο να καούν.
    2. Θα συντονίζει τις υπόλοιπες δυνάμεις κατάσβεσης σε τοπικό επίπεδο και θα οργανώσει την δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Εθελοντών και των Δασικών Συνεταιρισμών.
    3. Ο Φορέας θα επαναλειτουργήσει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ και τα πυροφυλάκια,
    Κυρίως όμως το καλοκαίρι θα παρεμβαίνει κατασταλτικά στην πρώτη πλήξη της πυρκαγιάς.
    Για να γίνει αυτό θα χρησιμοποιεί ευέλικτα οχήματα και σε περίπτωση προβλήματος θα παρεμβαίνουν τα εναέρια μέσα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία ασφαλώς και θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον κορμό της πυρόσβεσης.
    Ο Ενιαίος Φορέας δασοπροστασίας έχει ανάγκη στελέχωσης 3000 περίπου ανδρών και γυναικών, (σήμερα 4000 περίπου άτομα είναι μόνο οι δασοπυροσβέστες πενταετούς θητείας και άλλοι 1.200 αναμένεται να προσληφθούν ως εποχιακό προσωπικό στο Πυροσβεστικό Σώμα), θα λειτουργεί μέσα στην Δασική Υπηρεσία η οποία ενισχύθηκε με το προσωπικό της Αγροφυλακής (περίπου 1500 άτομα) και επομένως έχουμε εξασφαλισμένη χωρίς επιπλέον έξοδα και την περιφερειακή του οργάνωση χωρίς μάλιστα να κάνουμε άλλες προσλήψεις.
    Ο Ενιαίος Φορέας δασοπροστασίας εκτός από την ευθύνη της πρώτης πλήξης μιας δασικής πυρκαγιάς θα έχει φυσικά και την συνολική ευθύνη των επιχειρήσεων αλλά μόνο στον δασικό και αγροτικό χώρο.
    Η λειτουργία του Φορέα θα οργανώνεται από την Ειδική Γραμματεία δασών, αλλά ο συνολικός συντονισμός των επιχειρήσεων θα εξακολουθήσει να ανήκει στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που παρά τα κατά καιρούς κωμικοτραγικά περιστατικά είναι ένας επιτυχημένος θεσμός και πρέπει να ενισχυθεί.
    Ο προτεινόμενος Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας λειτουργεί με παραλλαγές σε όλες τις μεσογειακές Ευρωπαϊκές χώρες.
    Στην Ιταλία και Πορτογαλία υπάρχουν ήδη τα ειδικά ένστολα σώματα. Στην Ιταλία είναι το Guarda forestale και στην Πορτογαλία το Corpo forestal στην Ισπανία το Servicio de prevencion y extintion de incentios forestales, η Γαλλία από καιρό έχει παρόμοιο με την Ισπανία σύστημα και στις ΗΠΑ λειτουργεί το F.F.C (Fire Forest Corp).
    Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει βέβαια ότι με την νέα οργάνωση δεν θα έχουμε στο μέλλον Δασικές πυρκαγιές. Θα μετριάσουμε όμως τις συνέπειες όπως το έχουν κάνει οι παραπάνω Ευρωπαϊκές Χώρες που έχουν παρόμοια Μεσογειακά Οικοσυστήματα.

    • Σωστή η άποψη για τον ενιαίο φορέα. Και οι αδυναμίες του Πυροσβεστικού Σώματος είναι πλέον προφανής κυρίως γιατί μετά από είκοσι σχεδόν χρόνια δεν σημείωσε καμία πρόοδο στην στρατηγική της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, μένοντας σταθερό σε ένα δόγμα που διαμορφώθηκε περίπου το 2000 το οποίο αποδείχθηκε λανθασμένο.
      Παρόλα αυτά οι τελευταίες σκέψεις του κ. Γκουρμπάση νομίζω ότι είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα ως προς το θέμα “εμπρηστές” κ.λ.π. και μάλιστα θέλει θάρρος για να γράψει κάποιος αυτό το κείμενο.
      Με εκτίμηση
      Στέλιος Σούλιος
      Οικονομολόγος – Δασοπόνος MSc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading