«Όχι» στην υλοτόμηση του δάσους Μπιαλοβιέζα

Η εκτεταμένη υλοτόμηση του αρχαιότερου παρθένου δάσους της Ευρώπης παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο σύμφωνα με γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ. Μια νίκη των Πολωνών ακτιβιστών κατά της κυβέρνησης PiS.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου (ΔΕΕ) σε γνωμοδότησή του την Τετάρτη για το διαφιλονικούμενο ζήτημα της υλοτόμησης του πολωνικού παρθένου δάσους Μπιαλοβιέζα αποφάνθηκε ότι με αυτό τον τρόπο η πολωνική κυβέρνηση παραβιάζει για άλλη μια φορά το ευρωπαϊκό δίκαιο. Όπως αναφέρει στη γνωμοδότησή του ο γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ, Υβ Μποτ, το δάσος Μπιαλοβιέζα είναι ένα από τα «καλύτερα διατηρημένα παρθένα δάση στην Ευρώπη, που διαθέτει αναρίθμητα αρχαία δέντρα αλλά και νεκρά ξύλα.» Η τελική απόφαση του ΔΕΕ αναμένεται τον Απρίλιο, ωστόσο συνήθως οι δικαστές ακολουθούν τη γνωμοδότηση του γεν. εισαγγελέα.

Πίσω από τη μαζική υλοτόμηση του δάσους Μπιαλοβιέζα βρίσκεται το υπερσυντηρητικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) που κυβερνά τη χώρα. Eιδικότερα το PiS έδωσε το πράσινο φως για την υλοτόμηση μεγάλων δασικών εκτάσεων προκειμένου, όπως δήλωσε, να απομακρυνθούν τα νεκρά ξύλα και να προστατευθούν τα υγιή δέντρα από ένα ιδιαίτερα επιβλαβές είδος σκαθαριού.

Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις όμως αυτό αποτελεί μόνο πρόφαση, ούτως ώστε να προχωρήσει η εκμετάλλευση του πολωνικού δασικού πλούτου για εμπορικούς σκοπούς. Το δάσος Μπιαλοβιέζα συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO και εκτείνεται μέχρι τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία. Εντός των πολωνικών συνόρων καλύπτει 60.000 εκτάρια και αποτελεί «σπίτι» για σπάνια είδη ζώων που τελούν υπό εξαφάνιση, όπως λίγκες, βίσωνες, αρκούδες και λύκους.

Δημόσιες πιέσεις κατά της πολωνικής κυβέρνησης

Ο υπ. Περιβάλλοντος της Πολωνίας Χένρι Κοβάλτσικ αντέδρασε πάντως άμεσα δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται «να συμμορφωθεί με την τελική απόφαση του ΔΕΕ για το δάσος Μπιαλοβιέζα». Είναι γεγονός πάντως ότι στην Πολωνία το υπ. Περιβάλλοντος αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο δύσκολα χαρτοφυλάκια. Πριν τον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου, ο προκάτοχος του Κοβάλτσικ, Γιαν Ζίτσκο, είχε χαρακτηριστεί από ακτιβιστές «υπουργός Υλοτομίας» και ήταν εξαιρετικά μη δημοφιλής.

Από την πλευρά της η Greenpeace Πολωνίας βλέπει με επιφύλαξη τις δηλώσεις του νυν υπουργού Περιβάλλοντος, ενώ ο διευθυντής της, Ρόμπερτ Τσιγκλίκι, σημειώνει σε συνέντευξή του στη DW ότι στην πράξη θα φανεί κατά πόσο η πολωνική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί ή όχι με την ευρωπαϊκή απόφαση. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η δημόσια πίεση προς την πολωνική κυβέρνηση αυξάνεται. Όπως αναφέρει ο διευθυντής της πολωνικής Greenpeace, η οργή του κόσμου για την καταστροφή του πολωνικού φυσικού πλούτου είναι τεράστια με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να συνειδητοποιεί ότι αυτές οι πολιτικές διώχνουν μακριά ακόμη και τους ίδιους τους ψηφοφόρους της. Για τον ίδιο λοιπόν δεν είναι μόνο οι πιέσεις της ΕΕ αλλά και οι έντονες αντιδράσεις των πολιτών που ίσως οδηγήσουν την πολωνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές επιταγές.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην υπόθεση του δάσους Μπιαλοβιέζα οι ευρωπαϊκές διαδικασίες από την Κομισιόν αλλά και το ΔΕΕ κινήθηκαν πολύ γρήγορα. Μάλιστα ήδη από το Δεκέμβριο του 2017 η Πολωνία έχει αναστείλει προσωρινά την υλοτόμηση επειδή η Κομισιόν την απείλησε με υπέρογκα πρόστιμα ύψους 100.000 € ημερησίως σε περίπτωση που συνέχιζε την αμφιλεγόμενη αυτή δραστηριότητα μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνει ο Ρ. Τσιγκλίκι, η ζημιά που έχει ήδη προκληθεί στο παρθένο δάσος είναι τεράστια. «Ο Ζίτσκο και οι άνθρωποί του παραβίασαν το νόμο. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι 19 τ. χλμ. δάσους έχουν ήδη καταστραφεί.»

Ρούμπι Ράσελ, DW/ Δήμητρα Κυρανούδη (http://www.dw.com)

Φωτογραφίες: www.reuters.com


 

.

.

.



ΚατηγορίεςΠροστατευόμενες περιοχές, Υλοτομίες

Tags: , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading