Παρέμβαση για τις «οικιστικές πυκνώσεις»

Παρέμβαση για τις «οικιστικές πυκνώσεις»

Δημήτριος Η. Παπαστερίου,
Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Με αφορμή δυο δελτία τύπου, ένα της WWF και ένα του ΥΠΕΝ, το όλο ζήτημα των «οικιστικών πυκνώσεων» διατηρείται απολύτως δικαιολογημένα στην επικαιρότητα.

Οι «οικιστικές πυκνώσεις» ενδιαφέρουν άμεσα:

  • πολλούς κοινωνούς του δικαίου που έχουν κτίρια, κτίσματα ή άλλες κατασκευές σε δάση και δασικές εκτάσεις εν γένει·
  • το αρμόδιο Υπουργείο, που συμβάλλει στη δημιουργία ενός ειδικού νομικού καθεστώτος για τις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις»
  • τη νομοθετική εξουσία που καλείται να συνδιαμορφώνει το νομικό καθεστώς που διέπει του δασικούς χάρτες·
  • τη δικαστική εξουσία που έχει ως έργο την τήρηση του Συντάγματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση κυρίως των άρθρων 24 και 17, παρ. 3, Συντ·
  • την επιστημονική κοινότητα που οφείλει να συμμετέχει στα ποικίλα δρώμενα σε σχέση με το δασικό φαινόμενο, ειδικότερα σε σχέση με τους δασικούς χάρτες·
  • κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον στη διατήρηση του δασικού πλούτου της χώρας.

Το κείμενο μιας Υπουργικής αποφάσεως με αντικείμενο τις οικιστικές πυκνώσεις μεταφέρεται σε διατάξεις νόμου με συγκεκριμένη τροπολογία.

Σε σχέση με την Υπουργική απόφαση εκδόθηκε η απόφαση ΣτΕ 1942/2017, με το συγκεκριμένο περιεχόμενό της, η οποία, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί ως δημοσιευμένο κείμενο στην ιστοσελίδα του ΣτΕ.

Ωστόσο, το αρμόδιο Υπουργείο δηλώνει ότι λαμβάνει υπόψη όσα γίνονται δεκτά στην απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ. Αυτό βέβαια, είναι μια προσεκτική διατύπωση, που, κατά την άποψή μας, φανερώνει την εμμονή του Υπουργείου στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις των «οικιστικών πυκνώσεων».

Τα εάν η «τροπολογία, όπως και η πρόβλεψη των οικιστικών πυκνώσεων στο νόμο 4389/16, έχει ως αποκλειστικό στόχο τη θωράκιση της διαδικασίας, μέχρι και την ολική κύρωση των δασικών χαρτών» είναι το ζητούμενο.

Ζητούμενο είναι και το κατά πόσο η τροπολογία «εξαιρεί προσωρινά τις οικιστικές πυκνώσεις από την ανάρτηση, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έκανε και η ΥΑ του κ. Γιάννη Τσιρώνη, και σε καμία περίπτωση δεν αφορά σε πολεοδόμηση και σε τακτοποίηση αυθαίρετων».

Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου αναμένεται η προετοιμασία νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις εντός του έτους 2017 «ώστε να αναρτηθούν και να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και σε αυτές τις περιοχές».

Εν αναμονή της εκδόσεως αποφάσεως από την Ολομέλεια του ΣτΕ, αναδύεται το ερώτημα αφενός ποιο θα είναι το συγκεκριμένο περιεχόμενο του προγραμματιζόμενου νέου νόμου, αφετέρου ποια θα είναι η θέση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις «οικιστικές πυκνώσεις».

Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι η διαλεκτική με αντικείμενο τις οικιστικές πυκνώσεις θα έχει μέλλον, αρκεί το τέλος να είναι αίσιο, με γνώμονα το Σύνταγμα.


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 10.09.2017

.


Διαβάστε επίσης:
ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: «Οικιστικές πυκνώσεις»
–  Η συνεχιζόμενη ιδέα των πυκνώσεων
–  ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΥΚΝΩΣΕΙΣ
ΔΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΠΡ 2017 (I) – Συστηματική παρουσίαση και λίγες παρατηρήσεις
ΔΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΠΡ 2017 (II) – Συστηματική παρουσίαση και λίγες παρατηρήσεις
Στην «κοσμογονία» των δασικών χαρτών: Και πάλι βελτιώσεις
Επανακαθορισμοί στους δασικούς χάρτες
Αναρτήσεις δασικών χαρτών
Τάξη στα δάση και έννομη τάξη

Κράτα τοΚράτα το



ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading