Αποψίλωση των δασών και απώλεια ενδιαιτημάτων λόγω της βιομηχανίας σοκολάτας

Η βιομηχανία σοκολάτας οδηγεί έμμεσα στην μαζική και παράνομη αποψίλωση των δασών στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προκαλώντας μια καταστροφική μείωση της άγριας πανίδας, σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα Mighty Earth.

«Σε πολλούς εθνικούς δρυμούς και άλλες προστατευόμενες περιοχές, το 90% ή περισσότερο της γης έχει μετατραπεί για καλλιέργεια κακάο. Λιγότερο από το 4% της Ακτής Ελεφαντοστού διαθέτει πλέον πυκνή βλάστηση. Η χαλαρή προσέγγιση των εταιρειών σοκολάτας για την μέθοδο προμήθειάς τους έχει οδηγήσει σε μεγάλη αποψίλωση και στην Γκάνα», αναφέρει η ανακοίνωση της ΜΚΟ.

Η απώλεια βιότοπων είναι καταστροφική για τα προστατευόμενα είδη, από χιμπατζήδες και λεοπαρδάλεις έως ιπποπόταμους και ελέφαντες. Τα ζώα εξαναγκάζονται σε ολοένα και μικρότερες περιοχές, καθιστώντας ευκολότερο τον εντοπισμό τους και τη σφαγή τους από τους λαθροκυνηγούς.

Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 40% της παγκόσμιας παραγωγής Η αποψίλωση στη χώρα έχει ωθήσει τους χιμπατζήδες σε πολύ περιορισμένους βιοτόπους και έχει μειώσει τον πληθυσμό των ελεφάντων της χώρας από εκατοντάδες χιλιάδες σε περίπου 200-400, μαζί με άλλους παράγοντες, αναφέρει η έκθεση των ακτιβιστών.

Σύμφωνα με την ανάλυση, μεταξύ 2001 και 2014 εκκαθαρίστηκαν 291.254 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών. Την ίδια περίοδο, η Γκάνα, ένας άλλος μεγάλος παραγωγός της δυτικής Αφρικής, έχασε 7.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης, περίπου το 10% όλων των δασών της χώρας. Το ένα τέταρτο της αποψίλωσης στη Γκάνα συνδέεται με τη βιομηχανία σοκολάτας, αναφέρει η έκθεση.

Οι κορυφαίες εταιρείες σοκολάτας και κακάο έχουν δεσμευτεί να καταλήξουν σε ένα «πλαίσιο δράσης» για να τερματιστεί η αποψίλωση των δασών. Το έργο τους πρόκειται να παρουσιαστεί σε διάσκεψη για το παγκόσμιο κλίμα στη Βόννη το Νοέμβριο. Η αποψίλωση δεν καταστρέφει μόνο τους βιότοπους των ζώων, αλλά επιδεινώνει επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η παγκόσμια ζήτηση σοκολάτας ανέρχεται σε περίπου τρία εκατομμύρια τόνους ετησίως, ποσοστό που αυξάνεται από 2% έως 5% κάθε χρόνο, σε μια αγορά αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα… Chocolate’s Dark Secret



ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα

Tags: , , ,

1 replies

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading