ΠΟΓΕΔΥ-ΠΕΔΔΥ: Ανακοίνωση για «κλήση σε απολογία» γεωτεχνικού δ.υ. λόγω μιας δημοσίευσής του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης

Κοινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Αθήνα, 26/2/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την ενημέρωση που είχαν τα Σωματεία μας και αφορούσε στην «κλήση σε απολογία» συναδέλφου, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων με κατηγορία την «αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά, εντός ή εκτός υπηρεσίας (αρ. 107 παρ. 1 περ. ε΄ ν. 3528/2007) καθώς και  περί παραβίασης της αρχής της αμεροληψίας (παρ. 1 περ. στ΄ του ιδίου νόμου), λόγω μιας δημοσίευσης του εν λόγω συναδέλφου στην προσωπική σελίδα που διατηρεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία στη συνέχεια αναπαράχθηκε από δημοσιογράφο σε τοπική εφημερίδα και προκάλεσε ανταπαντήσεις, οφείλουμε συνδικαλιστικά, να καταθέσουμε δημόσια τον προβληματισμό μας και να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Είναι πολύ δυσδιάκριτα (και σχετικά) τα όρια ανάμεσα σε μια προσωπικού χαρακτήρα δημοσίευση που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε πολίτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην  υπηρεσιακή – θεσμική – του τοποθέτηση,   που γίνεται στα πλαίσια της διοικητικής θέσης που ενδεχόμενα κατέχει και της συνακόλουθης ευθύνης που απορρέει από αυτή.
  2. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα εκατομμύρια Έλληνες πολίτες έχουν προσωπικές σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γράφουν σε αυτές, αναφερόμενοι και αναλύοντας θέματα του προσωπικού ενδιαφέροντος τους .
  3. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε περίπτωση «φίμωσης» του δημόσιου λόγου σε μια κατηγορία πολιτών που τυγχάνει να έχουν και την ιδιότητα του δημοσίου Υπαλλήλου.
  4. Για τα σωματεία μας εχει μεγάλη σημασία πώς εκφράζεται κάποιος και αν διατυπώνει με ευπρέπεια και επιχειρήματα την θέση του σε ένα δημόσιο βήμα. Πολύ δε περισσότερο όταν ξεκαθαρίζει ότι «γράφει και ομιλεί» ως πολίτης και όχι σαν δημόσιος λειτουργός.
  5. Αν η διοίκηση σε αυτό το σύγχρονο περιβάλλον της άμεσης επικοινωνίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακολουθούσε τη λογική του να «διυλίζει τον κώνωπα» για κάθε τι που της καταγγέλλεται ή υποπίπτει στην αντίληψή της, τότε θα έπρεπε όχι μία, αλλά πολλές φορές όλοι όσοι γράψαμε ή τοποθετηθήκαμε δημόσια για ένα θέμα, να έχουμε βρεθεί στη θέση του συναδέλφου.
  6. Επίσης δεν είναι βέβαιο ότι η «αναπαραγωγή του σχολίου» από την προσωπική σελίδα του συναδέλφου στην τοπική εφημερίδα έγινε με δική του πρωτοβουλία ή αν αυτό έγινε από το δημοσιογράφο αυθαίρετα (διότι αυτό συνηθίζεται) και εν αγνοία του εν λόγω συναδέλφου.
  7. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων έχουμε την άποψη ότι οφείλει να καθορίσει με σαφήνεια στους υπαλλήλους της και ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, τα όρια της υπηρεσιακής επικοινωνίας, είτε αυτή αφορά στο διαδίκτυο, είτε στον τοπικό ημερήσιο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Οφείλει δηλαδή να ορίσει ποιος υπηρεσιακός παράγοντας και με ποια διαδικασία εκφράζει τη θέση της. Δεν μπορεί όμως να απαγορεύσει «το δημόσιο λόγο» που εκφέρεται με την ιδιότητα του «πολίτη» και πολύ περισσότερο να απαγορεύσει «με την κλήση σε απολογία» κανένα εργαζόμενο που εκφράζει την άποψη του στην προσωπική του σελίδα τον ελεύθερο χρόνο του. Αρκεί ασφαλώς η δημόσια τοποθέτηση του καθενός μας να γίνεται με ευπρέπεια, με συναίσθηση της ατομικής ευθύνης (διότι πάντα έχουμε ευθύνη για τα γραφόμενά μας) και με τεχνικά άρτιο και τεκμηριωμένο λόγο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αναγνωρίζοντας οτι η χρήση της δυνατότητας άμεσης επικοινωνίας, μέσω του διαδΙκτύου, εμπεριέχει και τον ορατό κίνδυνο να εκτεθεί ο οποιοσδήποτε, εκφράζουμε την αντίθεση μας σε κάθε υπερβολή, από όπου και αν προέρχεται, θεωρούμε ότι η δυνατότητα της έκφρασης πρέπει να θωρακιστεί απο εμάς τους ίδιους και ζητάμε απο την αποκεντρωμένη Διοίκηση να επανεξετάσει τη σταση της σε σχέση με την κλήση σε απολογία του συναδέλφου με το άρθρο 107 παρ. 1 περ. ε΄ και περ. στ΄ του ν.3528/2007) για το λόγο ότι δημοσίευσε την άποψη του στην προσωπική του ιστοσελίδα σαν πολίτης.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading