Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών 2017 στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα συμμετείχε στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ) που διοργάνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με υπεύθυνο για την περιοχή τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο.

Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης πληθυσμών πουλιών στην Ελλάδα και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε περισσότερους από 190 υγροτόπους της χώρας μας. Τα δεδομένα που συλλέγονται στις ΜΕΚΥΠ χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των πληθυσμών και τη γεωγραφική εξάπλωση των υδρόβιων πουλιών με τελικό στόχο του προγράμματος την αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους.

Στη φετινή καταμέτρηση στα δέκα προεπιλεγμένα σημεία στο Σχινιά παρατηρήθηκαν 62 διαφορετικά είδη πουλιών με πιό πολυάριθμες τις φαλαρίδες, τα κιρκίρια, τις πρασινοκέφαλες πάπιες και τις χουλιαρόπαπιες. Επίσης παρατηρήθηκαν πολλά αρπακτικά πουλιά με πιό πολυάριθμα είδη τους καλαμόκιρκους, τις γερακίνες και τα ξεφτέρια ενώ εντοπίστηκε και ο εμβληματικός για το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα στικταετός. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το φετινό χειμώνα στην ευρύτερη περιοχή ήταν υπεύθυνες και για κάποιες απρόσμενες παρατηρήσεις. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκαν ένα σμήνος είκοσι δύο βουβόκυκνων, δύο σταχτόχηνες, καθώς και ένα μεμονωμένο φοινικόπτερο.

Ο Σχινιάς αποτελεί τον σημαντικότερο υγρότοπο της Αττικής και έναν από τους ελάχιστους παράκτιους υγροτόπους που έχουν απομείνει στην νοτιοανατολική ακτογραμμή της χώρας. Το γεγονός αυτό τον καθιστά πολύτιμο, ιδιαίτερα για τα διαχειμάζοντα και μεταναστευτικά είδη πουλιών.

http://www.voreini.gr/



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading